- A köret egyik összetevője a vajjal és medvehagymával kikevert burgonyapüré
A köret másik része
- 1 kg darabolt sárgarépa vajon és erős lángon megpirítva
- 1 ek szójaszósz
- 2 ek méz
- 3 ek balzsamecet
- 1 ger. fokhagyma
- 1 lime leve
- egy db. csilipaprika
- 5 dkg vaj + 1 ek olaj
Először csak a répát sütöm erős lángon, hogy a méz ne égjen meg. Amikor már közepesen megpuhult, akkor adom hozzá a többi alkotórészt. Sót nem használok ehhez az ételhez. Továbbra is erősebb hővel főzöm, hogy ne párolódjon, hanem süljön. Sosem készítem puhára, mindég egy kicsit roppanós marad.-----más esetben a citromlé helyett narancslével készítem, de most nem akartam jobban édesíteni
Végül a szalonnás kelbimbó
- 1 kg kelbimbó
- 2 dkg vaj + 2 ek olaj
- 15 dkg húsos szalonna
- só
- frissen őrölt bors
A tisztított kelbimbó nagyobb darabjait ketté vágom, sós vízben kicsit előfőzöm. Forrásban levő vízbe teszem és kb. 8-10 percig főzöm. Leszűröm és átteszem abba a serpenyőbe, amelyikbe a szalonnát sütöttem ki a vaj és olaj keverékén. Sózom, borsozom és jól összeforgatva átsütöm. Ez is roppanós marad!
Savanyúság vagy saláta már nem kívánkozik mellé, de semmi sem tilos. Télen sokszor ettünk ilyen- és hasonló zöldség köreteket. Most, hogy jön a tavasz, a zöldség köret marad, de a hozzávalók változnak majd.