2015. március 22., vasárnap

Pirított kelkáposzta főzelék


A főzelék kifejezés itt most csak abban az esetben állja meg a helyét, ha  magát a zöldség alapanyagot nevezzük főzeléknek. 
Ez inkább egy pirított köret, de annak viszont zseniális!
Természetesen a Főzelékes Feri szakácskönyvéből való.
Nem árt azonban előtte közelebbről megismerkedni a kelkáposztával, mert aki nem szereti, annak ez sem lesz a kedvence, hiszen a káposzta íze kellemesen érződik benne.
Nem ez az első pirított káposztás étel, amit elkészítettem és én nagyon megkedveltem ezt a módszert.
Meg kell, hogy mondjam, ajánlott egy olyan serpenyő, amelyben erős tűzön lehet főzni, mert a pirítás a cél, nem a párolás.
Nekem wokom van, ami az ilyen célra a lehető legoptimálisabb. Sokat használom, nagyon szeretem!



  • 30 dkg burgonyát felkockázunk és félig megfőzzük, lecsöpögtetjük amennyire csak lehet / én nem héjastól főztem / 
-----a wokot jól felforrósítottam és az előfőzött krumplit két részletben megpirítottam, félretettem
  • a kelkáposztát---  kb. 70 dkg --- negyedekre vágtam és azután kisebb darabokra
------a felforrósított wokban több adagban elősütöttem, de nem kell puhára, csak piruljon, kapjon egy kis pörzs anyagot

  • 1 kisebb fej hagymát apróra vágtam---ezt nem írja a recept, de én szeretem a pirított hagyma ízét---és a wokban megpirítottam
  • Visszatettem a hagymára a káposztát, megsóztam, borsoztam, őrölt köménymaggal ízesítettem és kevés vizet aláöntve addig főztem, amíg még ress maradt, de már nem volt nyers.
Többször írtam már, hogy a főzés kreatív elfoglaltság és én sajnos képtelen vagyok tartani magam az eredeti leíráshoz. Most is több apró változtatást csináltam,  de ezért remélem Feri nem neheztel rám.

  • a káposztához visszatettem a sültkrumplit, hozzáöntöttem 2 dl tejszínt és tettem bele kb. 5-6 dkg vajat.
  • jól összeforgattam és félretettem


Elkészítettem a fűszeres morzsát, amit én nem egyszerű zsemlemorzsából csináltam, hanem a saját kenyeremet aprítógépben morzsásra daraboltam.
Ez kicsit durvább lett, mint a bolti zsemlemorzsa és szerintem érdemes ilyet készíteni. Persze ezért nem kell kenyeret sütni, megfelel a bolti is, de ha nincs mivel felaprítani, akkor érdemes levadászni valahol egy csomag panko panírmorzsát és abból elkészíteni.
Vannak olyan olasz tészta ételek, amihez szintén lehet ilyen morzsát használni.

  • a morzsát magokkal együtt szárazon megpirítjuk --nekem nem volt sem tökmagom, sem pisztáciám csak mogyoróm és dióm
  • a recept nem írja, de én tettem bele 3 evőkanál lenmagpelyhet / mert egészséges / és durvára darált diót, ezt pirítottam össze
  • szintén nem az eredeti hozzávaló, de nagyon jó ízt adott hozzá kb. 5 dkg reszelt grana padano sajt
  • a végén összevágott petrezselyemzöldet adtam hozzá
Ebből a morzsából szórtam a kelkáposztára tálalás előtt és jól összekevertem. Nem érdemes korán beletenni, mert akkor a ropogós morzsa elázik.
Ez egy ízbomba! Olyan köret, amit nyugodtan adhatunk egy ünnepi sült mellé is. Akár sertés, akár csirke, mindegyikhez jó lesz.
Nekem natúr sertéstarja körete volt.


Zserbó pite


Nem kellene minden alkalommal leírnom, hogy én nem szeretek sütni, de ez így nekem folyamatosan önbizalom erősítő, amikor sikerül nemcsak finom, de még mutatós / a szép azért még most is túlzás / süteményt is összehoznom.
Ez annyira egyszerű, hogy rajtam sem fogott ki, csak elhatározás kérdése az egész. Hát, most elhatároztam és sikerült.
Sherpa konyhájából Andi receptje és megérdemel itt is egy bejegyzést. A recept igen kicsi adagról szól, ezért én rögtön másfélszeres mennyiséget készítettem. Hát, ez sem lett sok, mert nagyon eteti magát :)


-------A tésztát én teljeskiőrlésű lisztből készítettem, ezért látszik is rajta, hogy kicsit sűrű lett, de ez minket nem szokott zavarni, az én lelkiismeretem pedig kicsit szunnyadhat.
------- Cukorból is kevesebbet tettem bele, mert nem szeretem a nagyon édeset--a családom pedig azt szereti, amit én adok nekik.
--------Csokoládé darabok helyett---mert az nem volt---egy evőkanál kakaóport kevertem a dióhoz, amit nem daráltam, csak késes aprítóban daraboltam össze.

Az eredeti recept:
Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1-2 kanál hideg víz
A tészta hozzávalóit összekeverjük és egy 22 x 30 cm-es  sütőpapíros tepsiben tesszük
Villával megszurkáljuk és kb. 10 - 12 perc alatt elősütjük. --------a teljeskiőrlésű tésztát néhány perccel tovább kell sütni.

Töltelék

  • 20 dkg baracklekvár a tészta kenéséhez
  • 2 db tojás
  • 15 dkg darált dió
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg apróra vágott tejcsokoládé 
A lekvár kivételével a töltelék hozzávalóit  összekeverjük és az elősütött,lekvárral megkent tésztára öntjük.
Visszatesszük a sütőbe és még kb. 20 percig sütjük.
A süteményt ezután hagyjuk kihűlni.

  • 10 dkg  étcsokoládét 2 ek. olajjal megolvasztunk és ezzel öntjük le a süteményt.



Vigyázat! Függőséget okoz!