2014. április 12., szombat

Bengáli káposzta-krumpli-zöldborsó sabji


Badhakopi tarkari---Vegavarázs ezen a néven írta a receptet.
Nagyon sok finomság van ezen a blogon. Szeretek innen főzni, nekünk nagyon ízlik az indiai fűszerezés.
Még egyik receptben sem csalódtam, bár néha ezeket is picit átalakítom, de az alapvonalat megtartom.
Leginkább a fűszereket használom nagyobb mennyiségben.
Ezen a tányéron van reszelt gyömbér, rómaikömény, koriander, kurkuma, garam masala,csilipaprika.



  • 3 ek kókuszzsír / igen, van nekem is /
  • 2 kk szemes rómaikömény
  • 1 zöld csili apróra vágva
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 2 kk őrölt rómaikömény
  • 1,5 kk őrölt koriandermag
  • 1/2 kk kurkuma
  • 2 közepes krumpli kisebb kockákra vágva
  • 60 dkg fejeskáposzta vékony csíkokra vágva
  • 20 dkg zöldborsó / nekem fagyasztott /
  • 1 nagyobb paradicsom felkockázva
  • 1/2 kk garam masala
A borsót külön megfőzzük sós vízben, azután leszűrjük.
Egy wokban felmelegítjük a zsiradékot és megpirítjuk benne a szemes köményt / én itt csaltam, mert nem szeretem a szemes köményt /
Hozzáadjuk a gyömbért és a csilit.
Kis idő múlva a porfűszereket is a garam masala kivételével és néhány másodpercnyi kevergetés után beletesszük az apró kockákra vágott krumplit. Én egy pici vizet is tettem hozzá.
10 perc párolás után beletesszük a vékony csíkokra vágott káposztát.---én majdnem egyszerre tettem a wokba mindkettőt, mert olyan kicsire vágtam a krumplit, hogy attól tartottam, hogy szétfől.
Lefedjük az edényt és addig sütjük, amíg a zöldségek megfőlnek.
Ha nagyon száraz lenne, egy kevés vizet adhatunk hozzá.
Úgy állítsuk be a hőfokot, hogy valóban tudjanak sülni is a zöldségek.
Ha már megpuhultak, akkor tegyük bele a zöldborsót, a garam masalát és a paradicsomot---ezt én egyszerűen lereszeltem.
Tovább süssük kevergetve még néhány percig, de már fedő nélkül.


Kellemesen csípős, fűszeres. Csupa zöldség, amit még a fiúk is megesznek hús nélkül. A lepénykenyér itt is jó kiegészítő.

Olajos kuglóf orange curddel


Előre megmondom, nem szép, ámde finom! Az én kuglóf formám elég nagy méretű, ezért nem akartam abban sütni, mert csak dupla adagban lett volna szép. Ezért tortaformába tettem, de az is elég nagy.

Legalábbis én ezzel magyarázom, hogy ilyen lapos lett a végeredmény.
Meg tulajdonképpen azzal, hogy nem úgy csináltam, ahogy le van írva. Nem kinyújtottam  a két tésztát és úgy tekertem össze, hanem beleöntöttem a sütőformába a viszonylag lágy tésztát, mert sokkal lazábbra készítettem.
Először a világosat, azután a kakaósat és villával összekevertem, hogy márványos legyen.

A recept egész biztosan jó, mert ez a blog csak ilyeneket tartalmaz.
Megsütöttem már máskor is, de a szépség nálam másodrangú.
Nagyon jó állagú sütemény, nem szárad ki. Egész héten ebből ettünk hol reggel egy szeletet, hol délután, de még hétvégére is finom maradt.



  • 50 dkg liszt / na jó, itt kezdődött, hogy nekem csak kenyérlisztem volt itthon  és 1/3 teljeskiőrlésű lisztet tettem bele /
  • 4 dl langyos tej
  • 10 dkg porcukor / én barnacukrot használtam / 
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl olaj
  • 2 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja / én narancshéjat tettem bele / 
  • 2 evőkanál kakaópor
  • vaníliáscukor / nekem házi
Nem tettem bele mást, de lehet mazsolát, csokidarabokat vagy más aszaltgyümölcsöt.


Elkészítés az eredeti leírás szerint
Egy dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A kakaó --és ha van, csoki --kivételével minden hozzávalót egy tálba teszünk / én a kenyérsütőgéppel dagasztattam ki / és kidagasztjuk.
A tésztát két részre osztjuk és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaót, a másikba a csokit.
Meleg helyen egy órán át kelesztjük
A tészta nagyon lágy, ezért alaposan belisztezett munkalapon dolgozzunk vele.
A két kinyújtott tésztát egymásra téve feltekerjük és így tesszük a sütőformába.
30 percig kelesztjük, azután 150 - 160 °c-on kb 1 órán át sütjük. Nekem elég volt 50 perc sütés.

Narancskrémet készítettem és ezzel nagyon finom volt. A tojás nélküli változat akár több hétig eltartható a hűtőben minden félelem nélkül.

Fűszeres csicseriborsó


Ezt az ételt már többször elkészítettem, időnként kicsi változtatással, de a lényege megmaradt. A  fűszerezésén lehet kísérletezni, de sokat nem érdemes kihagyni, mert akkor éppen a jellegzetességét veszíti el. Nekem most a rómaikömény maradt ki, mert elfelejtettem, pedig mindenki szereti. Volt is egy pici hiányérzetem, de nem jöttem rá, mi az?
Most volt gránátalmamagom is, igaz a fagyasztóban, de ha kiolvad teljesen, akkor tökéletesen megfelel.
A korianderzöld is a fagyasztóból került elő. Ez sajnos sokat veszít az aromájából, de a friss petrezselyemzöldtől más íze lenne.



