2016. május 15., vasárnap

Fehérjeporral dúsított céklás lepény cukkinis besamellel sütött tarjával


Már írtam egy bejegyzést egy fehérjeporral készült édességről és ott egy utalást is tettem, a fehérjeporokról írt cikkre. Úgy gondolom, egyre több olyan recepttel fogunk találkozni, ahol az egyik összetevő a fehérjepor. Ennek oka, hogy az egészséges és tudatos táplálkozás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és ennek okán természetesen az üzleti oldal is meglendült. Egyre több ismertető, tájékoztató írás jelenik meg minden felé.
Engem a kísérletező kedvem nem hagy nyugodni, ezért teszek egy-egy ételbe fehérjeport.
/ na jó, iszom is a turmixot, de ez más történet /

Ez most nem az, de a céklás, répás lepény egy nagyon jól kitalált alapanyag. Nekem nagy kedvencem lett. Vacsorára tökéletes szénhidrátmentes és laktató. Ezernyi variációval.
Ebből kiindulva készítettem el ezt a köretet és vettem a bátorságot, hogy turbózzam a fehérjeporral.

  • Most nem reszeltem, csak a késes aprítóban vágtam össze a kb. 20 dkg nyers céklát és a nyers répát
  • Kb. 5 dkg zabpelyhet tettem bele
  • 2 db tojást
  • 7 dkg reszelt sajtot
  • 2,5 dkg natur fehérjeport
Egy kerek, teflonos sütőformába öntöttem a masszát és kb. 170 °C-on megsütöttem.
Ez lett a körete a húsnak.

  • a tarjaszeleteket befűszereztem,elősütöttem és leraktam egy tepsibe
  • leöntöttem a cukkinis besamellel ---- hagymát fonnyasztottam, rátettem a reszelt cukkinit, közben elkészítettem  a hagyományos besamelt és a kettőt összekevertem. Só, bors
  • amikor langyosra hűlt, belekevertem egy tojást 
  • ráöntöttem az elősütött húsra és a sütőben készre sütöttem.
A tojástól nem lett kemény, száraz a besamel, kellemesen rezgős volt.



A céklás lepényből ilyen finomságot is lehet készíteni. Tortilla lett belőle avokádóval, csirkehússal.


Ezt a fehérjeport használtam, mert ez nem ízesített, ezért sós ételekben is használható. Amit turmixként lehet inni, az édes.



Almapudingos pohárkrém


Ezt csak azért írom meg receptként, mert én magam is nagyon meglepődtem, hogy egy igazi finomság kerekedett a kényszerűségből.
Bevallom, abban sem bíztam, hogy egyáltalán ehető lesz, de egyszerűen muszáj volt kipróbálni.
Almáslepényt akartam, de kevés lett az alma, mert sok volt a romlott.
Gondoltam, akkor megsütöm --- gyakran sütök cikkekre vágott almát sütőben, csak úgy egyszerűen, minden ízesítés nélkül / finom csemege :) / --- közben arra gondoltam, valamivel " dúsítani " kellene.

A megsült alma darabokat beletettem egy késes aprítóba / itt már valamiféle puding terve járt az eszembe / .

  • kb. 1/2 kg sült alma héjastul
  • 2 dl sűrű kókusztej
  • 5 dkg zöld mazsola
  • 1 nagy evőkanál tahini / szezámmagkrém / 
  • 2 ek. méz
  • 1 nagy ek. utifűmaghéj
Egy csomag -- 140 g -- zabkeksz felaprítva.



  • A megsült almát a mazsolával a késes aprítóban pépesítettem
  • A kókusztejet a tahinivel és a mézzel összemelegítettem, amíg minden felolvadt
  • Belekevertem az almás, mazsolás pépet
  • Hozzáadtam az utifűmaghéjat
Az utifűmaghéj elég gyorsan megköti a folyékonyabb összetevőket, ahogy hűl, úgy sűrűsödik.
Poharakba adagoltam úgy, hogy a zabkekszes morzsát rétegeztem az almás pudinggal.
A tahini alig érződik. Aki nem tudja, miből készült, az nem fogja észre venni.

