A szárnyasgaluska egy régóta meglevő receptem. Nem én találtam ki, valamikor régen egy újságból ollóztam. Gondolom. Más receptgyűjtési lehetőség nem lévén, ez tűnik a legvalószínűbbnek. Utoljára talán tíz éve készítettem, akkor egy rókagombás mártáshoz tarozott előételként, most pedig levesbetétet csináltam belőle. Mindkét esetben megállta a helyét. Mivel Max éppen most írta ki a játék gombócos fordulóját, úgy gondoltam, ez belefér a fajtájába. Leves:
- 50 dkg tisztított karfiol
- 30 dkg tisztított burgonya
- 2 dl tejszín
- 1 tk. madras currypor
- 1 mk római kömény
- só és bors
- 3 ek olívaolaj
A kisebb kockákra vágott zöldséget az olajon megpirítom. Amikor már jó illata van, felöntöm hús- vagy zöldséglével. Nekem most húslé volt a fagyasztóban. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Ezután botmixerrel pürésítem, hozzáadom a fűszereket, felforralom és ha kell vizet adok hozzá. A tejszínnel dúsítom és újból kiforralom. Friss petr.zölddel szórom meg tálalásnál.
Szárnyasgaluska:
- 40 dkg kétszer darált csirkemell
- 2-3 ek. tejszín
- 1 tojás fehérje
- só, bors
- kb. 1/5 frissen reszelt szerecsendió
Minden hozzávalót összekeverek és ha megfelelő az ízesítés, akkor sós, olajos vízben kifőzöm a galuskákat. A szerecsendió íze érződik, de nem tolakodóan sok, aki nem szereti, az ízlelgesse közben is. A főzővízbe két kanál segítségével megformázott masszát teszek és kb. 15 percig főzöm. Természetesen lehet gombócformát is készíteni, és lehet kézzel is formázni. A galuskák tömörek, száraznak tűnhetnek, de szerintem nem azok. Haraphatóak és finom kontrasztot alkotnak a levessel. Nekem most 18 db lett.
A madras curry fűszeresebb a sima társánál, de mi szeretjük ezt az ízt. Más curryporral is finom, de nem annyira karakteres leves lesz belőle.
Finom lehet a leves, a galuskák egyszerűen gyönyörűek!!!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésBocsi bénáztam, csak azt akartam írni, hogy istenien néz ki a leves. :))
VálaszTörlésA karfiol nekem is kedvencem.
VálaszTörlésMicsoda jó leves őszre (is)!
VálaszTörlésSzeretem a krémleveseket, nézegetem Nálatok is és ha találok, begyűjtöm.
VálaszTörlés