  • 50 dkg száraz csicseriborsó, amit előző este beáztattunk és sós vízben megfőztünk
  • 2 db nagy, érett paradicsom vagy egy doboz darabolt paradicsomkonzerv / most ezzel készült /
  • 1-2 hegyes, erős zöldpaprika összevágva / én inkább csilipaprikát használok / 
  • 2 közepes hagyma felkockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 3 evőkanál ghee vagy olaj / nekem a ghee hónapok óta a hűtőben van az ilyen ételekhez /
  • nagy diónyi reszelt gyömbér
  • 1 kávéskanálnyi kurkumapor
  • 1 evőkanál őrölt koriandermag
  • 2 teáskanál garam masala
  • fél citrom leve
  • só, bors, korianderzöld, gránátalmamag
  • lehet őrölt rómaiköményt is tenni bele
Az olajon vagy a ghee-ben megfonnyasztjuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért / köményt / és a csilipaprikát.
Hozzáadjuk a kurkumát, az őrölt koriandert és, ha van, a köményt is. Jól összeforgatjuk és beletesszük a paradicsomot.
Ha nyers paradicsomot használunk, akkor kicsit megfőzzük, ha konzervet, akkor csak alaposan összeforgatjuk.
Beletesszük a csicseriborsót, kb. 2-3 dl főzőlével vagy vízzel felöntjük és 10-15 perc alatt összepároljuk.
Hozzáadjuk a garam masalát és a citromlevet. Összeforraljuk.
Az egésznek olyan legyen az állaga, mint egy sűrűbb főzeléknek.
A citromtól kellemesen pikáns íze lesz, de nem savanyú.
Friss korianderzölddel és gránátalmamaggal megszórva tálaljuk.
Legjobb hozzá a naan kenyér vagy más lepénykenyér.

Spanyol fokhagymaleves


Ezt  a receptet a nagyfiam lőtte a TV-ből. Nem most, de a belevaló kenyér miatt nem lehet előre elkészíteni, mert a kenyérnek ugyan el kell ázni valamennyire, de mégis frissen az igazi. A legjobb egy kovászos kenyérszelet lett volna, de nem tudtam összehozni. A sajt viszont sokat dobott rajta!
Pontos receptem nem volt, mert a gyerekem valószínűleg úgy gondolta, nekem elég az is, ha csak a hozzávalókat írja le. Azért akkor még nagy vonalakban elmondta, hogyan készült.
Igazából valóban nem kell pontos mennyiség, hiszen a főzés erről szól. / a sütés sajnos nem /



  • Olívaolajon tetemes mennyiségű /egy fej /szeletekre vágott fokhagymát pároltam, kicsit megpirítottam
  • Megszórtam őrölt pirospaprikával / lehet csípőssel is / és kevés csilivel is
  • Alaplével öntöttem fel, de vízzel ki kellet egészíteni / alaplé híján a víz is jó /
  • Rozmaring ágat tettem bele / 2 szálat /, sót, frissen őrölt borsot
  • Összeforraltam és elkevertem benne 2 db felvert tojást
A sok fokhagyma ellenére egyáltalán nem volt fokhagyma ízű a leves. Kicsit vizes állagú , az látszik a képen is, de a kenyér miatt nem is kell, hogy sűrűbb legyen.
A kenyérszeleteket kevés olívaolajjal meglocsolva sütőben jól megsütöttem.
A tányérba tett kenyérszeletre szedtem a levest és ráreszeltem a parmezán sajtot.
Nekünk nagyon ízlett, bár egyáltalán nem nagy különlegesség. Igaz, a mi ételeink között is van nagyon egyszerű és mégis finom.

Túróval töltött zsemle----Bulocski


Menza feeling.
Igaz, azok mindég csak egy szétázott kenyércsomók voltak, túró csak mutatóban és az íze is feledhető volt.
Ennek ellenére nem utáltuk meg. Ritkán készítem, mert nálunk ez csak simán édesség kategória, a fiúk nem laktak jól vele régebben sem.

Nincs pontos receptem, csak összekeverek mindent ízlés szerint. Bárhol fellelhető egy hasonló leírás.
Annyi biztos, hogy 6 db zsemléhez kell a 1/2 kg túró.



  • 1/2 kg túró
  • 2 tojás sárgája és a  felvert fehérje
  • cukor ízlés szerint
  • vaníliáscukor / nekem saját készítésű /
  • mazsola
  • reszelt citromhéj
Ezt mind kikevertem és hozzátettem a zsömlék kikapart belsejét, ami nem volt nagyon sok, mert ezeknek a bolti zsömléknek az állaga elég elkeserítő.
Mire kiszedegettem a bélzetüket, elfáradt a kezem. Komolyan!

A zsömlék belsejét kikentem vajjal és beleforgattam mindet csak úgy egyszerűen hideg tejbe.
Nem szabad elázniuk, de a tejtől sülnek ropogósra.
Egy sütőpapíros tepsibe tettem mindet és megtöltöttem a túrós keverékkel.
Visszatettem a levágott kalapokat és megkentem azokat is tejjel.
160°C-os sütőben sütöttem kb. 25 percig, de közben le kellett takarnom, hogy ne égjen meg.