Amikor a római tálak piacra kerültek, én rögtön vettem egyet. Talán jó volt a reklámja, talán még hittünk bennük, akár az újságban jelentek meg, akár a TV-ben. Az enyémet még pataki tálnak hívták, belül mázas volt és kívül szép festett virágok díszítették. Tulajdonképpen nem is volt, hanem van! Igen, még meg van és használható, nem tört el, nem csorbult ki. Nagyon vigyáztam rá. Sokat használtam, szerettem, nagy segítség volt a munkás hétköznapokon vagy a pihenős hétvégeken. Sajnos ahogy nőtt a család étvágya, úgy lett egyre kisebb a tál. Néhány éve már újra elkezdtem keresni egy cserépedényt, amit használhatnék a megnövekedett étvágyú családom kielégítésésre. Nem találtam elég nagy méretet. Azután jött a váci Világi Vigalom, amit a város minden évben megrendez lassan húsz éve. Ide jönnek az erdélyi népművészet remekeit árúsító asszonyok, ide hoznak korondi kerámiákat is. Egy ilyen alkalommal vettem ezt az edényt. Ez mázas kívül-belül, nem kell előre beáztatni ha hirtelen az jutna eszembe, hogy én a sütőben akarom elkészíteni az ételt. Fel szoktam melegíteni addig, amíg előkészítem a belevalókat, azután a már szinte forró edénybe beleteszek mindent és mehet vissza a sütőbe. Innentől kezdve 2-3 óra hosszat rá sem kell nézni. Nagyon szeretem!Remélem jól bírja a gyűrődést.
- 3 répa= 60 dkg + szárított zsálya
- 4 hagyma= 60 dkg + só + szalonna
- 4 cukkini= 60 dkg + 2ger.fokhagyma, kakukkfű
- sütőtök= 50 dkg + cukor
- gomba =50 dkg + borsikafű
- kalif.paprika = 20 dkg
- krumpli = 65 dkg + só,bors
- szalonna = 10 dkg
- marhahús = 80 dkg + liszt, só + 2 ger. fokhagyma
- 1 kis dob. sűrített paradicsom
- 2 ek balzsamecet
- 1 dl száraz fehérbor
- kb. 2 dl víz
- só, bors
A zöldségeket megpróbáltam egyforma méretűre összevágni, de amiről úgy gondoltam, hogy könnyebben puhul, mint a többi, azt kicsit nagyobbakra hagytam. Külön-külön megpirítottam a zöldségeket kevés olajban azzal az ízesítéssel, amit a hozzávalók felsorolásánál melléjük írtam. Nem lesz meghatározó ízük ettől, csak jobban eloszlik a fűszerezés a zöldségek között. A pirítást már csináltam egyszerű teflon serpenyőben is, kicsit erősebb lángon, de most wokban sütöttem elő mindent. Kicsit nagyobb gyakorlatot igényel talán az ilyen ételek készítése, ugyanis a fűszerezés nem mindég állítható be a főzés elején és csak akkor derül ki, mit nem tettünk bele vagy miből tettünk sokat, amikor már készen van, hiszen éppen az a lényege az ilyen típusú főzésnek, hogy nem kell mellette állni és nem kell őrizni. Bevallom nekem sem sikerül mindég eltalálni az ízeket, de az összhatás általában élvezhető. Nem szoktam vad dolgokat összekverni, csak amit ismerek már. Most talán a zsálya volt egy kicsit kakukktojás, de az én konyhámon edződött családtagjaim ilyenkor is megeszik, esetleg egy-egy visszafogott vélemény hangzik el, hogy máskor talán ezt ne........
A húst kockára vágom, kicsit megsózom és öntök rá egy 1/2 dl olajat, szórok rá 3 ek.lisztet és jól összeforgatom. Az olajtól szépen el lehet oszlatni a lisztet a húson és nem lesz csomós. Az edényben megpirítom az összevágott szalonnát, ráteszem a hagymát, sózom és kiteszem egy nagy edénybe, amiben majd összekeverhetem a többi alapanyaggal. Így járok el minden zöldség fajtával és mindet a közös edénybe teszem. Amikor készen van, akkor összeforgatom, megkóstolom, sózom, borsozom. A húst a fokhagymával együtt fehéredésig sütöm és amikor kész, hozzáadom a paradicsomot és átpirítom, mert így elveszíti a savasságát, ráöntöm a balzsamecetet, bort . Alaposan összekeverem és felöntöm vízzel. A liszttől egy kicsit besűrűsödik a leve.
Ezután az előmelegített edénybe rétegesen belerakosgatom a zöldségeket és a húst. Ráöntök minden levet, letakarom és 200 fokos sütőben 2-3 órát sütöm. Sertéshúsnál és csirkénél elég a két óra, de a marhahúsnak jóval több idő kell. Ezt a legjobb három óra múlva megkóstolni és ha kell, akkor még tegyük vissza a sütőbe nyugodtan. Ebben az edényben nem ég le az étel, ha 180-200 fok körüli hőmérsékleten van a sütő és persze van folyadék is az edényben.
Az én ragum most extra zöldséges lett, de nem kell ennyi félét tenni bel. Mindenki azzal készítse, amit a család megeszik. Ennyi zöldségtől ez az edény teljesen tele lett, de a főzés végére egy kicsit összeestek, tehát bőven belefért minden.