tag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post5370804228985969848..comments2023-10-11T07:19:15.207-07:00Comments on Étterem helyett....: Szilvalekvár sütőbenUnknownnoreply@blogger.comBlogger23125tag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-34005558061238349352014-09-06T01:36:51.774-07:002014-09-06T01:36:51.774-07:00Több éve a sütőben készítem a szilvalekvárt. Van e...Több éve a sütőben készítem a szilvalekvárt. Van egy kb 10literes zománcozott lábasom. kb 1dcl ecetet öntök a lábasba erre teszem a kimagozott szilvát. Semmi más nincs benne! Így "sütöm" 6-8 órán keresztül nem kavarom! Amikor úgy látom, hogy megfelelő az állaga akkor mehet az üvegbe, tető rá, fejre állítom és a biztonság kedvéért 24 órára száraz dunsztba teszem. A sütő ajtaját kb 1cm-re kitámasztom egy fakanál nyelével! Ez feltétlen kell, mert a gőz így távozik! Sok sikert a szilvalakvár elkészítéséhez! <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-2281802803942457282013-09-22T08:50:37.839-07:002013-09-22T08:50:37.839-07:00Zsuzsa, az eredeti üstben főzött lekvárt is 10-12 ...Zsuzsa, az eredeti üstben főzött lekvárt is 10-12 órán át / vagy több / főzték. Ezt nem a benne levő tápanyag miatt eszik az emberek, hanem, mert különleges és semmivel nem helyettesíthető. Régi-régi sok éves recept. A vitamin szerintem csak a C-vitaminnál veszik el, mert az hő hatására bomlik. Ha elég édes a szilva, nem kell bele cukor és igen, a tartósítószert ma már egyszerű kihagyni az otthoni befőzéseknél.Daisyhttps://www.blogger.com/profile/00983990090635484992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-91946576309914289812013-09-21T14:35:29.832-07:002013-09-21T14:35:29.832-07:00Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17109793943153926088noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-90467069181677601462013-09-14T13:46:21.238-07:002013-09-14T13:46:21.238-07:00Én már évek óta sütőben készítem, lassú tűzön. Cuk...Én már évek óta sütőben készítem, lassú tűzön. Cukor és tartósítószer nélkül, még eddig mindig jó volt, nem romlott meg.Clairenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-7107569428247046592012-09-15T12:47:21.375-07:002012-09-15T12:47:21.375-07:00Amikor ez a recept született, akkor itt az északi ...Amikor ez a recept született, akkor itt az északi részen egyáltalán nem lehetett jó szilvát kapni a lekvárfőzéshez, gondolom ezért tették bele a sok cukrot, ami egyébként nem volt túl édes. kb. 25 évvel ezelőtt így volt jó a lekvár.<br />Én is ettem igazi, üstben főzött lekvárt, abba is minimális volt a cukor, de a lassú főzés hozta ki az ízeit.<br />Nyáron voltunk Noszvajon, onnan hoztam szilvalekvárt. Őrzöm is, mint az aranyat!<br />A sütőben készült csak megközelíti a jó lekvárt, de sosem lesz olyan. <br />Sütőben is lassan, alacsony hőfokon készül el, de sosem lesz olyan, mint az üstben főzött.<br />Öcsimama a hozzászólásokból is kiderül, hogy ahány kg, minimum annyi óra plusz még lehet 2-3 órát ráhagyni. Ha vizesebb fajta a szilva, akkor hosszabb idő kell neki, míg besűrűsödik.Daisyhttps://www.blogger.com/profile/00983990090635484992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-51309470466758459992012-09-15T05:41:13.694-07:002012-09-15T05:41:13.694-07:00 szevasztok. szerintem a 1 kg cukor kicsit sok 5 k... szevasztok. szerintem a 1 kg cukor kicsit sok 5 kg szilvához .én igaz nagy rézüskében főzöm a lekvárt . 120-140kg szilvához 2kg cukrot szoktam tenni 10-14 óra főzés (függ a tűz rakásától ha nagyon ég a tűz sokat kibuggyant a földre)de csak az utolsó 15-20 percben és aztán már rakom 7dl-es üvegekbe és letakarom melegen tartva . Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-85685799938068903872012-09-05T11:03:28.661-07:002012-09-05T11:03:28.661-07:00Sziasztok Asszonyok-Lányok! Annyi a jó tanács, én ...Sziasztok Asszonyok-Lányok! Annyi a jó tanács, én meg most állnék neki életem első sütős szilvalekvárját készíteni! Ki tudja, melyik módszer a tuti! Az nekem nagyon szimpatikus, hogy 5 kg. szilvához csak 1 kg. cukrot javasolnak! Nem szeretjük a nagyon édes lekvárt.<br />Irja ide nekem valaki legyen szíves, hogy mennyi az optimális főzési idő? <br />Egyébként úgy tudom, hogy minél tovább főzöd, annál nagyobb az esély, hogy tartósító szer nélkül is eláll akár évekig is.