2013. december 14., szombat

Spenótos-túrós lasagne



Hát bizony, ha csak a képet látnám, nem kapnék kedvet a kóstoláshoz.
Ezt majdnem olyan nehéz vagy lehetetlen fényképezni, mint a céklás vagy a csokoládés ételeket.
A teteje nincs megégve, csak a spenótos besamel van megsülve rajta.
Sajnos pontos adagokat most sem fogok írni, mert nem szoktam főzés közben méregetni sem mérleggel, sem kanállal.
Ami fontos, hogy a besamel mennyisége bőséges legyen és nem kell nagyon besűríteni, mert a tésztának kell a folyadék.

  • egy fej hagymát apróra vágtam és két gerezd fokhagymával olajos vajon megpároltam
  • 45 dkg mirelit leveles spenótot tettem rá, megsóztam és a saját levében megpároltam
  • amikor elfőtte a vizet, akkor lisztet szórtam rá --ez lett a besamel alapja --, kicsit átkevertem és felöntöttem tejjel, vagyis elkésztettem a viszonylag híg besamelt
  • frissen őrölt borsot és frissen reszelt szerecsendiót adtam hozzá
Egy sütőedényt kikentem vajjal és a langyosra hűlt besamelből öntöttem bele annyit, hogy befedje az alját

  • friss lasagne lapokkal kiraktam / én nem használok szárazat /  és 25 dkg házi túró és 3,5 dl sűrű tejföl, sós keverékének felével lekentem
  • ismét spenótos besamel következett
  • erre 25 dkg reszelt pannónia sajt fele került
  • ezután belecsempésztem némi maradék sonka felvágottat, amit a helyi hentesünk készít, ezért csupa hús, kellemesen füstölt és nagyon finom / csak mert maradék volt /
  • újból egy sor tészta, túró, besamel, sajt 
  • záró rétegnek egy tészta sor és erre öntöttem a maradék spenótos besamelt
160 °C-on sütöttem kb. 40 percig.
Nem szívta magába a tészta az összes besamelt, ezért nagyon jó állaga lett a végén, éppen annyira laza, hogy összetartsa a kész ételt.
Egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. Most sem terveztem, de legközelebb sem teszek bele szándékosan semmi húsfélét.