A mai csirkéknek annyi combja, szárnya- vagy melle van, amennyit akarunk. A zúzából pedig főzhetünk külön pörköltet. Nekünk mindegy, hogy csirke-, pulyka- vagy libazúza. Most én libazúzát kaptam, szépet, frisset. Olcsót.
Mindég megtisztogatom, mert néha vannak rajta maradékok, ami nem gusztusos és nem is odavaló. Attól függően vágom kisebb darabokra, hogy melyik állatból származik. A csirkezúzát nem is kell darabolni csak ketté vágni.
Hagyományos módon, ízlés szerint pörköltet készítek belőle.
- ételízesítő nélkül
- hagymát párolok sóban eltett paprikával
- köménymag, bors és majoraánna
- paprika, paradicsom
- őrölt pirospaprika
- a zúzára , hogy könnyebben puhuljon, szórok szódabikarbónát
- bő másfél óra főzés, de lehet több is
A végére elfőzöm a levet, nem szeretem, ha vizes a pörköltszaft. Másnapra masszívan bekocsonyásodik, de melegítve ismét felhígul.
A zúzapörköltet lehet borsóval is készíteni, úgy is nagyon finom.
Most tarhonyát készítettem mellé, de szoktam egyszerű főtt krumplival is.