2016. május 8., vasárnap

Zabpehely túróval és fehérjeporral


Lehet, hogy most ellenzőkre találok, de ezt vállalom.
Éppen ezért érdekességként egy kis ismertető.
Mítoszok a fehérjeporok körül.

Nem mindegyik alkalmas sütésre, de én megelégszem ezzel. Nem viszem túlzásba, de használom. Próbálkozom és nekem hitelesek azok a források, ahonnan tájékozódom.
Ez már nem az első olyan édesség, ami természetesen nem veheti fel a versenyt egy " sütemény "-nyel, mégis úgy gondoltam, hogy ide a blogba is leírom az egyiket.
Sok változatot készítettem már / dióval, almával kiegészítve /, egyik sem állított nagy feladat elé, nem is kell igazán megjegyezni a hozzávalókat, hiszen csak összekeverem és a tojás megfogja a masszát.
Ezeket az édességeket köztes étkezésnek is be lehet illeszteni, de az édesség utáni vágyat is kielégíti.
Nekem bevált. Lehet, hogy szerencsém van, én ugyanis nagyon jól elvagyok a klasszikus nagymama sütemények nélkül. Szeretem azokat is, de nekem ezek is tökéletesen megfelelnek.
Főleg, amióta tudom, hogy mennyi fölösleges, értéktelen élelmiszerrel tömjük magunkat.
Ez nem egy laza szerkezetű csoda-- bár lehet, hogy a sütőpor segített volna rajta -- , hanem egy túró alapú fehérjedús édesség.



  • 25 dkg félzsíros túró
  • 10 dkg aprószemű zabpehely
  • 5 dkg édesített fehérjepor kókusz ízben
  • 3 db tojás
A porban édesítőszer van és én nem is tettem cukrot a masszába.
Egy szilikonos muffin formában sütöttem úgy, hogy a közepébe áfonya szemeket tettem.
170°C-on sütöttem kb. 20 percig. Gyönyörűen megemelkedett a sütés végére, de azután összeesett.

Zabpelyhes, diós morzsa karamellizált almán sütve


Mostanában elég sok olyan ételt készítek, amelyeknek az elkészítését nem lehet komoly recept leírással bemutatni. Akinek van egy kevés gyakorlata a főzés terén, annak nem fontos  a grammra leírt hozzávaló és a precíz hőfok megadása. Nekem is  -- és gondolom, más is van így -- gyakran csak arra van szükségem, hogy valaki egy jó ötlettel lendületet adjon a konyhai tevékenységemnek.
Az is igaz, hogy ezek a kísérleti kalandozások nem mindig járnak sikerrel és nem mindig alkalmasak még a bemutatásra sem.
Kidobni persze nem kell, annyira azért nem nyúlok mellé, de receptet nem lehet írni belőle.
Itt a blogon ugyan nem téma, de más felületen már sokszor írtam arról, miért ez  a nagy átalakulás az étkezésünk terén.
Lassan két éve, hogy a sport beépült az életembe, ami együtt jár az étkezési szokások megváltoztatásával is. Az is köztudott -- és ez innen a blogról is --, hogy a családi étkezésünk már sok évvel ezelőtt átment egy korszerűsítésen, jól eltolódva az egészségesebb táplálkozás felé.
Most azonban még több olyan ételt készítek, ami a tudatos táplálkozás kategóriába illeszthető.
Ha sikerül az étel, akkor igyekszem leírni -- magamnak is -- és akkor meg is tudom mutatni, hogy mások is használhassák.
Ez a morzsás almás süti nagyon egyszerű és így a zabpehellyel már kicsit egészségesebb is.



