2013. szeptember 18., szerda

Cukkinis paradicsomos tészta


Úgy tűnik, hogy mi állandóan cukkinit eszünk, pedig ez így nem igaz. Annyi azonban igen, hogy viszonylag sokat.
Tésztára való ragunak meg különösen szeretem, mert az íze semleges. Ha sikerül megpirítani és nem fől pépesre, akkor különösen finom íze lesz.
A hagyma és a fokhagyma sosem maradhat el belőle. A fűszerezése pedig nagyon egyszerű a kedvencemmel, a  provanszi- vagy toscan fűszerkeverékkel.
Ha paradicsomot teszek tészta szószba vagy raguba, akkor inkább koktélparadicsomot választok, mert bármennyire érettnek tűnik is a paradicsom, sosem lesz olyan édes, mint ez az apró koktélparadicsom.
Itt pedig szerintem a natúr / cukor nélküli / paradicsom íz az egyik fontos összetevő.



  • olaj és vaj keverékén összevágott hagymát és fokhagymát fonnyasztottam
  • rátettem a felszeletelt cukkinit és csak azután sóztam meg, hogy egy kicsit megpirult, mert a só kioldja a nedvességet és akkor inkább főlni fog, mint sülni
  • só, bors, fűszerkeverék, csili
  • félbe vágott apró paradicsomokat tettem bele és összesütöttem
  • a kifőzött tésztával összekevertem, ezért látszik kicsit pirosnak az egész, mert a szétfőlt paradicsomok megszínezték
  • petrezselyemzölddel megszórtam és készen is volt

Sült csirkés, pestós tészta


Ezen a héten sok pótolni valóm van befőzés terén, ezért az eltervezett, ritkán készített ételekről le kellett mondanom. Olyan jó listát készítettem, de sajnos nem fér bele az időbe.  A befőzések mellett nem lehet tésztát gyúrni, nem lehet egyszerre  több dolgot csinálni és nem lehet zsírozni, morzsázni stb.
Enni viszont kell, bármennyire is képes lennék elfelejteni vagy elütni valami egyszerű dologgal. Férfiember enni akar, ezért kellett főznöm, de leegyszerűsítve.A fagyasztóban szinte mindég van használható, minden helyzetre megoldást jelentő tartalék. Most két sült csirkecomb segített ki.
A hűtőben pedig egy kis üveg bazsalikom pestó volt már néhány hete. A zakuszka készítéshez vettem cukkinit, ebből csentem el kettőt és így rövid idő alatt készen volt az ebéd.



  • olajon hagymát és fokhagymát fonnyasztottam, kicsit meg is pirítottam
  • só, bors és egy kevés csili került bele
  • a felszeletelt cukkinit rátettem és erős tűzön megsütöttem úgy, hogy ne főljön pépesre
  • rákanalaztam egy adag pestót, hogy ne legyen száraz
  • a szétszedett csirkehúst is beletettem és jól összemelegítettem
  • kifőztem a tésztát
Tálalásnál még megöntöztem a pestóval / bazsalikom, fokhagyma, olaj, mandula, só, bors / .
Ha lett volna valamilyen kemény sajt / pl. grana padano, mert a parmezán csak álom / , akkor lehetett volna reszelni rá, de igazából nem hiányzott.