2015. október 8., csütörtök

Cukkinis kölessel rakott csirkemell koktélparadicsommal


Manapság egyre népszerűbbek azok az alapanyagok, amelyek a gluténmentes étrendbe is beilleszthetők. A gluténallergiások szigorú étrend alapján élnek, de a glutén érzékenyek is megválogatják, mit esznek. Rajtuk kívül természetesen mindenki élhet azzal a lehetőséggel, hogy a mindennapi étrendjébe új alapanyagként beiktat olyan élelmiszereket, amelyek rendkívül egészségesek, jótékony hatásuk vitathatatlan. Egyetlen hiányosságuk, hogy kissé ismeretlenek, ezért nem túl népszerűek még. A beszerzésük ma már megoldott és az áruk is elérhető.
Hajdina, köles, amaránt.....
Nálunk időnként szükség van ilyen ételek elkészítésére, de ma már nálunk a mindennapok alapanyaga lett a köles.
Édességet ritkán készítek belőle, de köretként nagyon szeretjük.

  • tasakos, előfőzött kölest használok---az utasításnak megfelelően kell elkészíteni, de érdemes arra figyelni, ha tovább főzzük még, akkor ne készítsük el a végleges állapotára
  • a cukkinit általában olajon párolt apróra vágott hagymán szoktam megpárolni / 1 - 2 gerezd fokhagymával / ----a cukkinit lereszelem közepes nagyságú reszelőn
  • a megpárolt cukkinit és kölest összekeverem




  • besamel mártást készítek---sóval és borssal fűszerezem
  • tejszínnel vagy tejjel engedem fel, de lehet tejfölt is adni hozzá
  • a cukkinis kölest összekeverem a besamellel



  • csirkemell szeleteket fűszerezés után elősütök
  • egy sütőedénybe lerakom a csirkét és ráöntöm a cukkinis kölest


A paradicsom csak azért került rá, mert egyszerűen OTT volt.
Ha nem koktélparadicsom lett volna, valószínűleg nem teszem rá, de ezek édesek és így finom volt.



A sütőben összesütöttem kb. fél óra alatt.
A cukkinis köles krémes állagú marad, mert nem szívja magába az összes besamelt, ezért érdemes viszonylag sűrűre készíteni.


Csirkés, gombás lepény levelestésztában


Az ilyen lepények sok maradék felhasználására alkalmasak. Természetesen lehet szándékosan erre készülni, de nálam általában akkor kerül elő, amikor megmaradt kis mennyiségű hozzávalókat kell eltüntetni. Ezek a kis mennyiségek rendszerint a fagyasztóban várják,  hogy életre keljenek. Amikor összegyűlik annyi- és olyan alapanyag, amit összekeverve egy új étel készülhet, akkor megcsinálom.
Most azonban szándékosan került a fagyasztóba minden hozzávaló, mégpedig meggondoltan jó előre.
Egy ideig nem tudtam a konyhában tevékenykedni és a fiúk segítségére volt szükségem, ezért megpróbáltam hetekkel korábban előkészülni.
Ezt már önállóan raktam össze, de az előkészítés nélkül nem ment volna.
A mennyiségek nem pontos mérés alapján kerültek bele. Kicsit nagyobb tepsiben kicsit több keverék is elfért volna.

  • 3 db szálasra vágott barnára párolt vöröshagyma / só, bors /
  • 1/2 kg szeletekre vágott gomba megpirítva / só, bors, provanszi fűszerkeverék /
  • 2 db piros kaliforniai paprika sütőben megsütve, héja lehúzva, összevágva
  • 1/2 csirkemell összevágva és megsütve, fűszerezve
  • kb. 10 dkg mozzarella
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek liszt
  • 1 db tojás
  • 1 cs.kinyújtott, papírra tekert levelestészta




  • a zöldségeket és a húst kevés olívaolajon / hiszen minden előkészített alapanyag olajos, elősütött volt / összemelegítettem----frissen fűszereztem és sóztam
  • a tejszínt, lisztet és tojást kikevertem és a ragura öntöttem
  • összefőztem annyi ideig, amíg jól láthatóan besűrűsödött----kissé kihűtöttem, hogy ne áztassa el a tésztát
  • a tésztát a sütőpapírral együtt tepsibe tettem és ráöntöttem a ragut
  • a tetejére a mozzarella került
  • annyi ideig sütöttem, amíg a tészta megsült-- kb. 180˘C-on 20 perc



Most amerikai káposztasalátát készítettem mellé / coleslaw / kicsit átalakítva.
A káposzta, répa és hagyma mellé most nyers céklát is reszeltem /--na jó, nem én, hanem egy nagyon hűséges és nagyon hasznos konyhai segítőm, egy késes betétű, reszelni is tudó robotgép /
Más alkalommal a cékla helyett, uborka került bele.