Ez az étel lassan harminc éve szerepel a karácsonyi ételsorban. Nem főétel, nem a menü része, de ott van az óriási fazékban, hogyha valaki nem tudja mit egyen vagy nagyon eltelt már a sok hússal, süteménnyel és valami könnyűt szeretne, esetleg már a gyomra is lázadozik a nehezebb ételektől, akkor ez a hal a legjobb megoldás.
Minden évben elhatározom, hogy készítek majd év közben is, de valamiért eddig még nem sikerült. Ha bárkit visszatartana a szálka a halban, akkor lehet filézett, beirdalt szeleteket is tenni a lébe, de ha tudunk várni 5-6 napot, akkor a ponty kisebb Y-szálkái szinte eltűnnek. később a többi is, és kb. 10-12 nap után pedig akár csomót is lehet kötni a halpatkó szárában lévő hosszú szálkára. Ezt az ecetes lé teszi a szálkákkal.
Nem gondolom, hogy ez olyan étel, amivel nagy meglepetést okozok, mégis azért írom le, mert méltánytalanul elhanyagolt fajtája a hal elkészítésének. Nem ismert az egész ország területén és ha jól tudom, van egy tipikus helye is az országban, ahol ismertebb, népszerűbb és néhány változata készül is rendszeresen.
Ilyenkor veszünk 5-6 kg pontyot, ebből készül a halászlé, a halból jut ebbe is néhány szelet, de a többi megy az ecetes lébe. Ezenkívül veszünk még kb. két kg halszeletet is, ami az idén busa volt.
A busa az édesvízi halak közül az, amelyik nagy mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Tengeri hal híján, talán jó lenne a tabletták helyett.
A saláta készítésének sincs semmi titka. Előre bocsátom, hogy ez egy családi recept, ezen kívül más elkészítési módja is van, de én eddig sem változtattam rajta, valószínűleg ezután sem fogok.
Saláta: 20 literes fazékba teszek fel vizet forrni, kb. a 2/3-ig van tele. Úgy ízesítem, mint a hagyományos ecetes salátákat szoktam. Cukor, ecet, só és teszek bele szemes borsot és babérlevelet is. Ha felforrt a víz, akkor a megfőzött , felkarikázott kb. 3-3,5 kg krumplit és a felszeletelt kb. 1.5-2 kg hagymát beleteszem a forró salátalébe. Ezt előző nap is el lehet készíteni, én is így szoktam. Másnap megsütöm a panírozott halakat és a forró halszeleteket beleteszem a krumplisalátába. A krumpli-hagyma arány ízlés szerint változtatható, ill. sok helyen egyáltalán nem is tesznek bele, csak az ecetes lét használják.
Az ecetes / marinírozott / hal 24 óra múlva már fogyasztható és az íze kellemesen pikáns. Mi azonban min. 5 napig hagyjuk állni és csak azután kezdjük enni. Így éppen akkorra lesz jó, amikor a karácsonyi ételbőség után a megterhelt gyomornak szüksége van a gyógyításra .
Mehet a teraszra vagy az erkélyre , mert a hűtőbe úgysem fér be, és az sem baj, ha befagy a lé. Néha jégcsákány kell, hogy kiszabadítsuk a halat, ilyenkor egy kicsit várni kell, amíg a jégkristályok elolvadnak a krumpli között, az ecetes lé sosem fagy be teljesen és a halnak sem lesz semmi baja, ha megfagy. Sokéves tapasztalat még abból az időből, amikor a karácsonyi időjárás több napos hideget és mínuszokat hozott. Ha elég asokat csinálok, akkor akár három hétig is eláll.
Ez is egy ősi tartósítási módszer. Dec.23-án tettem bele a halakat és ma ettük meg az utolsó szeletet. Garantáltan jó állapotú, jó állagú és nagyon finom volt!