<br />Előre is köszönöm a segítségeteket: ÖcsimamaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-23569052120992278232012-09-04T10:41:10.232-07:002012-09-04T10:41:10.232-07:00Szerintem valóban függhet a szilva fajtájától is, ...Szerintem valóban függhet a szilva fajtájától is, nekem is volt ilyen is-olyan is. Örülök, hogy nálad is működik! Ha vannak is kisebb zökkenők, azért ez egy nagyon jó házi módszer.Daisyhttps://www.blogger.com/profile/00983990090635484992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-6038213946071457062012-09-04T01:43:26.405-07:002012-09-04T01:43:26.405-07:00Zsoka 2012 szeptember 04.10.:45
Ma föztem be éppen...Zsoka 2012 szeptember 04.10.:45<br />Ma föztem be éppen a szilva lekvárt ,én is sütöben csinálom 8-órán keresztül hagyom a sütöben és utána kis lángon gázon fözöm tovább egy negyed órát mindig igy csinálom és nagyon finom lesz,ezt nem lehet elrontani.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-36175208340845691992012-08-24T10:28:35.682-07:002012-08-24T10:28:35.682-07:00Amikor megnyitottam a levelet, azt hittem nekem sz...Amikor megnyitottam a levelet, azt hittem nekem szól a kérdés, de most, hogy a blogon elolvastam, úgy gondolom, hogy nem nekem szól.<br />Ha mégsem sikerülne a lekvár főzés, véletlenül se add föl!<br />Ha nem is lesz olyan, amilyet elképzeltél, akkor is finom lesz és el is fog fogyni.<br />Majd a következő jobb lesz! Mindenki így kezdte. <br />Sok sikert kívánok!Daisyhttps://www.blogger.com/profile/00983990090635484992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-6905710831817277112012-08-23T08:23:17.169-07:002012-08-23T08:23:17.169-07:00csak a velem született mérhetetlen kíváncsiság kér...csak a velem született mérhetetlen kíváncsiság kérdezteti, hogy akkor te mit keresel ezen az oldalon??? <br />egyébiránt köszönöm a tippeket, már nagyon izgulok ott csücsül kint a konyhában több kiló szilva, életemben először főzök be belőle lekvárt!:)zsirokahttp://www.minyonpapir.freeblog.hunoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-40710515640499415852012-08-06T07:51:31.345-07:002012-08-06T07:51:31.345-07:00Attól tartok én soha sem fogok így lekvárt főzni. ...Attól tartok én soha sem fogok így lekvárt főzni. Az a helyzet ugyanis, hogy természetes élelmiszereink olyan biológiailag aktív anyagokat tartalmaznak, amit egy ilyen brutális hőkezelés tökéletesen denaturál (holt anyaggá változtat). Ezért a biológiailag aktív anyagok megőrzése elsődleges fontosságú. Ez kíméletes alacsony hőfokú és rövid idejű hőkezeléssel, hideg aprítással, hideg pürésítéssel, hideg füstölés, aszalás, stb lehetséges. A mikróhullámú sütőben sterilizálva főzés, és a sokórás gyümölcs szétfőzés a lehető legrosszabb ami növényi, vagy állati eredetű élelmiszer alapanyagainkkal történhet. A lekvárfőzés ismertetett ösi technológiája a maga idejében jobb híján alakult ki. A nosztalgián kívül semmi sem indokolja ezt a "fárasztó munkával tegyük tönkre a gyümölcsöt" technológiát.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-352721345136014082011-09-11T06:56:46.976-07:002011-09-11T06:56:46.976-07:00Javítok:nem sütőben főzöm a lekvárt.Tűzhelyen,miut...Javítok:nem sütőben főzöm a lekvárt.Tűzhelyen,miután felfőtt,takaréklángon.Érdemes kipróbálni!sok sikert.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-57011785943005382982011-09-11T03:53:36.470-07:002011-09-11T03:53:36.470-07:00Én mindig egy nagyobb lábasban főzöm a szilvalekvá...Én mindig egy nagyobb lábasban főzöm a szilvalekvárt!5kg szilva,1 kg cukor,pici fahéj.Egy kb 8-literes fazék,vagy lábas,kizsírozva,és bele a kimagozott szilva.A tetejére szórjuk a cukrot,és egy dl 10%-os ecet.Egy éjszaka áll,és aztán jön a főzés.A felére lefőzzük,és csak akkor kavarjuk meg,de akkor állandóan.évek óta így készítem a szilvalekvárt,és soha nem égett le.Üvegekbe rakjuk,és a 2 celofánréteg közé ,egy kis szalicil teszünk!Évekig leáll,és nagyon finom!!!!!Persze Bercencei szilvából !