2015. október 25., vasárnap

Zöldséges, húsos paradicsomleves


A paradicsomleves - a menza feeling miatt -- szerintem nagyon megosztó étel.
Ezt lehet szeretni és lehet nem szeretni. Személy szerint én igyekeztem kevésbé rászoktatni a gyerekeimet arra a cukros, ragacsos löttyre, ami ezt a levest jelentette az óvodában és az iskolában.
Én magam sosem szerettem igazán, de megettem, ha nem volt más.
Emlékeim szerint főképp azért nem ízlett, mert a cukros paradicsomon kívül semmi más íze nem volt.
Ha mégis az asztalra került nálunk, akkor semmiképp nem volt túlcukrozva.
Amikor azonban találkoztam egy másik ízvilággal a paradicsomleves kapcsán, nem volt kérdés, hogy kipróbálom-e?
Azóta is nyitott vagyok minden változatra, ezért természetes volt, hogy ez a leves is az asztalra fog kerülni.
A receptet itt találtam és " természetesen " nem pontosan készítettem el, de nem azért, mert az eredeti nem tetszett, hanem azért, mert csak emlékezetből készítettem.



  • kb. fél kg csirkemell / nekem kicsit száraz így a hús, legközelebb más húsból vagy csirkecombból fogom csinálni /
  • 2 db nagy sárgarépa
  • 2 db közepes petr.gyökér
  • 2 szál zellerzöld
  • 1 cs. petr.zöld szár / ízesítésnek van eltéve a fagyasztóba annak a zöldnek a szára, amit szintén télire teszek el összevágva / 
  • 1 db közepes hagyma
  • provanszi fűszerkeverék, borsikafű, bazsalikom
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 üveg sűrű paradicsomlé --- kb. 7, 5 dl
  • víz --- a leves mennyiségéhez mérten, de kb.  2 liter volt
  • gyufatészta ízlés szerint / az eredeti galuska helyett / 
  • lisztet én nem használtam, nem sűrítettem külön
Az olajon megfonnyasztottam az apróra vágott hagymát egy kevés sóval.
Rátettem az összevágott húst és fehéredésig pároltam.
Ezután a zöldségek kerültek bele, kicsit összepároltam ezt is.
Ezután a paradicsomlé és a víz a szükséges mennyiségben. Só és bors meg a fűszerek.
----a paradicsomlében már nem főlnek könnyen puhára a zöldségek, mert a paradicsom sav tartalma nem engedi, ezért esetleg először csak a vízben kell puhára főzni és azután beleönteni a paradicsomot. Nekem éppen az volt  a jó, hogy nem lett teljesen puha. Figyeltem rá!
Hozzáadtam a tésztát és készre főztem.