Túrópuding chia maggal


Talán már mondanom sem kell, hogy szinte minden receptet valamiféle kényszerűségből, de át kell egy kicsit alakítanom. Azt gondolom azért, mert a főzés alapból egy kreatív tevékenység és én nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni és az ötletek a megvalósítás közben jönnek. Néha azért, mert hiányzik valamelyik hozzávaló, néha meg azért, mert eszembe jut valami más az alap recept alapján.
Ezt a finomságot Edó készítette és én csak kicsit nyúltam bele. Az ok az volt, hogy nagyobb mennyiséget akartam csinálni.



- 50 dkg túró
-- 1 dob sűrű kókusztej
-- 1/2 liter tej
-- 6 evőkanál házi vaníliáscukor / igen, csak ennyi /
-- 4 db tojássárgája
-- 2 ek utifűmaghéj
-- 2 ek chia mag

- A kókusztejet, a tejet, a tojások sárgáját és a cukrot forrásig melegítettem.
-- Levettem a tűzről és belekevertem a túrót / én nem szoktam áttörni / , a chia magot és az utifűmaghéjat.
-- Alaposan kikevertem. Nagyon gyorsan megköti az utifűmaghéj, ettől lesz pudingos az állaga.
-- Szerintem melegen, langyosan, hidegen egyaránt élvezhető.
Az epreket elvágtam és juharszirupot, balzsamecetkrémet öntettem rá. A sütőben kb. tíz perc alatt megsütöttem. Az eper levet engedett, de be is sűrűsödött. Ami maradt, az kicsit ragacsos, pikáns öntet lett a pudingra.

Spárgás frittata


Nem olyan étel ez, ami folyamatos jelenlétet igényelne egy blogban, de időnként érdemes felfrissíteni az emlékezet egy újabb recepttel.
A spárga, szezonban természetesen nem maradhat el egy finom reggeliből sem. Nagyon rövid ideig juthatunk hozzá, ezért érdemes több felhasználási módot kipróbálni. 
A fehér spárga elegánsabb, az íze is más, de a zöld egyszerűbben, könnyebben kezelhető.
" Ha nyersen eszed, ne keresd a spárga ízt, mert az azt adó jellegzetes ízért felelős aszparaginsav csak hőkezeléskor szabadul fel. Ilyenkor a karalábéra hasonlít az íze és ropog a fogad alatt." --- ezt a neten találtam, én nem szoktam a fehéret nyersen enni, de a zöldet néha igen.
Ezért a fehéret jobb előfőzni és azután lehet sütni is, de a zöldet nem kell előfőzni / én sosem szoktam / , ha kicsit roppanós, az sem baj.
 A fehéret a virágja alatt meg kell hámozni, mert erősen rostos, de a zöldet  nem kell.
A zöld spárgát úgy a legegyszerűbb megtisztítani, hogy enyhén meghajlítjuk a szárát az alsó kb. 2/3-ad részénél és ahol könnyen eltörik, ott már nem fás.
Alaposan ki kell áztatni a fejét, hiszen  itt sok szennyeződés lehet. 

A frittata egy olasz tojás étel, ami sok változatban elkészíthető. 
Jellemzője, hogy a serpenyőben elkezdett étel készítése a sütőben fejeződik be, ott sül készre.

Én egy kicsit játszottam is a díszítéssel. hiszen először a szemünk eszik.



  • apróra vágott hagymát pároltam 
  • nyers, füstölt sonka csíkokat adtam hozzá  
  • fagyasztott, kiengedett, összevagdosott spenótot tettem bele
  • a spárga szárát felvagdostam kisebb darabokra és azt is hozzá adtam, így pároltam tovább
  • fagyasztott borsót tettem bele, ezzel is pároltam még
  • só, bors
Sem a spenótnak, sem a borsónak, de még a spárga száraknak sem kell sok idő a puhuláshoz, de az sem baj, ha kicsit ress marad. majd a sütőben készre sül.

  • ezután öntöttem rá a felvert tojásokat / itt lehet tejszínt is önteni hozzá / és a reszelt sajtot.
  • összekevertem a tojást a zöldségekkel
A serpenyőben addig sütöttem, amíg elkezdett szilárdulni a széle. Ekkor tettem a tetejére a megmaradt spárga szálakat és a paprika karikákat.
Betettem a sütőbe és ott kb. 15 perc alatt megsütöttem, de úgy, hogy ne száradjon ki.