2014. január 26., vasárnap

Tökmaglisztes pogácsa


Vettem tavaly egy csomag tökmaglisztet. Azért vettem meg, mert szerettem volna már kipróbálni a magliszteket és --szerintem--a bioboltos nem tudta az árát, mert majdnem fele annyiba került, mint  más hasonló. Alig van már belőle, mert tettem kenyérbe, lepényekbe, mártásba és most a pogácsába is kipróbáltam. Nagyon jó cucc!
Receptem van bőven, de tegnap láttam egyet a kenyeres oldalon és valamiért azt akartam kipróbálni, de most sem bírtam megállni, hogy ne változtassak rajta. Szerencsére nem rontottam el, csak az enyém nem lett olyan szép magas, mint az eredeti.
Dabi Anikó receptje után szabadon.

  • 10 dkg tökmagliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 40 dkg kenyérliszt
  • 20 dkg krémsajt
  • 1 tojás és 1 tojás sárgája
  • kb. 1 kis doboznyi tejföl
  • 3 kk só
  • 25 dkg ráma
  • 3 dkg élesztő felfuttatva fél dl tejben
  • sajt és tökmag
Mindent összekevertem és annyi lisztet adtam még hozzá, hogy egy viszonylag puha, de jól kezelhető tésztát kapjak. A tojások nagysága is befolyásolja a liszt mennyiségét.
Hagytam pihenni és kelni egy kicsit kb. fél órát, azután kinyújtottam, kiszaggattam, megkentem a lazán felvert tojásfehérjével -- Anikóval egyetértek, mert én is így szoktam elhasználni, ha marad--megszórtam sajttal és az egyik adag talpára tökmagot ragasztottam.
Nekem gyorsabban sült,de ez meg sütő függő. 180°C-on 15 perc elég volt.



5 megjegyzés:

  1. jól néz ki ;) szívesen megennék belőle egyet-kettőt jóó sok tejföllel...

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is jól néz ki, biztos nagyon finom is!! Én i szoktam készíteni, csak kicsit másképp, ennyi liszthez egy egész élesztőt teszek, a tökmagot megpirítom és még melegen a tésztába keverem, ezáltal magasabb lesz, jobban megkél. Ezt a tökmaglisztet én is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  3. A tökmagliszt kicsit visszahúzza, nem lesz olyan magas. Finom lehet az is, ha benne vannak a magok.

    VálaszTörlés
  4. Jópofa ez a zöld pogácsa, én a múltkor palacsintát zöldítettem be vele. Meghívlak egy játékra, nézz be hozzám, kérlek.

    VálaszTörlés
  5. Na, palacsintába még nem tettem, de maradt még egy kevés és arra éppen jó lesz. Rég volt már nálunk sós palacsinta. Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.