2016. március 6., vasárnap

Céklás, répás, sajtos lepények sütőben sütve--csökkentett szénhidrát tartalommal


Az egészségtudatos táplálkozás továbbra is folyamatban van.
Szénhidrát szegény ételek legfőképpen vacsorára, de ha elég laktató és változatos, akkor bármely étkezésre tökéletes.
Ez a zöldséglepény megtöltve igazán változatosan elkészíthető és laktató.
Az eredeti recept csak sárgarépából készült, de én úgy gondolom, hogy ez csak akkor jó ízű, ha a répa is jó ízű. Nekem a cékla nagy kedvencem, igyekszem minden módon felhasználni, sütve pedig szinte kihagyhatatlan az étkezésből. Finom édeskés íze van, ráadásul a sok íz nem ázik ki belőle a főzés közben.

  • 25 dkg reszelt sárgarépa és reszelt sült cékla vegyesen
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál zabliszt --- máskor csicseriborsóliszt / lehet bármilyen lisztet használni / , esetleg apró szemű zabpelyhet is
  • só, bors
Ebből az összekevert masszából egy sütőpapíros tepsire 4 db kör alakú lepényt kenhetünk fel.
Azért írom, hogy kenhetünk, mert ezt a masszát egyszerűen kézzel kell kilapogatni a sütőpírra.
Előmelegített sütőben kb. 180°C-on / esetleg 200°C /  8- 10 perc alatt megsütjük.
Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad és törik. Akkor is felhasználható, legfeljebb nem lehet feltekerni. Én lazán ketté hajtottam, amikor levettem a papírról és így várt a megtöltése. Ebből a mennyiségből négy darab készül, de ezek nem olyan nagyok, hogy feltekerhetők legyenek, ezért csak összehajtani lehet. Két személyes adag attól függően, mivel töltjük meg.



  • Apróra vágott hagymát olajon megpároltam, darált / aprítógépben összevágott / csirkemellet tettem bele és tandori fűszerkeverékkel ízesítettem. Kicsit csípős ez a fűszer, de finom.
  • A lepénybe salátát tettem, kápiapaprika karikákat, a húst és fokhagymás joghurtot öntöttem rá.


Másik változat:

  • Olajon apróra vágott hagymát pároltam, hozzáadtam a darált csirkemellet és fehéredésig sütöttem.
  •   15 dkg füstölt tofut morzsoltam és --- 10 dkg túrót tettem bele --- apróra vágott medvehagyma leveleket -- sót -- borsot

A kép csalóka, hogy ilyen sápadt, de annyi igazság van benne azért, hogy ebben a lepényben főtt cékla van. Az íze így tökéletes, de a cékla elveszítette a színét.


Itt viszont sült cékla van a keverékben.
A céklát héjastól sütőzacskóba teszem vagy alufóliába tekerem és egy fél deciliter vizet is öntök alá.
Ezután kb. 160 - 170 °C-os sütőben nagyságától függően 40 - 60 perc alatt megsütöm.
A hűtőben is eláll napokig, de megtisztítva, esetleg felszeletelve, felkockázva vagy reszelve a fagyasztóba is eltehető.








Főzőbanános joghurtos karalábé


Szinte már unalmas, amikor azt írom, hogy ez az étel eredetileg nem ez lett volna, de menet közben többször módosult a terv és a végeredmény köszönő viszonyban sincs az eltervezettel.
Ez a karalábé egyszerű főzelékként végezte volna, ha nem akad a kezembe a főzőbanán -- amiből szintén mást terveztem -- és nem döntök úgy, hogy ezt bizony fel kell használni most, mert később már nem lesz rá időm.
Segítségül hívtam a Főzelékes Ferit és a recept ötleteit hasznosítva készítettem el ezt az ételt.
Azt hiszem, most ő is büszke lenne rám! Én nagyon élveztem.



  • 3 db közepes karalábé
  • 2 db főzőbanán
  • 1 db hagyma
  • olaj és vaj keveréke
  • a karalábé zsenge levelei
  • 1 evőkanál mild madras currypor
  • 1 teáskanál kurkuma
  • só, bors
  • 3 ek görög joghurt
  • víz
  • korianderlevél apróra vágva



  • Olaj és vaj keverékén megfonnyasztottam az apróra vágott hagymát
  • Rátettem a kockákra vágott karalábét és erősebb tűzön állandóan kevergetve rövid ideig pároltam
  • Megszórtam a fűszerekkel és tovább sütöttem néhány percig, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat és illatozni kezdjenek
  • Beletettem az összevágott főzőbanánt, a durvára felaprított karalábé leveleket, és kevés vizet aláöntve kb. 25 percig főztem
  • Sóztam, borsoztam és hozzáadtam a joghurtot. 
  • Alaposan átkevertem és egyet forraltam rajta. Főzni már nem kellett.
A karalábé éppen roppanós maradt, de már nem volt nyers.
A víz elfőlt, a megmaradt leve később besűrűsödött a banántól.
Tulajdonképpen egy zöldség ragu lett, nem főzelék.
A banántól kissé édeskés az íze, / picit érettebb volt már / ezért tálalásnál joghurtot lehet még rátenni és lime levet csöpögtetni a tetejére ízlés szerint.
Vágott korianderlevelet szórtam a tetejére.


Lehet köret is valamilyen hús mellé, de lehet főétel naan kenyérrel, pitával vagy totillával és lehet mellé bulgurt, rizst is főzni.