2015. március 1., vasárnap

Csicseriborsós, spenótos krumplifőzelék


Ez volt a nap fénypontja!
A főzelék / néhány országban magát a zöldségeket nevezik így  / szerintem egy órási találmány. Tömény zöldség, kikerülni sem lehet. Egészséges, amennyiben nem tömjük tele lisztes rántással, de hasznos mivoltát még így sem lehet elvitatni.
Amióta pedig Feri elkötelezte magát, hogy megszeretteti azokkal is, akik eddig ódzkodtak tőle, nincs visszaút!
Nekem nagy kedvencem a zöldség, ízesítőként a currypor---főleg a hot madras curry, ezért semmi nem akadályoz, hogy változatos ízű és alapanyagú főzelékek készüljenek.
Némelyiknek már a színe elvarázsol--mint ennek is--és alig várom, hogy megkóstoljam.
A csicseriborsó valamiért úgy megtelepedett a konyhámban, hogy most már kíváncsi lennék, honnan ez a ragaszkodás?
A spenót is már régóta nem csak a sima szószos főzeléket jelenti nálunk. Az egyszerű fokhagymás, vajas, párolt spenótlevél nagyon finom köret.
Levesekbe is tettem már és senkinek nem volt ellenérzése.


Feri ötletei alapján ez már nem az első reform főzelék, amihez nem kellett receptet keresnem.
Ennek a színe és az íze is egyedülálló lett!
Eltérően az eddigi főzelékek elkészítési módjától, ez most a hagyományos módon kezdődött.

  • kevés vizet forraltam, mint egy hagyományos főzeléknél és ebbe tettem az apróra vágott egy fej hagymát, megsóztam
  •  két gerezd zúzott fokhagymát
  • 1 tk frissen reszelt gyömbért
  • 2 tk Provanszi fűszerkeveréket / rozmaring, kakukkfű, tárkony, bazsalikom, borsikafű / 
  • kb. 1 kg apróra vágott krumplit kezdtem el főzni
----Amikor megpuhult, akkor egy botmixerrel a felét pépesítettem---ez szolgálta a sűrítést.
----Hozzáöntöttem egy üveg konzerv csicseriborsót 
----Mirelit leveles spenótot tettem bele

  • és a lelke, a hot madras currypor 2 teáskanállal
Általában még belecsempészek egy kevés kurkumát is, mert egészséges és mert szép színt ad az ételnek.

Összeforraltam és beleöntöttem egy jó minőségű 2 dl mennyiségű kókusztejet.



Természetesen ez is a vaslábasban készült.
Nem tudom elég szemléletes jelzőkkel ellátni, pedig iszonyat finom lett!!!!

Savanyúkáposztás-babos-gerslis egytál a sütőből


Nagy kedvencem a sütőben készíthető egy edényt felhasználó étel. Egytálétel. Kényelmes, egyszerű és finom. Attól is természetesen, amit beleteszünk, de attól is, hogy a sütőben sül össze. Kemencében lenne az igazi, de van képzelőerőnk.
Ez nem egy újdonság, nem is különlegesség. hasonlót főztem már máskor is, hiszen mindég hirdetem, a főzés egy nagyon szabad, kreatív tevékenység. Nálam pedig gyakran hangulatfüggő a végeredmény tekintetében.
Most eredetileg egyszerűen csak székelykáposztát akartam főzni, de nem volt kedvem a kuktát elővenni. Én nem a pörköltalapú káposztát szoktam csinálni, hanem a kuktában rétegezve lerakok mindent, vizet öntök rá és zutty! Ez a változat nem olyan zsíros, mint a hagyományos fajta, de én így főzöm harminc éve.
Most is ez volt a terv, de a kukta helyett a vaslábast vettem elő, hogy megpirítsam az oldalast.
Innentől kezdve változott  a menete.

  • zsíron--igen,zsíron--megpirítottam a feldarabolt húst / azt a részét szeretem ilyenkor, amelyik a porcos vége, nem a nagy csontos darabot /
  • egy fej összevágott hagymát tettem hozzá és tovább pároltam
  • 2 gerezd fokhagymát reszeltem bele
  • megszórtam egy négyborsos-mustáros fűszerkeverékkel, ami picit csípős is, de még só kellett rá így is / nem szeretem a sós , pácnak való keverékeket, de a fűszerkeverékeket, igen / 
  • Dalmát fűszerkeveréket tettem rá / rozmaring, oregánó, majoranna, kakukkfű, petr.zöld és bazsalikom 
  • a kimosott savanyúkáposztát egy kicsit összevágtam / jobban szeretem, ha evés közben nem kell küzdeni a káposzta szálakkal / 
  • beletettem a megmosott gerslit
  • a fagyasztóban mindég van félig főzött bab és csicseriborsó, ezért innen vettem ki a babot és ezt tettem  hozzá
  • felöntöttem vízzel
  • 3 db babérlevelet tettem bele
Jól összeforgattam és betettem a 160°C-os sütőbe 2,5 órára.
Addig rá sem néztem / elvonultam olvasni :) / Na, ezért szeretem ezt a fajta főzést!
Az illata jelezte, hogy sürgősen meg kell nézni. A víz mind elfőtt róla, ezért ezt pótoltam és visszadugtam még egy fél órára.


A gerslinek köszönhetően jól besűrűsödött, de tulajdonképpen ez volt a cél.
Nagy adag tejföl a tetejére, házi kenyér vagy jó féle bolti és egy pohár bor. Hát, nem diétás az igaz.


Paradicsomleves egy magasabb dimenzióban



A hagyományos paradicsomleves sosem volt gyakori vendég az asztalon.  Valahogy mindig volt jobb ötletem.
Aztán egyszer évekkel ezelőtt a nagy gasztroreform kellős közepén megfőztem egy levest, amitől elállt a lélegzetünk. Igen, ez a paradicsomleves tele van ízekkel, nemcsak édes szósz. 
Ez a mostani nem ennyire ízgazdag, de a fő vonal megmaradt. Nem édes, de bazsalikomos és paradicsom ízű. Valamiért én régebben is főztem a levesbe hagymát és zellert, mert nekem ezek nélkül tényleg olyan volt a menzai leves, mint egy hígabb szósz.
  • Olívaolaj / csak, mert kevés, de jó alapanyag :) /
  • 2 ek teljeskiőrlésű liszt
  • 4 dl üveges, sűrű paradicsomlé
  • 1/2 l. víz
  • zellerlevél
  • belső hagymalevelek
  • 1 kiskanál erdélyi fűszerkeverék 
  • 1 ek. cukor
  • 1/2 doboz konzerv, darabolt paradicsom
  • 2 ek. rizs
Tálaláskor reszelt parmezánsajt