2014. november 23., vasárnap

Cretons---kanadai húskrém


Cretons / krötóhn /---nem először készítem, de nagyon nehezen írom a recepteket az utóbbi időben. Egyre kevesebb az időm--vagy egyre több a tenni valóm, nem tudom, de azért azt, ami érdemes egy bejegyzésre, azt igyekszem beírni.
Van egy blog, ahol sok finomságot találtam már, ez is innen van.


A szerző oldaláról vettem kölcsön, mert érdekes.
"  A cretons [francia szó, ejtsd kb. krötóhn – és persze raccsolj az r-rel! :) ] nevű húskrémmel akkor találkoztam először, amikor a “Mit esznek az amerikaiak reggelire?” című írásomhoz kerestem anyagot. Ezt az ételt Kanadai francia ajkú területein – Québecben – állítólag eredetileg az erdőben vagy a természetben nehéz körülmények között dolgozó emberek készítették maguknak. Mára afféle nemzeti étellé vált, és a franciául beszélő kanadaiak, valamint az USA közeli területein (Main állam) rendszeresen eszik reggelire.
A cretons egy darált sertéshúsból elsőre furcsának hangzó hozzávalókkal – tejjel, szegfűborssal, szegfűszeggel – főzött húskrém. Az ízesítése természetesen tetszés szerint változtatható, igazítható az általunk megszokott ízekhez. Az eredmény egy kellemesen kenhető, finom húskrém, amit nem csak a saját ízlésünk szerint alkothatunk, de a bolti májkrémekkel és hasonlókkal ellentétben garantáltan ízfokozó és adalékanyag mentes."

  • kb. 50 dkg darált sertéshús / nekem 60 dkg / 
  • 3,5 dl tej
  • kb. 15 dkg zsiradék / lehet több is kicsivel, ha nagyon száraz a hús /
  • 1 nagy fej  hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, bors, só stb.
  • 5 dkg zsemlemorzsa
Az én fűszerkeverékem így alakult a többszöri próbálkozás után

  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 tk. koriandermag
  • 4-5 szem szegfűszeg / óvatosan vele, mert nagyon erős /
  • 7-8 szem borókabogyó
  • 8 db szegfűbors
  • 1/2 tk. édesköménymag
  • 1/2 szerecsendió reszelve
  • 10 szem feketebors



A zsemlemorzsát csak a végén kell beletenni, mert főzés közben letapad vagy leég.  / próbáltam /
Igazából nem is kell bele, én többször kihagytam és nem hiányzik belőle.
A zsiradék nekem több volt, mint a recept szerinti, de ezt ki kell tapasztalni.
Én is vegyesen tettem bele----harmad-harmad arányban kacsazsír, vaj és a hentestől házi disznózsír.
Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, húst, tejet és a fűszereket mind egy lábasban összefőztem.
Nem túl gusztusos látvány a keverék, de elhihetitek, a végére ez már nem számít.
Főzés közben időnként meg kell keverni és legalább 1,5 óra főzési időt igényel.
Turmixolni eredetileg nem kell, de lehet. Nekem jobban tetszik, ha a főzés végén botmixerrel egy kicsit pépesítve van. Nem teljesen, ne legyen pépes, maradjon kissé darabos.
A zsemlemorzsától sűrűbb lesz, de a turmixolás majdnem ugyanazt az állagot adja.
Hűtőben kell tárolni, de fagyasztható is. Több, mint egy hétig is eláll---igaz, abban nekem nem volt zsemlemorzsa.
Az én fűszerkeverékem elég markáns, de nem tolakodó. Érződik a koriander és a szegfűbors.
Valamikor régen vettem én a boltban üveges húskrémet és annak volt ehhez hasonló íze. Most már tudom, hogy valószínűleg egy ehhez hasonló húskrém lehetett és az íze is korianderes volt. Engem arra emlékeztetett.

Vajas omlóskeksz céklalekvárral


Nagyon mutatós sütemény és igazán könnyű elkészíteni. Mondom ezt én, aki nem szeret sütni, de szokott!
Ez a recept egy Stahl újságból van és engem a látványa fogott meg. No meg az, hogy az omlóstésztából készült sütemények a vajtól lesznek igazán finomak. Természetesen margarinnal is elkészíthető / igen, a vegák is életben maradnak a margarintól /.
Ez egy alaprecept, többféle aprósüteményhez is felhasználható.