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-20673746836899964912011-08-17T12:56:53.744-07:002011-08-17T12:56:53.744-07:00Biztosan finom az a lekvár is, de egészen biztosan...Biztosan finom az a lekvár is, de egészen biztosan nem olyan, mint az, amelyik hosszú órákig fől lassan.Daisyhttps://www.blogger.com/profile/00983990090635484992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-79027231300546700292011-08-17T02:10:53.377-07:002011-08-17T02:10:53.377-07:00sziasztok hát nem tudom 8-12 orát sütni ezt honnan...sziasztok hát nem tudom 8-12 orát sütni ezt honnan vettétek,lehet ez valami nagyobb mennyiség 1-2 ora és kész üvegbe fejen állitva duntsz és mehet a polcranyuszkohttps://www.blogger.com/profile/15253156179003359501noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-33074290980754906042009-09-17T08:40:47.266-07:002009-09-17T08:40:47.266-07:00Oké, Mackómama, de akkor hány fokon legyen a sütőb...Oké, Mackómama, de akkor hány fokon legyen a sütőben, ha 8-12 órát ott van? Legalább 10 éve csinálom a sütőben, de eddig csak kétszer sikerült olyan szilvát vennem, amiből ennyi idő alatt jó lekvár lett. Keverni azért sem merem, mert nekem ugyan sosem égett le, de az egyik kolléganőm pár éve még a lábast is kidobta, pedig nem is keverte.Daisyhttps://www.blogger.com/profile/00983990090635484992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-86595153939201088962009-09-17T00:29:23.586-07:002009-09-17T00:29:23.586-07:00Javaslom, legközelebb ne ahány kg annyi órát süsd,...Javaslom, legközelebb ne ahány kg annyi órát süsd, hanem min. 12 óra a sütőben (pl. éjszakázzon ott :-))) és akkor tuti elfő a sok víz. Én bizony néha megkevertem (amikor a teteje már nagyon összeállt, nem ártott neki, sőőőőt, és nem is égett le. <br />Az érdekes az, hogy ha nagyon "kenőcsösre" sütöd/főződ, akkor már mindegy, hogy turmixoltad-e vagy sem, mert teljesen szétfő a héja. (Csak a rövidebb főzési idő miatt javasoltam.)<br />Bocs, a besztercei szilváról beszélek, gondolom ez függ a szilva fajtájától is. <br />MackómamaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-32572615486932825372009-09-12T10:29:10.296-07:002009-09-12T10:29:10.296-07:00Kíváncsi vagyok, nézz be hozzám.Kíváncsi vagyok, nézz be hozzám.Valihttps://www.blogger.com/profile/09841109698040313827noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-26510948379897683002009-09-10T17:01:02.572-07:002009-09-10T17:01:02.572-07:00Én is az összepöndörödött héjúra szavazok:))Reméle...Én is az összepöndörödött héjúra szavazok:))Remélem, a többit is sikerül megmenteni!trinityhttps://www.blogger.com/profile/17414030403460880872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-75100224917421075892009-09-10T04:16:08.285-07:002009-09-10T04:16:08.285-07:00A sütőben sütésnek éppen az a lényege, hogy megmar...A sütőben sütésnek éppen az a lényege, hogy megmarad a szilva összepöndörödött héja. A régi lekvárok is ilyenek voltak. A turmixoltat csináltam, amikor nem sikerült elfőzni azt a rengeteg vizet, és ez nem akart elfogyni.Daisyhttps://www.blogger.com/profile/00983990090635484992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-33279282625852079352009-09-10T00:25:13.648-07:002009-09-10T00:25:13.648-07:00Én sütőbe küldés előtt összeturmixolom a szilvát, ...Én sütőbe küldés előtt összeturmixolom a szilvát, így hamarabb elkészül. Volt,hogy 8 órát is bent csücsült a "szaunában", ráadásul magasabb hőmérségleten. Magas edénybe kell tenni, mert a végén már bugyog, és akkor két hétig takaríthatom a sütőt :-)<br /><br />Valóban nagyon fontos a gyümölcs minősége, ha van kedvetek, szedd magad akcióban sokkal olcsóbban, jó minőségű gyümölcsöt tudsz beszerezni, ráadásul egészen biztosan friss lesz. Tipp: http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcsfak/oszibarack-kajszi-es-szilva-szedd-magad---2009/2105/<br /><br />További jó befőzést és sok sikert kívánok :-)<br />MackómamaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2007398866961312178.post-34863914169165953702009-09-09T23:33:22.425-07:002009-09-09T23:33:22.425-07:00Na ez az, amit még soha nem követtem el. De egysze...Na ez az, amit még soha nem követtem el. De egyszer sort kerítek rá, mert nagyon tetszik és ez az igazi szilvalekvár. Igyekeznem kell, már nem sokáig lesz szilva :-))Süti Bazárhttps://www.blogger.com/profile/18064781183351413381noreply@blogger.com