2009. július 8., szerda

Cukkini pestos hal


Az eredeti recept és a sokkal szebb, étvágy gerjesztő képek Max-nál találhatók. Nem írom le újra, mert gond nélkül lehet az alap anyagok többszörösét venni, ha valaki nem két személyre készíti, mint Max. Nekem csak ezt az egy képet sikerült készíteni, mert mire szóltam, hogy ......fénykép, addigra már mindenki érdeklődve szemlélte és kotorászta az ételt. Én öt személyre készítettem, hat adag lett belőle, de nagyobb tepsiben sütöttem, ezért nem lett emeletes, de ez semmit nem vont le az értékéből, csak nem olyan mutatós. A cukkini pesto remek ötlet, egyszerűen elkészíthető, könnyen variálható, helyettesíthető hozzávalókból áll. Tartalmas, zöldséges, halas. Kell ennél egészségesebb? Az egyetlen nehézség az volt, hogy nehezen találtam meg a megfelelő halat. Sajnos nem nagy a választék egy vidéki vagy kisvárosi boltban. A hagyományos " tonhal " mellett alig van elfogadható áron megvehető, jó minőségű hal. A következő lépcső a pangasius filé, azután semmi. Én szívesen ennék ill. a családom szívesen enne több halat, ha nem csak beszélnének arról, hogy együnk többet, hanem elérhető közelségben is lenne az a hal.
Köszönöm a receptet! Télire mindenképpen fogok eltenni a fagyasztóba összevágott cukkinit az ilyen halas rakottas ételekhez.

Lila spárga, lila krumpli mellé lila bab



Ilyen volt és főzés után













ilyen lett




Ismeritek azt a mondást, hogy a kék szilva, amikor még nem érett, azért sárga, mert még zöld. Ez jutott eszembe, amikor megláttam ennek a babnak a fényképét a magos zacskón még tavasszal. Nincs kertem, csak vödör és cserép, de én ki akartam próbálni. Ha lenne kertem, csak ilyen babot ültetnék, meg " francia" babot / zöld színű / . A tasakban csávázott magok voltak, ami ugye, azt jelenti, hogy ahány mag, annyi növény. Ki is bújt szépen mindegyik, de nem fértek el, ezért sajnos ritkítani kellett őket. Akkor is sajnáltam, de most, amikor megkóstoltuk, majdnem elsírtam magam. Én ilyet még nem ettem! Nem tudom, hogy nyersen lehet-e enni--régi tanulmányaimból úgy emlékszem, hogy a zöldbab nyersen nem fogyasztható. Mindenképpen meg akartam főzni, de az jutott eszembe, hogy csak sima vízben fogom megfőzni, hogy tudjam, milyen ízű? Nem kellett sokáig főzni és nagyon kellemes, friss ízű és meglepően édeskés volt. Szóval, volt saját íze a babnak! Nekem nagy élmény volt. Gyorsan elosztottam és minden Fiúnak adtam belőle, hogy senki ne maradjon ki ebből a gasztro élményből. Nem hiába mondják, hogy jó minőségű alapanyagokból nagyon egyszerűen lehet készíteni nagyon jó ízű ételeket. A zöld zöldbabról már írtam, most írhatnék hasonlót erről is. Keresem, de nem is hallottak róla. Ha valaki tudja, hol lehet kapni, kérem szóljon. Amit még le tudok szedni, azt is csak így fogjuk megenni, vagy talán salátába keverem. Egyébként nagyon jól terem, sok van rajta, csak amit egyszerre le tudok szedni, az nem sok.