  • 5 dkg barna cukrot megolvasztottam -- enyhén karamellizáltam --  egy olyan sütőedényben, amit később a sütőbe is be lehet tenni
  • 1 dl habtejszínt öntöttem hozzá és 5 dkg vajat tettem bele
  • 2 db nagy zöld almát / granny smith / kockákra vágva beletettem, 1 ek. zöld mazsolával és 2 ek. aszalt áfonyával, megszórtam fahéjjal
  • a sütőben kb. 10 perc alatt megpuhítottam az almát 
Közben egy késes aprítóban összekevertem

  • 10 dkg vajat
  • 10 dkg zabpelyhet
  • 10 dkg darált diót
  • 10 dkg teljeskiőrlésű tönkölylisztet
  • 2 ek barna cukrot / nem finomított cukor / 
  • 1 citrom reszelt héja
Ebből olyan állagú tészta lett, ami már nem morzsás. Kinyújtottam a sütőedény nagyságára, de egyben nem lehetett rátenni az almára, ezért darabokra szedtem és így takartam be vele a sült almát.
A sütés egy szakasza alatt alufóliával letakartam, hogy ne égjen meg, de ez sütőfüggő is lehet.
170°C-on sütöttem kb. 20 percig, azután még öt percig, hogy színt is kapjon. Finom, ropogós lett.

  • a megmaradt habtejszínt felmelegítettem egy vaníliarúd magjaival és ezzel öntöttem le a tányérba szedett süteményt. Cukor nem volt benne.
Szeletelni nem lehet, ezt kanállal kell kiszedni.

Túrós, sajtos, zabpelyhes lepénykék

Túrós, sajtos, zabpelyhes lepénykék --- vacsorára vagy köretként
Talán nem kalóriaszegény, de szénhidrát szegény és van benne bőven fehérje is. 
Most én spenót mellé sütöttem, hogy ne mindig a tojás legyen, meg egyébként is jön a Húsvét a sok tojással.
Sósan és édesen is lehet enni, ízlés szerint variálható.


 -- 25 dkg túró
-- 40 dkg sajt
-- 4 db tojás
-- 10 dkg zabpehely / apró szemű / 
-- só, bors

Mindent összekevertem és lepény formában sütőlapra tettem.
190 - 200 °C-os sütőben kb. 12 - 15 perc alatt megsütöttem.



25 dkg túró --- 333 kcal // --fehérje 45 g
40 dkg trappista sajt -- 1316 kcal // --fehérje 92 g
4 db tojás -- 303 kcal // --fehérje 28 g
10 dkg zabpehely -- 364 kcal // -- 13 g

össz.: 2316 kcal // -- 178 g

Nyolc lepényt csináltam
290 kcal / db
22,25 g fehérje / db


 Lehet sósan enni pl. fokhagymás tejföllel vagy joghurttal, de lehet zöldfűszeres öntettel is.
--- Lehet édesen is enni, akkor természetesen a só és bors helyett egy kevés cukor vagy valamilyen édesítőszer kell bele.


Zabkása görögösen --- vagyis sósan


Miért együnk zabpelyhet? 
Egy kis ismertető az alábbi linken.

Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést. 
A zabpehely glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít, tehát nem leszünk farkas éhesek, mire beérünk a munkahelyünkre. 
Már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is.
Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, magas a fehérje, B- és E-vitamin-tartalma.
Gyulladás gátló, jó hatással van az idegrendszerre, segít megőrizni a haj és bőr szépségét.

Az eredeti recept a foodnetwork.com oldalon található, én pedig innen hoztam az ötletet.



A rizottóra ugyan nem hasonlított az enyém, de valóban ehető ez a változat.
Aki nem szereti az édeset reggelire, az mindenképp próbálja ki, de vacsorára is megfelelő.

Az apró szemű pelyhet / Lidl-s / nem kell főzni, elég, ha forró vízzel leöntjük -- én így csináltam -- és ezután keverjük össze kedvünk szerint a többi hozzávalóval. 
Szerintem az alap recept nagyon sok ötletet adhat a sós változat elkészítéséhez.
A zabpelyhet vagy zabpehelylisztet a szokásos módon megfőzzük kásának, majd elmorzsolt fetasajttal, bébi spenóttal, paradicsommal, szeletelt olíva bogyóval, oregánó levelekkel, pár csepp citrommal, olíva olajjal tálaljuk.
A zabkását adhatjuk reszelt sajttal, sonkacsíkokkal és metélőhagymával is, a tetejére pedig tehetünk egy buggyantott vagy tükörtojást.