Volt már kísérletem a házi sajtkészítéssel, de rendre kudarcba fulladt. Utoljára négy liter tejet pocsékoltam el, mert valószínűleg a tejoltóm már megromlott. Azt sem tudtam, hogy meg tud romlani. Próbálkoztam citromlével is, de úgy sem sikerült. Ma sem tudom, miért?
A Krisna hívők és az indiai vegák rendre készítik a friss sajtokat az ételeikhez, hiszen nekik remek fehérje forrás. Nem hagyott nyugodni a sikertelenség. A kitartás engem igazolt, most végre sikerült és sokkal egyszerűbb, mint a tejoltós, igaz más fajta sajtot lehet így készíteni, de nem adom fel. Egyszer csak fog sikerülni a tejoltós is.
Panír készítés Vegavarázs útmutatása alapján
- 2 liter házi tej
- 6 evőkanál citromlé vagy 1 teáskanál citromsav
- A tejet fölforraljuk, lejjebb vesszük a lángot és belekeverjük a citromlé felét.
- Kevergetjük és amikor megváltozik az állaga, hozzáadjuk a többi citromlevet is.
- Tovább kevergetjük melegítés közben, amíg jól láthatóan el nem válik a kicsapódott sajt és a savó.
- Egy textillel bélelt szűrőbe öntjük, kicsit lecsöpögtetjük és folyó víz alatt átmossuk
- A textilt jól megtekerjük, kinyomjuk a vizet amennyire csak tudjuk
- Ettől már össze is áll a panír, de még nagyon laza szerkezetű. Törni lehet, de vágni nem.
- Néhány órát állni hagyjuk úgy, hogy egy nehezékkel lenyomatjuk a kicsavart sajtot, de a textilt nem vesszük le róla.
- Ezután már szeletelni is lehet. Ízesítve nincs, sózni sem fontos, így is nagyon finom az íze.
Sütés közben megpuhul, óvatosan meg lehet fordítani, de hűlés közben újra szilárdul egy kicsit.
Annyira finom, hogy elmondani nem tudom.
Sajnos elég kevés lett belőle, de a megmaradt savós levét elhasználtam kenyérsütéshez.
Úgy emlékszem, hogy ebből a megmaradt savós léből -- ami még nem a savó, mert ez nagyon sok és édes is -- lehet készíteni a ricottához hasonló túrót, de sajnos nem tudom, hogyan. Ami ezután megmarad, az a savó.
A reggelihez újhagymákat is sütöttem. Nagyon finom, édeskés íze volt és nagyon hamar megsült. Finom húsos sült szalonna egészítette ki ezt az ízorgiát. Sok friss paradicsom, házi kenyér és már jól kezdődött a nap.
Ezt többször is el fogom készíteni!