2015. november 19., csütörtök

Pirított kelkáposztás sertésragu polentával


A pirított kelkáposzta elkészítése egy kicsit időigényes, de a végeredmény szempontjából megéri a fáradtságot. Ezt a káposztát én most a fagyasztóból vettem elő, mert amikor volt egy kis felesleges időm, akkor megcsináltam mondván, jó lesz valamikor.
Ez a pirított káposzta volt már más étel alapanyaga is. Ott is és itt is remekül bevált.
A polenta is felbukkan időnként. Ilyenkor általában megállapítom, hogy lehetne többször is.

 

Az étel alapja egy vásárlás közben ellesett recept. A különféle főzős újságokat eléggé el nem ítélhető módon gyorsan át szoktam lapozni a boltban. Már régóta csökkentettem az ilyen újságok számát -- magazinokat még veszek -- , de el kell ismernem, azért van bennük néhány érdekes recept. Természetesen én ezeket is átalakítom kissé, néha azért is, mert mire haza érek elfelejtem, mit írt pontosan? Ennek a ragunak a káposztája úgy emlékszem egyszerű nyers kelkáposzta volt, de eszembe jutott, hogy nekem van finomabb. Először a már ismert Feri féle  főzeléket akartam elkészíteni és a húst másra használni, de a bolti receptnek hála, végül egy ételbe kerültek.


A pirított kelkáposzta elkészítése nagyon egyszerű, de szükséges hozzá egy olyan edény, ami bírja a nagy hőt - nekem wokban készült - és lehetőleg olyan hőforrás, ami erős. Hát ezzel én  bajban vagyok, mert a gáz bizony néha pocsék. Ezt ellensúlyozza némiképp a wok.

  • olajon apróra vágott hagymát / esetleg kevés fokhagymával / puhítok, de nem pirítom meg
  • a kelkáposzta leveleket darabokra vágom -- itt most nem csíkokra --
  • a megpárolt hagymával együtt megpirítom, gyakran kevergetve, hogy ne égjen meg
  • só, bors, kömény és egy kicsi víz, hogy puhuljon is
Ha sok a káposzta, akkor ne egyszerre , hanem legalább két részletben készüljön, mert egyébként nem fog pirulni csak főlni. Nem kell puhára főzni, maradjon ress!

 

  • A raguhoz olajon összevágott hagymát fonnyasztottam sóval, borssal és kevés őrölt köménnyel.
  • Felöntöttem vízzel és puhára pároltam, de maradjon rajta folyadék 
  • Beletettem a pirított kelkáposztát és kb. 2 ek kukoricadarát szórtam bele és ezzel sűrítettem be--ha sok víz marad, azt el kell főzni ízlés szerint / újság receptje /
Ennyi idő alatt a káposzta nem fog puhára főlni, kellemesen ropogós marad.


A polentához 5 dl vizet forraltam egy kevés sóval. Amikor felforrt, beleszórtam 12 dkg finom szemcséjű kukoricadarát és kevergetve néhány perc alatt megfőztem.
Tettem bele kb. 3 dkg vajat és kb. 2 dkg reszelt Grana padano sajtot.
Nekem sűrűnek tűnt, ezért még öntöttem hozzá vizet és sűrűn folyós állagúra készítettem.
Ennek ellenére amikor kihűlt, a képen láthatóan besűrűsödött.