Úgy emlékeztem, hogy tavaly sokkal többször csíráztattam magokat, mint az idén eddig. Nem jól gondoltam. Igaz valóban volt egy-egy adag a tálkában, de igazából ilyenkor szoktam nagyobb mennyiséget készíteni. Télen is sok zöldséget eszünk, tavasszal is folytatjuk ezt a jó szokásunkat, de ilyenkor nagyon megtévesztő még a hirtelen előkerült zöldség halom a piacon. Friss, üde, kelleti magát, de még nem sok napfényt látott. Akkor meg mitől egészségesebb, mint az, amelyik télen nől a sátorban? Most miért örülünk neki jobban? Egész télen lehetett kapni zsenge karalábét, ami olyan volt, mint a most kapható " új " karalábé. ---------Bevallom keveset vettem, mert télen nem zsenge karalábét kell enni, hanem céklát, sütni való tököt, répát stb. / nem az új répaként árult csomókat /
- helyettük jobban beválik a hajtatott magok tömege
- keverve is lehet csíráztatni
- különböző csíráztatott fokozatokban lehet enni a magokat
- salátába, szendvicsbe, kenyérre szórva nagyon finom
Elkészíteni nem ördöngősség, még speciális edényzet híján sem. Tanultuk az iskolában is, van sokféle trükk, de a huzamosabb csíráztatáshoz azért érdemes beszerezni egy csíráztató tálat, ami azért nagy segítség. Nem áll meg a magok alatt a víz és nem fognak penészedni. Naponta kell spriccelővel locsolgatni, hogy idő előtt ne száradjon ki.
Annyira rákaptunk a csírákra, hogy ezt a cserépedényt kinőttük, ezért úgy szoktam megoldani, hogy egy gézlapot terítek az edénybe, ezt vizezem be és erre szórom az előző este beáztatott magokat. Három nap múlva a magok már csíráznak, de amelyik nem, az majd utól éri a többit. ---------Ilyenkor kiveszem a gézlappal a magokat és egy lapos tányérra terítem. Amennyire lehet széthúzom a csírázásnak induló sokaságot és hagyom még a tetszőleges nagyság eléréséig nőlni.
Amikor az agyagedényből kiveszem, akkor már készítem bele a következő adagot. ----------Ha elérték a megfelelő nagyságot, akkor leszedegetem a gézlapról és hűtőben tárolom.
- búza
- lucerna
- mustármag
- zsázsa
- vöröshere
- mungóbab
Sajnos nem lehet mifelénk sok fajtát kapni, de a zsázsa egyébként is a kedvencünk és ezt eddig mindég találtam. Természetesen a kertbe való magok nem alkalmasak csíráztatásra, mert kezelték őket valamivel a jobb ellenállóság miatt.