Először is azt mondom el, hogy találtam egy remek tésztát, ami nemes egyszerűséggel gyufametélt névre hallgat, de olyan jó állagú, hogy már az első alkalommal --- amikor levesbetét lett belőle ---meglódult a fantáziám és láttam a tányéron magam előtt mindenféle szószokkal és ragukkal összekeverve.
Szeretem a Good Food újságot is, rengeteg olyan recept van benne, amit szívesen elkészítenék, ha olyan luxusban lenne részem, hogy nem kellene dolgoznom és nem kellene állandóan azon törni a fejem, mit főzzek másnapra?
A tészta ételek java része sajnos csak frissen igazán jó, mert másnapra magába szívja a finom szószokat és egy tapadós, kissé száraz vagy mancsos valami lesz belőle. Pedig a tészta számtalan lehetőséget rejt magába.
Ez a recept--pontosabban ennek az eredetije -- is ebből az újságból való és engem kicsit emlékeztetett a szénégető módra készült spagettire, ami szintén csak friss felhasználásra ajánlott.
- olívaolajon 1 db közepes nagyságú kockákra vágott hagymát és 2 gerezd fokhagymát fonnyasztottam
- kb. 5 dkg húsos, nyers, füstölt kolozsvári szalonna kockát tettem rá és egy kevés vizet aláöntve puhára pároltam
- 2 db gömbcukkinit negyedekbe vágtam és nem túl vékonyra felszeleteltem, majd hozzáadtam a szalonnás hagymához és erős tűzön pároltam, hogy süljön és ne főljön, mert így maradt roppanós
- 1 mokkáskanál provanszi fűszerkeveréket tettem rá, frissen őrölt borsot és kevés sót
- 1 db nagyobb piros csilipaprikát kimagoztam és vékony csíkokra vágva hozzáadtam a cukkinihez
- közben megfőztem 15 dkg gyufatésztát, hogy al dente legyen és hozzákevertem a cukkinis raguhoz, de félretettem egy kevés tészta főzővizet
- 2 db tojássárgáját kikevertem 3 evőkanál tejföllel, amihez tettem kb. 3 dkg reszelt grana padano sajtot
- követlenül a fogyasztás előtt kell tovább készíteni a tésztát, hogy a szósztól krémes maradjon
- a cukkinis ragut jól felmelegítettem és ráöntöttem a tojásos keveréket, amivel alaposan összekevertem és tovább főztem folyamatos kevergetés közben még kb. két percig
- a megmaradt tészta főzővizet is ráöntöttem, hogy krémesebb legyen
Annyira, de annyira finom volt, hogy először azt gondoltam, ez a mennyiség három adagot is kitesz, de azután ketten a férjemmel megettük az egészet és nem is esett nehezünkre.
A petrezselyemzöld sem volt az eredeti receptben, de szerintem csak jót tett neki!