2014. szeptember 7., vasárnap

Tojásos padlizsán reggelire


Ez annyira egyszerű és annyira finom, hogy nem is értem, miért maradt ki eddig a konyhámból?
Most kell a padlizsánt eltenni télire és ehhez az ételhez nagyon egyszerűen lefagyasztható a padlizsán.
-------A kockákra vágott padlizsánt / lehet héjastól is / besózzuk, állni hagyjuk, kiöblítjük és kicsit megszikkasztjuk, hogy ne fröcsköljön nagyon az olaj sütés közben.
-------Olajban erős lángon megsütjük és kihűtjük----így mehet a fagyasztóba 


Akár frissen sütjük, akár a fagyasztottat használjuk, innentől kezdve egy hagyományos rántottát készítünk. Természetesen hagymával----én elég sokkal.

  • Nagyobb kockákra vágott hagyma pirítva
  • Rátenni a padlizsánt / ha fagyasztott, akkor kiolvasztva /
  • Kevés toscan vagy provanszi fűszer, só, bors
  • Tojásokat ráönteni és lazára sütni-------NEM kiszárítani
  • Sok petr.zöld és csilipaprika


Füge kecskesajttal baconba tekerve


Azt hiszem ez lesz az eddigi receptek legrövidebb bejegyzése. Semmiképp nem tudom elhúzni, mert annyira egyszerű.

  • Nyers érett füge keresztalakban bevágva és kecskesajttal megtöltve. Egy-egy szelet baconba betekertem és sütőben addig sütöttem, amíg a szalonna megpirult.
  • Saláta: rokkola---zöldalma----dió----csilipaprika----citromlé----olívaolaj---só--bors---petr.zöld


Az éhesebb fiúknak még csilikrémmel megkent, sajttal megpakolt tortillalepényt sütöttem mellé.

Cukkinis bulgur köret


A bulgur nálunk elfogadott és szeretett alapanyag. Köretként bármikor bevethető, még a hagyományos ételek mellé is.
Most a cukkini volt az, amivel kezdenem kellett valamit, mert amit eredetileg terveztem belőle, az nem jött össze. A terv hamar kialakult, mert hasonló ételt már készítettem, de a változtatásokkal ezer féle étel lehet a végeredmény.
Volt fehérhagymám is, ez enyhébb ízű, mint a hagyományos fajta, ezért szoktam ilyet venni, ha sok hagymával készítek valamilyen köretet.



  • Olívaolaj és vaj keverékén megpároltam és kicsit megpirítottam a nagyobb kockákra vágott hagymát.
  • Hozzáadtam a kockákra vágott cukkinit, de csak addig pároltam, amíg roppanós maradt.
  • Toscan fűszerkeverékkel szórtam meg, sóval és borssal.
Közben a bulgurt átmostam és feltettem főzni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. sajnos nem mértem ki a mennyiséget, mert általában úgy szoktam főzni, hogy a vége felé ha kell, akkor még öntök hozzá vizet, de az sem zavar senkit, ha kicsit roppanós marad. A bulgurt egyébként sem szoktam teljesen puhára főzni.

  • A megfőlt bulgurt összekevertem a cukkinivel és 2 csokor durvábbra vágott petrezsemzöldet kevertem hozzá.
  • Lehetne zöldcitromlével meglocsolni, ha egy egyszerű sülthús mellé készítenénk köretnek, de nekem most így nem lett volna jó.

Kelkáposztás csicseriborsó édesburgonyával


Főzelékes Feri-----fogalom!
Szeretni kell a zöldségeket, az igaz, de nem kell feltétlenül  a hagyományos főzelékekért rajongani.
Az sem árt, ha valaki bevállalós és kipróbálja a hagyományostól eltérő fűszerezést, de ha mégsem ilyen, akkor is érdemes Feri útmutatásai alapján bővíteni a főzelék palettán.
Mi szeretjük az indiai ízvilágot, a curryket és a curry ízesítéseket. A madras currypor az egyik kedvencem, főleg a hot változata, de a mild is rendszeresen megtalálható nálam. A kurkuma is remek ízesítő és a gyömbér is kell mindég, de a másik igazi kedvencem a rómaikömény.


Már készítettem néhány Feri féle főzeléket és most vettem a bátorságot, hogy improvizáljak. Az igazsághoz tartozik, hogy először azért megnéztem, mit találok Feri receptjei között, de nem volt megfelelő, ezért gyúrtam egyet.
Kelkáposztám volt itthon néhány napja, szándékosan vettem, hogy majd valamilyen főzelék lesz belőle, de nem volt konkrét elképzelésem.
Aztán vettem egy szép édesburgonyát és kezdett körvonalazódni a főzelék, de valahogy kevésnek tűnt az alapanyag.
A főzést hasonlóan kezdtem, mint Feri általában szokta, de a végén "csak " turmixolt besűrítés helyett, én hagyományosan sűrítettem.

  • egy közepes kelkáposzta
  • egy közepes édesburgonya
  • egy üveg csicseriborsó
  • egy nagy hagyma
  • 1 ek. hot madras currypor
  • 1 ek. mild madras currypor
  • 1/2 ek. kurkuma
  • 1/2 ek. görögszénalevél
  • 2 dl kókusztej
  • vaj
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors
A vaj és olaj keverékén megfonnyasztom a hagymát, megsózom és ráteszem a kelkáposztát.
Alaposan összekeverem, kicsit pirítom és felöntöm vízzel, hogy párolódjon.
Amikor félig megpuhult és a víz elfőtt róla, akkor hozzáadom a fűszereket és egy-két percig ismét pirítom.
Hozzáadom a kis kockákra vágott batátát és tovább főzöm, de vigyázva, hogy ne főljön pépesre a krumpli.
A befejezés előtt kb. öt perccel teszem hozzá a csicseriborsót és alaposan összeforralom.
A fűszerezést ismét ellenőrzöm és javítok rajta, ha szükséges.
A tumixolás helyett most kókusztejjel és liszttel habarást készítettem és így sűrítettem be.
Hát, azt hiszem, Feri büszke lehetne rám!