2010. január 13., szerda

Krumplis-túrós, fűszeres lepény VKF-XXXI

Ennek a lepénynek a tölteléke többé-kevésbé állandó. A külső burkolata szokott változni attól függően, hogy mennyi időm van és, hogy mi van itthon. Volt már réteslap, levelestészta és volt a házilag előállított kenyér tészta. Ezt szeretjük jobban. Most is ez készült, mert a réteslapok a hűtőben sem bírják túlélni a felnemhasználhatóságot. A töltelék keverékét előbb csináltam meg, minthogy megnéztem volna a réteslapokat. Valamibe bele kellett tekerni, ezért gyorsan összekevertettem a kenyérsütőgéppel egy egyszerű tésztát.




  • 15 dkg telj.kiőrl. tönkölyliszt


  • 35 dkg fehérliszt


  • 1 ek. burg.por


  • 3,5 dl víz / a liszt foly.felvevő képességétől is függ/


  • 1 ek olaj


  • 1 kk só


  • 2 dkg élesztő


  • 1 ek méz


  • 2 kk görögszéna levél/ elmaradhat/


Ha a gép szép simára gyúrta, akkor pihentetem egy kicsit a tésztát, de nem kelesztem úgy, ahogyan a kenyeret kell. Tíz percnél több nem is kell. A tésztát ketté osztom és egyenként kinyújtom egy kör alakra. Megtöltöm a töltelékkel és a széleit ráhajtogatom a közepe felé a tetejére. Összenyomkodom, hogy a tészta mindenütt fedje, azután egy sütőlapra teszem, de éppen fordítva, hogy a hajtogatott része alulra kerüljön. Most sem kelesztem, csak kb. tíz percet pihentetem. Nem szoktam lekenni semmivel. Sajnos nem fér egy lapra a két lepény, ezért külön kell sütni. 180 fokon kb. fél óra. Ha nagyon pirul a teteje, alufóliával le kell takarni.



Töltelék.





  • 20 dkg maradék főtt krumpli


  • 25 dkg túró


  • 2 fej nagyobb hagyma


  • 1 db tojás


  • olaj és vaj




  • frissen őrölt bors


  • 1 kk őrölt római kömény


  • 1 kk fekete köménymag/ ez a Nigella mag, ha jól tudom/


  • 1 kk madras currypor


  • 1 mk őrölt kardamom


  • 1 mk fekete mustármag


A fűszereket az olaj és vaj keverékén megfuttatom, egy kicsit meg is pirítom. Hozzáteszem a nagyobb kockákra vágott hagymákat, megsózom és megpárolom. Langyosra kell hűteni. Összekeverjük a krumplival, a túróval, a tojással és megborsozzuk. Kóstolás után a fűszerezésen még lehet alakítani.



Szerintem langyosan a legfinomabb teával vagy más esetben fehérborral, de köretként is lehet enni, akár egy bográcsos marhapörkölt mellé. Akkor viszont a fűszerezésén enyhíteni kell. Mi már próbáltuk, finom volt. Egyetlen hátránya, hogy a töltelék nem tapad szorosan össze és néha potyog belőle a krumpli, de ez minket még eddig sosem zavart.