  • 22 dkg puha vaj / nekem 20 dkg /-----én nem értem ezeket az 1-2-dekákat, de nem is foglalkozom vele
  • 15 dkg porcukor / nekem házi vaníliás kristálycukor /
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 tojássárgája
  • 28 dkg finomliszt
Meglepődtem, de valóban összeállt a tészta. Nem kellett hozzá semmit tenni, jól gyúrható volt.
Az összeállított tésztát le kell hűteni. Nekem csak fél órát hűlt, de lehet többet is, sőt előre is elkészíthető.
Hűtőben akár két hétig is eláll és fagyasztani is lehet.


Na és innentől én nem foglalkozom a leírás pontosságával. Nem mértem ki a tészta felét, egyszerűen kettévágtam. Kinyújtottam egy téglalap alakúra, de nem mértem ki vonalzóval a széleket, csak késsel egyenesre vágtam. A leeső széleket összegyúrtam és egy sima kekszet sütöttem belőle.
A téglalapot négy csíkra vágtam.
Az alsót megkentem lekvárral---rátettem a következőt, amit szintén megkentem------erre még egy lapot tettem és azt is megkentem-----végül befedtem az utolsóval. Ezt már nem kell megkenni.
Így lett egy lekvárral rétegezett tésztacsíkom.
A másik tésztagombócot is hasonlóan készítettem el és ismét a hűtőbe tettem egy fél órára, hogy könnyebb legyen felvágni.
A rakott tészta tömböt felvágtam kb. fél centi vastagra és egy sütőpapíros tepsire fektettem a szeleteket.
Előmelegített sütőben---a recept szerint 180°C-on 13-15 perc alatt ----megsütjük.
Nekem kb. 8 perc alatt megsült.
Kicsit hagyjuk hűlni a tepsin, mert melegen még nagyon puha, de két perc után már szépen le lehet szedni. Ha teljesen kihűlt, akkor lesz finom ropogós, linzer jellegű.

Csokoládés, narancsos céklalekvár


Nagyon, de nagyon finom!
Nem az én ötletem, de egy kicsit átalakítottam. Kaldenekker György ötlete alapján készült.
Nagyon szeretjük a céklát és amióta sütéssel készítem elő vagy sült céklából készítek köretet, azóta még nagyobb kedvencünk. Nem volt kérdés, hogy kipróbálom-e?
Gyönyörű színe van és szerintem a cékla nem is érződik, bár azt lehet tudni a kóstolás után, hogy valami furcsa van benne.
A cékla sütése után már gyorsan elkészül, igaz, jó festék anyaga van, vigyázni kell az előkészületeknél.
Azt írom le, ahogyan én készítettem. ha valaki kíváncsi az eredetire, megnézheti itt.


  •  1,5 kg tisztított, sütőben sült cékla
  • 2 doboz 2:1-ben Koronás befőzőcukor
  • 2 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
  • 2,5 dl gyümölcstea két filterrel készítve
  • 30 dkg étcsokoládé / 45 % -os /
  • 2 teáskanál citromsavpor
A héjástól megsütött céklát megtisztítottam és a legapróbb reszelőn lereszeltem. Na jó, nem én, hanem a gép.
Egy nagy lábasba tettem a céklát, a cukrot, a narancshéjat és a narancslé segítségével felolvasztott csokit.
A mikróban a száraz csokit nem igazán lehet felolvasztani, ezért tettem hozzá a narancsléből.
A tea azért kellett, mert a cékla nagyon száraz volt. Más gyümölcsök sokkal lédúsabbak, ezért úgy gondoltam, kellene valamilyen folyadék.
Éppen gyümölcsteát ittam, ezért jutott eszembe. Jó ötlet volt!
Folyadék nélkül is jó lett volna, de akkor egy sűrűbb, krémszerű állagot kapnánk.
Kaldenekker Gyuri is azt írja, hogy amit készített, az inkább egy krém.

Gyönyörű színe volt és szerintem nagyon finom lett.
Kellett egy kis önuralom a kóstolgatás közben. Gyorsan sütöttem egy omlós kekszet is, aminek ez a lekvár lett a tölteléke.

Mindent összekevertem és összefőztem. Jól felforraltam. Ez a befőzőcukorral nem tart sokáig. Nekem ez a kedvencem más sok év óta. Nagyon egyszerű és mindég sikerül a lekvár.
Alaposan kimosott, mikróban csírátlanított üvegekbe tettem.
Fejre állítottam kb. öt percre, azután a hűtőtáskában pihentetem holnapig. Igazából nem kellene a száraz  dunszt, de jól elvan ott holnapig.
Mindenképp lesz még egy adag belőle, sőt, lesz egy diabetikus változat is, mert van diabet. befőzőcukor is.

Nincs cékla íze! Aki nem tudja, miből készült, nem biztos, hogy megmondja, mitől van valamilyen érdekes íze. A csoki érződik és a narancs is.