2015. május 10., vasárnap

Rakott zeller hússal és kölessel


" A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, A-, B-, C-vitaminokat és nyomelemeket. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is.
 A zellerben található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára. Erre akkor van szükség, ha a szervezet elsavasodik a túlzott húsfogyasztás, és a sok felesleges szénhidrátbevitel következtében.
 A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása van az idegrendszer szabályozására, nyugtatására is, így segíthet a túlzott idegeskedés leküzdésében. "


Na, ennyi okosság után jöjjön az elkészítés. Az előkészítés olyan, mint az előző receptnél--a hús nélküli változatnál.

  • A zellert - jó nagyot - tisztítás után negyedekbe vágtam és lehetőleg vékonyan felszeleteltem
  • Sós vízben nagyon rövid idő alatt -- 5 -10 perc -- előfőztem, lecsöpögtettem és kicsit kihűtöttem
  • Egy sütőedényt kikentem vajjal / tetszés szerint más zsiradékkal is lehet / és két rétegben leraktam a zellert
  • A kölest -- tasakos gyors köles --az előírás szerint megfőztem
  • Olajon apróra vágott hagymát fonnyasztottam és erre tettem a főtt kölest. Só, bors, apróra vágott kapor / fagyasztóból / és tejszín -- 2 dl --került rá.
  • Ezzel terítettem be a lerakott zellert.

  • Darált marhahúst -- 50 dkg -- pároltam összevágott hagymán. Ebbe fokhagymát, borsot is tettem és toscan fűszerkeveréket.
  • A tejszínes, kapros köles tetejére tettem a húsos ragut és megszórtam reszelt sajttal.

  • Erre került a maradék előfőzött zeller és leöntöttem egy tojásos keverékkel.
  • 2 dl tejszín - 1 dl tej - 1 db tojás - só 


A sütőben kb. fél óra alatt jól összesütöttem.

Rakott zeller köret és rakott zeller kölessel


Új kedvencünk a zeller, amióta először sütöttem a sütőben krumpli helyett. Többször elkészítettem már, mindig nagy sikere volt, gyorsan elfogyott, hiszen büntetlenül lehetett rájárni.
Ezután már természetes volt, hogy meg kell próbálnom más módon is. A rakott zeller elsőre nem tűnt túl biztatónak, de én szeretem a kihívásokat és szeretem ha egészséges ételeket tehetek az asztalra úgy, hogy közben senki ne érezze azt, hogy le kell mondania a megszokott finom ételekről.
Igaz, nálunk külön szerencse, hogy úgy szoktattam a családom az elmúlt húsz évben, hogy ne lepődjenek meg, ha egy megszokott étel egyszer csak már nem olyan, mint ahogy addig megszokták, de a neve még utal az eredetére. Ezen kívül folyamatosan kaptak olyan ételeket, amiről előre nem tudhatták, mit esznek, de elhitték nekem, hogy szeretni fogják. Nagyon nyitottak voltak minden újra.
Az átalakított étkezésünk, a sok új alapanyag, a sok új fűszer és ízesítő elég tág mozgásteret adott nekem a konyhában.
Az első változat egyszerű volt. Abból indultam ki, hogy köretet készítsek a hús mellé, de ne legyen nagyon magas a kalóriatartalma az elkészült ételnek. Hasonló módon csináltam, mint ahogy a francia rakottkrumplit szokták.

  • egy méretes zellert meghámoztam --legalább egy kilós volt -- negyedbe vágtam és vékonyan felszeleteltem
  • sós vízben előfőztem --nagyon rövid idő kell, ha vékonyak a szeletek / 5 - 10 perc /
  • lecsöpögtettem és kicsit kihűtöttem
  • 1 tojást - 2 dl tejszínt - 2 dl tejet -sót - borsot- provanszi fűszerkeveréket összekevertem
  • egy sütőedényt kikentem vajjal, de más zsiradék is jó---még az olaj is
  • a zeller szeletekkel kiraktam a sütőedény alját és a tejszínes öntettel meglocsoltam
  • így rétegeztem a zellert addig, amíg tartott
  • a tetejére öntet kerüljön


 Mivel a zeller szinte teljesen puha, ezért a sütési idő csak annyi, amíg összeáll a tojásos öntet és jól összesül a zellerrel.

A másik változat kölessel készült, így egytálétel lett belőle / a harmadik pedig hússal rakottan / 
A kölessel is jó ideje ismerkedünk. Az ízével nincs is semmi baj, inkább az előállítása okozott nehézségeket, mert rendszeresen túlfőztem, de amióta megtaláltam az előfőzött fajtáját, azóta gyakrabban készítem.



  • A zellert az előzőhöz hasonlóan készítettem elő és a sütőedénybe is úgy raktam le az első réteget. Kicsit többet, mint az előző receptnél, mert itt volt annyi réteg
  • A kölest megfőztem a leírás szerint
  • Olajon apróra vágott hagymát fonnyasztottam és erre tettem a főtt kölest
  • Só, bors és kapor került rá, ezen kívül  tejszínt öntöttem bele
  • Ezzel borítottam be a zellert 
  • Erre tettem a maradék zeller szeleteket---itt is szinte két rétegben 



Leöntöttem tojásos tejszínes keverékkel és a sütőben jól összesütöttem. Ez sem tartott hosszú ideig, hiszen itt is minden alapanyag meg volt már főzve.


Annyira finom, hogy nehéz abbahagyni!