2015. december 13., vasárnap

Szénhidrát szegény zelleres rakott pulyka


Nagy divatja van mostanság azoknak a diétáknak, amelyek a siker kulcsát valamelyik élelmiszer alaptípus elhagyásának tulajdonítják.
Nem értek egyet ezzel!
Ennek ellenére tiszteletben tartom, ha valaki így gondolja és nem ítélkezem.
Nem azért készítek ilyen ételeket, mert nem akarok szénhidrátot enni, hanem azért, mert zöldséget akarok enni.
A főtt zeller sosem volt a kedvencem, de végül sikerült rászoknom és így természetesen a családomnak is.
Az első pozitív élmény a sütőben sült zeller volt, ami a sült krumpli alternatívája lett.
Van különbség a kettő között persze, hogy van, de tényleg nagyon finom!
A kedvenc köretem a kölessel rakott zeller volt eddig, de most ismét egytálételt csináltam belőle.



  • A zeller tisztítva volt 90 dkg---lehet többet is tenni bele
A megtisztított zellert tetszőlegesen felszeleteltem jó vékonyra és sós vízben  az egészet egyszerre kb. 5 - 8 perc alatt előfőztem, azután leszűrtem.

  • Pulykamell vagy medallion az, amiből elkészíthető---- ebből a húsból vékonyabb szeleteket vágtam.
  • Só és bors került rá, azután lisztben megforgattam és hirtelen kisütöttem----félre tettem
  • 2 nagyobb fej hagymát szálasra vágtam és szép barna színűre megpároltam, sóztam és provanszi fűszerkeverékkel szórtam meg
  • 20 dkg mozzarella sajtot felszeleteltem
  • 1 db tojást----2 dl tejfölt----2 dl tejszínt----2dl vizet összekevertem, sóztam és belereszeltem 3 gerezd fokhagymát
Margarinnal kikentem egy tepsit és a zellerszeletek felét leraktam.
Ráterítettem a párolt hagymát.
Erre tettem az elősütött pulyka szeleteket és betakartam a mozzarellával.
A maradék zellerrel beborítottam az egészet és leöntöttem a tejszínes keverékkel.
Fél óra alatt összesütöttem. Elég volt ennyi, mert a hús is vékony szeletekben volt és elő is volt sütve, és a zeller is meg volt már főzve. Kapott egy kis színt és elég is volt.