2009. május 13., szerda

Menta és túrókrém



A menta menthetetlenül elszaporodott a parányi kertemben. Két féle is van, egy csúcsos levelű és egy puhább, hullámosabb. Vagy fodrosabb? Minden esetre a gyomok már nem férnek el mellettük. Tavaly még csak a limonádéba tettem és némely hús mellé sütőben sütéskor, de nem volt vele komoly szándékom. Nem úgy az idén!
Újkrumplit sütöttem sütőben és mellé készítettem egy túrós, tejfölös, hagymás, mentás mártogatóst. A túrókrém elég sok mentát elnyelt anélkül, hogy erőteljesen kiérződött volna az íze. Kicsi só és bors került még bele.
Ha külön készíteném pl. zöldség mártogatáshoz vagy pirítóshoz, akkor még olívaolajat is tennék bele. Balzsamecetes jégsaláta volt mellé. Nem diétázunk a szétválasztó étrend szerint, de szoktam ilyesmire is gondolni. Nem éppen ebben a párosításban. A Fiúk jobban szeretik a hús--zöldség összeállítást!

Megsütöttem Fűszeres Eszter diós újkrumpliját is. Na, ennek igazán sikere volt! Igaz Eszterrel ellentétben én ebből csináltam húsos ebédet, hogy a Fiúk is jól lakjanak. Egy kis sült csirke nem rontott rajta. A zöldség azért innen sem hiányzott. A Nigella féle salátás-zöldborsós köretet csináltam meg, de nem állítom, hogy Ő is így készítette. Én, így:
  • két csomag újhagymát nagyobb darabokra vágtam és olajos, vajon pároltam, sóztam
  • 1/2 kg mirelit borsót adtam hozzá és tovább pároltam, pici vízzel
  • két saláta belső, szép fejes részét levelekre szedtem és hozzáadtam
  • befejezés előtt összevágott mentát szórtam bele

Nem kellett sokáig párolni, tul.képpen a borsótól függ az idő. A salátának is kell egy kicsivel több idő, mint gondolnánk. Sosem ettem régebben forrázott salátát, a finom ropogós saláta helyett, de ez a fajta most egészen más, ha köret a neve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.