2020. augusztus 23., vasárnap

Füge, camembert sajt, rozmaring és méz egy lepényben


A tésztája kicsit reform, de egy átlagos, egyszerű omlóstészta recept tökéletesen megfelelő.  Ha lehet, persze vajjal készüljön, de a kókuszolaj is jó lehet. 

Ez a tészta a felhasznált lisztféleségek miatt különösen omlós, a nyers tészta törékeny, de azért nyújtható volt, a teljes sütőforma kibélelése viszont inkább egy kirakóshoz hasonlított. 😄



A tészta hozzávalói:

  • 100 g zabliszt
  • 100 g diawellness süteményliszt koncentrátum / ettől lett ch csökk. /
  • 60 g darált dió
  • 150 g hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • kicsi só
  • 2-3 ek hideg víz
A tésztát összeállítjuk, a sütőformát kibéleljük és min. fél, de inkább egy órára hűtőbe tesszük. 

A lehűlt tésztát vaksütéssel 200 fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük és a nehezék nélkül + 5 percig sütjük. 

Egy fehérlisztes tésztával elég a normál vaksütés 15-20 percig. 

Az elősütött tésztát még melegen átkentem a megmaradt tojásfehérjével, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. A fehérje megszárad a tésztán  és egy vékony kérget képez rajta. 

Töltelék:

  • 150 g krémes ricotta
  • 250 g sűrű joghurt
  • 3 egész tojás
  • 2-3  tk. méz
  • 1 cs. 120 g camembert sajt
  • kb. 150 g nyers füge / kb. 4-5 db /
  • rozmaring / jobb a friss, de lehet szárított is /


A ricottát, joghurtot, tojásokat elkevertem. A méz felét, a rozmaringot és a sót is belekevertem. Mézet lehet többet tenni bele, de azért ne legyen édes.  Egy középarány a sós-édes között. 

A camembert felszeletelve a tésztára tettem és beleöntöttem a ricottás masszát. 

A felszeletelt fügét a masszára tettem. Nem baj, ha kicsit belesüllyed. A megmaradt mézet rácsorgattam. 

200 fokos sütőben 20 percig sütöttem, azután csökkentve a hőfokot 

160 °C-ra, tovább sütöttem még 40 percig. 

A sütőben hagytam nyitott ajtó mellett langyosra hűlni. 



Itt is megtaláltok

https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/

Rakott kel barna bulgurral, csökkentett zsírtartalommal


A rakottkel nem minden gyerek kedvence, de azért rá lehet venni őket időnként. Amikor az én fiaim kisebbek voltak, ugyanúgy tiltakoztak, mint sok más gyerek. Félretúrták a káposztát és megették a rizses részét. 

Na jó, hát nem haltak éhen, mégis ettek valamit. 🙂 Én azonban úgy gondoltam, hogy a kelkáposzta is finom és majd eldugom, hátha akkor megeszik. Igazam lett! 

Általában megmaradt a káposztából a lecsupaszított feje, amit különféle módon azért mindenki felhasznált. Nos, én ezt a káposztát összevágtam, belekevertem a darálthúsos raguba, összefőztem és így kevertem a rizshez. Ezek után mindig sokkal több kelkáposzta került az ételbe és igazi ellenállásba sem ütközött. 😄 Az étel átalakult kicsit és ugyan minden jellemző hozzávaló megmaradt, de a nagy káposztalevelek lassan elmaradtak és lett belőle egy egységes ragu, ami ízében semmit sem változott, de egyszerűbb lett az elkészítése és mindenki egyformán szerette. 

Ami most okot adott a recepthez, az a sok éve megváltozott étkezési szokásaink. Szeretem a rizst, nincs is tiltólistán, de időnként helyettesíthető. A bulgur sokak kedvence lett, gyakran teljesen kiváltja a rizst, de, mint mondtam, nálam megmaradt és a bulgur egyik lehetséges választás lett. Ha már bulgur, akkor legyen a barna bulgur, mert az még hasznosabb.



Egy ideje - de nem mindig és nem mindenáron - a pörkölt alapú ételekben a hagyma párolását zsiradék nélkül egyszerűen csak kevés vízben csinálom. Amikor elkezdtem, még nem tudtam, hogy ez egy létező irányzat. Sokmindent kipróbáltam és sokmindent elfelejtettem, mert nem vált be, de sokmindent megtartottam. Ilyen ez a zsiradék nélküli főzés is. A húsban és a tejszínben, esetleg tejfölben van annyi zsiradék, ami kell a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.

  • 1 közepes hagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg barna bulgur
  • 40 dkg kelkáposzta
  • 3 dl főzőtejszín 10%-os
  • só,bors,kömény
  • 30 g grana padano
  • 30 g sörélesztőpehely / egészséges, finom, sajtos ízű /
A vízben megpárolt hagymához, fokhagymához tettem a húst és megpároltam. Sóztam, fűszereztem. 

Amikor a hús már kifehéredett, beletettem a bulgurt , felöntöttem vízzel és puhára főztem. A barna bulgur mindig egy picit roppanós, pattogó marad.

A kelkáposztát összevágva sós vízben megfőztem. Én roppanósra szoktam, nem szeretem, ha szétfől és eltűnik. Leszűrtem. 

A ragu minden hozzávalóját összekevertem, hozzáöntöttem a tejszínt, ízesítettem és belekevertem a sörélesztőből 20 g-ot. 

Egy sütőpapíros tepsibe öntöttem és a tetejére szórtam a reszelt grana padanót és a megmaradt sörélesztőpelyhet. 

200 °C-os Sütőben 30 perc alatt készre sütöttem. 

Nem volt száraz, de ezt mindenki ízlése szerint készítse. Lehet a húsragut több folyadékkal hagyni, lehet több tejszínt adni hozzá, de lehet tejfölt is tenni bele és a tetejére önteni. 


 


https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/