2014. május 11., vasárnap

Kecskesajttal, körtével töltött csirkecombok




Az ANYUKÁMnak anyáknapjára-------mert megérdemli!
---A sült koktélparadicsomot mindenkinek ajánlom kipróbálásra! Csak ez a jó, mert ez édes. A normál paradicsom savanyú lesz sütés után. Ami még jó, az a fekete paradicsom.
---A sült salátaszív szintén különleges köret lehet. Más nem is kell rá, mint só és frissen őrölt bors, meg olívaolaj vagy vaj. Picit kesernyés utóíze van.
--A rukkolás krumplipüré pedig régi kedvencem.
--A csirke bőre nincs megégve, csak Jamie Oliver szerint karamellizálódott rajta a méz. :)


A csirkecombok egyik tölteléke ez a sült sonkába tekert faszenes kecskesajt volt.
--A töltelék másik része pedig párolt hagyma--apróra vágott körte--nyers füstöltsonka--friss petrezselyemzöld--darált mandula--frissen összeaprított kenyérbél--tojás.
Himalája só, frissen őrölt bors, pici frissen reszelt szerecsendió.


Sikerült jól megtömnöm mindegyik combot. Hústűvel összetűztem, ezért nem is jött ki belőle semmi. A lassú sütésnek köszönhetően pedig nem durrantak ki.


Anyák napi epres sütemény


Tudom, sokszor leírtam már, hogy én nem szeretek sütni. Nem azért írom, mert így akarok nagyobb elismerést kiharcolni, hanem azért, hogy megmutassam, ennek ellenére is van olyan sütemény, amit elfogadható módon el lehet készíteni.
Tulajdonképpen, az elhatározás a legnehezebb. Minden létező kifogást felsorakoztatok magamnak, aztán, ha mégis ráállok, akkor igyekszem jól megcsinálni.
Van egy nagyon szép csokoládés süteményes könyvem--meg sem érdemlem--ebből próbáltam már néhányat elkészíteni több-kevesebb sikerrel.
Most sem gondolkodtam előre, ezért az itthoni alapanyagokhoz kellett receptet keresnem.
Az eper adott volt, mert tavaly nyáron gyönyörű epreket fagyasztottam le úgy, ahogy kell, egymás mellé téve egy tálcára és amikor megfagyott, akkor tettem dobozba. Így szépen megtartotta a formáját.


A sütemény egyszerűen Csokoládés szelet névre hallgat. Sima csokis tészta, a tetején olvasztott csokoládéval. Na, ebből csináltam én az enyémet. Az epres réteget tettem hozzá.
A hozzávalóknál már eleve nem értem az öt gramm végű hozzávalókat--bevallom, én nem is mértem így ki.

TÉSZTA

  • 225 g vaj
  • 100 g étcsokoládé / 70% /
  • 150 ml víz
  • 300 g liszt / én---fele részben teljeskiőrlésű / 
  • 2 tk sütőpor
  • 275 g barnacukor
  • 150 g tejföl
  • 2 tojás felverve
  • 1 narancs reszelt héja és a fél narancs leve---ezt én tettem hozzá
MÁZ:

  • 200 g étcsokoládé / 70 % /
  • 6 ek víz
  • 3 ek habtejszín
  • 1 ek hűtött vaj
EPER

  • eper
  • balzsamecet
  • barnacukor
  • narancslé
  • őrölt vaníliarúd / vaníliáscukor
  • a megsült tésztára eperlekvár

A fagyott epret összekevertem barnacukorral és balzsamecettel meg a narancs megmaradt levével és igyekeztem gyorsan és erős lángon kiolvasztani és elfőzni belőle a vizet, hogy az eper ne puhuljon meg és megtartsa a formáját. A víz persze nem főlt el, de ez éppen jó volt a zselé elkészítéséhez.
Látszik a képen, hogy ez sikerült is.



  • a vajat, a csokoládét és a vizet egy lábasban összeolvasztjuk
  • a lisztet egy tálba szitáljuk a sütőporral és hozzáadjuk a cukrot
  • a lisztet az olvasztott  csokoládéhoz keverjük, azután keverjük hozzá a tejfölt és a tojást
  • 32 x 20 cm-es tepsibe öntjük a tésztát és kb. 190 °C-on  40 perc alatt megsütjük
A megsült tésztát kihűtöttem, megkentem eperlekvárral --természetesen a sajátommal--kiraktam az eperrel és leöntöttem az eper főzőlevével készített zselével.
Amikor a zselé kellőképpen megdermedt---másnapra --akkor öntöttem rá a csokoládét.

---Egyáltalán nem biztos, hogy mégegyszer meg fogom sütni, mert ez nekem sok, de az ANYUKÁM kedvéért megérte!

Kolbászos kiflik


Megint egy alapanyagmentő vállalkozás. Egyszerűen elfeledkeztem egy szál kolbászról és most, hogy megtaláltam, olyan száraz volt, hogy szinte ehetetlen.
Ételt nem dobunk ki!
Rövid ötletelés után a végeredmény ez a kolbásszal töltött kifli lett. Ugyanis a kolbászt le kellett darálni ---pontosabban én egy késes aprítót használtam ---/ hagymát is vágtam vele / , hogy egyáltalán valamire jó legyen.
Ezután valami krémet kellett  belőle csinálni, de egyszerű kenyérre való kencének túl sok lett volna.
Összekevertem vajjal és reszelt sajttal, hozzátettem egy tojás fehérjét---azért, mer a sárgája a tésztába került--és készen is volt a töltelék.

A tészta-- hogy egészséges is legyen--2/3 részben teljeskiőrlésű liszttel készült és hatalmas adag őrölt lenmaggal.
Burgonyapehely tette könnyebbé és a kefír.
A tetejét a sajt alá csak vízzel locsoltam meg. Így is rátapadt a sajt rendesen.
Szándékosan nem írok pontos receptet, mert nem az volt a célom, egyszerűen csak egy ötletadónak szántam.
Egy részét lefagyasztom, mert ez jól bírja és később majd nagyon fogok örülni, ha megtalálom. :)