2015. október 8., csütörtök

Cukkinis kölessel rakott csirkemell koktélparadicsommal


Manapság egyre népszerűbbek azok az alapanyagok, amelyek a gluténmentes étrendbe is beilleszthetők. A gluténallergiások szigorú étrend alapján élnek, de a glutén érzékenyek is megválogatják, mit esznek. Rajtuk kívül természetesen mindenki élhet azzal a lehetőséggel, hogy a mindennapi étrendjébe új alapanyagként beiktat olyan élelmiszereket, amelyek rendkívül egészségesek, jótékony hatásuk vitathatatlan. Egyetlen hiányosságuk, hogy kissé ismeretlenek, ezért nem túl népszerűek még. A beszerzésük ma már megoldott és az áruk is elérhető.
Hajdina, köles, amaránt.....
Nálunk időnként szükség van ilyen ételek elkészítésére, de ma már nálunk a mindennapok alapanyaga lett a köles.
Édességet ritkán készítek belőle, de köretként nagyon szeretjük.

  • tasakos, előfőzött kölest használok---az utasításnak megfelelően kell elkészíteni, de érdemes arra figyelni, ha tovább főzzük még, akkor ne készítsük el a végleges állapotára
  • a cukkinit általában olajon párolt apróra vágott hagymán szoktam megpárolni / 1 - 2 gerezd fokhagymával / ----a cukkinit lereszelem közepes nagyságú reszelőn
  • a megpárolt cukkinit és kölest összekeverem




  • besamel mártást készítek---sóval és borssal fűszerezem
  • tejszínnel vagy tejjel engedem fel, de lehet tejfölt is adni hozzá
  • a cukkinis kölest összekeverem a besamellel



  • csirkemell szeleteket fűszerezés után elősütök
  • egy sütőedénybe lerakom a csirkét és ráöntöm a cukkinis kölest


A paradicsom csak azért került rá, mert egyszerűen OTT volt.
Ha nem koktélparadicsom lett volna, valószínűleg nem teszem rá, de ezek édesek és így finom volt.



A sütőben összesütöttem kb. fél óra alatt.
A cukkinis köles krémes állagú marad, mert nem szívja magába az összes besamelt, ezért érdemes viszonylag sűrűre készíteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése