2009. szeptember 16., szerda

Aszalt paradicsomos, rozmaringos lepények

Ha gyorsan kell kenyérféle vacsorára, mert előfordul, hogy nem jól mérem fel a készletet, akkor szoktam ilyen lepénykéket sütni. Egyszerű, gyorsan összeállítható és hamar megsül. Persze nem olyan gyors, mintha elszaladnék a sarki kisboltba 1/2 kg kenyeret venni. Sok előnye mellett nekem az is szempont, hogy én szeretem üresen enni a friss kenyérféléket. Pláne, ha a hozzávalóktól már van egyféle jellemző íze. Ezek valóban lepények, kettévágni, megvajazni nem nagyon lehet, de ha ilyet sütök, akkor a férfi népnek általában van mit enni hozzá. Ha mégsem lenne, akkor ők is megeszik üresen, vagy feltalálják magukat. Egy ilyen mivanhozzáenni alkalommal reszelt sajtot szórtam a tetejére, és hát ez lett a legnépszerűbb.


A rozmaring leveleket a kertbe kitett cserepes növényről szedtem, az aszalt paradicsom pedig saját készítés. Lehet ennek ellenállni?




  • 3 dl víz


  • 1 kk só


  • 1 ek olaj


  • 1 ek burg. por


  • 40 dkg BL-80-as liszt


  • 10 dkg tk. tönkölyliszt


  • 2,5 dkg élesztő


  • 1 ek méz


  • 1 dkg apróra vágott aszalt paradicsom


  • 1 ek.aprított rozmaring levél


  • olívaolaj, sütés előtt a lepények tetejére


  • só, a sütés előtt a lepényekre szórva / esetleg fokhagyma/


A leírás sorrendjében bepakolok mindent a kenyérsütőgépbe, a paradicsom és rozmaring kivételéval. 15 perc dagasztás után hozzáadom az apróra vágott ízesítőket és jól összekevertetem a géppel. 20 perc kelesztés után kicsit átgyúrom és elosztom 8-10 darabra. Gombócokra formázom, de mikor az utolsóval is elkészülök, már nyújtom is az elsőt. Laposra formázom, ha kell, kézzel igazítok rajta és tepsire teszem. Ismét hagyom kelni, de csak addig, míg rendet csinálok. Megöntözöm olajjal, kézzel elkenegetem és közben az ujjaimmal lyukakat ütögetek bele. Még 10 perc pihentetés és hideg sütőben kezdem sütni. Amíg a sütő melegszik, addig a tészta is kel még egy kicsit. Egyszerre két tepsit teszek be, de egyszer meg kell cserélnem őket, mert hiába légkeverés, akkor sem lehet egyszerre megsütni, csak, ha forgatom.



200 fokra állítom be a sütőt és kb. 20 perc múlva megcserélem a két tepsit. Innentől még kb. 10 perc. Ha sajt is van a lepények tetején, akkor csak a tea vagy egy pohár finom bor kell mellé.



A két kép nem egyidőben készült. Az felső lepényeken olaj-só-rozmaring-fokhagyma van kívül, belül persze itt is aszalt paradicsom van és rozmaring is, és a mintát kanállal csináltam. Az alsó képen van a belül rozmaringos-paradicsomos lepény, amire sajtot is szórtam.



Csirkehúsos pite


Amikor a sütőm kényszerpihenőt tartott, át kellett terveznem néhány nap főzni valóját. Ekkor került a fagyasztóba a friss levelestészta. Ha csirkemellet veszek, ami nálam elég ritkán fordul elő, mindég megformázom és leszedem róla a kisebb részeket. Ezeket vagy összegyűjtöm, vagy, ha elegendő mennyiség van egyszerre, akkor ezt az adagot használom fel. Most kivettem egy adagot és felkockáztam, készítettem egy ragut belőle, amit a levelestészta alapra tettem a többi zöldséggel.
  • kb. 30 dkg csirkemell
  • 3 db lilahagyma
  • 3 db kisebb cukkini
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 2 db paradicsom
  • egy kb. 20 cm-es póréhagyma
  • 15 dkg sajt
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 dl olaj
  • só, bors, borsikafű
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás

Tulajdonképpen nem is igazi ragu lett, mert külön sütöttem át a hozzávalókat és ezután rétegeztem. A csirkehúst sóval, borssal egy kevés olaj és vaj keverékén megsütöttem. Kiszedtem és az olaj maradékán megpirítottam a nagyobb szeletekre vágott lilahagymát. A cukkiniket szokásomtól eltérően meghámoztam, mert már kezdett csúnyulni a héjuk. Spárgahámozóval vékony szeleteket vágtam belőlük, csak a középső, túlságosan magos belsejüket nem használtam fel. Ezeket is megsütöttem egy kis sóval, borssal, borsikafűvel.










A tésztát a saját papírjával beleterítettem egy tepsibe. Ráöntöttem a csirkés hagymás ragut. Erre tettem a fagyasztóból elővett sültpaprika szeleteket. Beborítottam póréhagyma karikákkal, erre pedig a megsült cukkini lapok kerültek. A színe miatt tettem rá paradicsom karikákat. Összekevertem a tejet, tejszínt és tojásokat, sóztam, borsoztam, ráöntöttem a ragura és betettem a sütőbe. 180 fokon sütöttem kb. 20 percig. Ekkor megszórtam reszelt sajttal és visszatettem még egy negyed órára, amíg a sajt megolvadt és kicsi színt kapott.




Sütés után ajánlatos hagyni egy kicsit állni, mielőtt felvágjuk, mert nagyon laza és nem tartja meg a formáját. Persze ez csak szépséghiba. Azt hiszem sok háziasszonynak ilyenkor megy el a kedve a főzéstől. Szakácskönyvből vagy bármi más, képpel bemutatott receptből készült ételt sosem szabad összehasonlítani a profi fotókkal. Egyszer olvastam az ilyenkor használatos trükkökről, a szemcseppentővel adagolt olajról és a csipesszel igazított tésztákról stb. Természetemnél fogva maximalista vagyok, de már beadtam a derekem és nem dühöngök toporzékolva, ha valamilyen ételem nem úgy néz ki, mint a képeken. Bosszant, ez igaz, de ettől csak elszántabb leszek, hogy javítsak rajta. Viszont még senki nem tolta el a tányérját, mondván, hogy ez nem szép.
Ezt csak azért írtam, mert ez a pite sem igazán látványos, nem is lehet úgy tálalni, de azért jó ízű és már csak egy kis darab van belőle, pedig ma délután sütöttem.