2013. március 24., vasárnap

Gyors húsgolyók sütni való kolbászból



Szerencsés estben van friss kolbász a hentesnél vagy van a fagyasztóban, de akkor előre kell gondolkodni.
A mikróban való olvasztásnál előfordulhat, hogy megfől a kolbász, ezért ezt óvatosan kell csinálni.
Részben a kényszer szülte ezt is, de a végeredmény megér egy bejegyzést.
A kolbász nem volt túl fűszeres, nem volt benne kömény sem és fokhagyma sem, hús viszont annál több.

  • a kolbászokat / 2 db / kiszedtem a bőrükből és kicsi gombócokat formálva belőle folyamatosan a felmelegített olajba raktam, egyszerre mindet
  • alaposan átkevertem és át is sütöttem anélkül, hogy megpirultak volna
  • kiszedtem mindet és a visszamaradt zsiradékon összevágott hagymát / 1 közepes fej / pároltam egy kevés fokhagymával / 2 gerezd /
  • beletettem az összevágott sonkát / kb. 15 dkg / , átpirítottam és
  • hozzáadtam a felvagdosott kelkáposztát és anélkül, hogy megfőlt volna, roppanósra pároltam
  • 1 dl fehérbort öntöttem rá és kiforraltam
  • beleöntöttem egy doboznyi konzerv darabolt paradicsomot és kb. öt percig erősebb hőfokon főztem
  • só, bors és 1 mk. provanszi fűszerkeverék
  • kb. 1/2 dl főzőtejszínt öntöttem hozzá, ettől besűrűsödik, - és tompítja egy kicsit a paradicsom erősségét, - ezért ha kevés a leve / mint most nálam  / , akkor ezt lehet vízzel vagy alaplével / nálam főlt közben a leves / pótolni
Tészta volt a fagyasztóban, ezért ezt ettük hozzá / ennek is el kellett fogyni /, de rizzsel is jó lett volna, meg bulgurral, de akár gerslivel is.
A férjem amúgy is azt mondta, hogy kicsit hasonlított az íze a töltöttkáposztára. :(
Mi ugyan nem tettünk rá, de szerintem meg lehetett volna szórni reszelt sajttal is.


Füstölt csülök sörrel locsolva



Sütöttem már csülköt máskor is, de füstöltet még nem. Nem tudom, miért, de most egy olyan szépet láttam , hogy meg kellett vennem.
Igaz, közeledik a húsvét, de mi szertejük a sonkát, nem gond ha egész héten azt esszük. Nálunk nincs olyan, hogy mit kezdjek a maradékkal? Ezért aztán a csülök velünk jött!

Megfőztem most is, mert így sokkal könnyebb jól megsütni.
Amíg a szombati ebéd készült, addig volt ideje főlni és másnap alig volt vele gondom.

A praktikusság jegyében szombaton készítettem el a párolt savanyúkáposztát, amihez cukrot pirítottam, köményt szórtam rá  és egy kevés alaplével öntöttem fel / főlt mellette a leves /
Ha áll egy napot, jobban összeérnek az ízei.

Hagymás krumplit készítettem hozzá, de kevés zsiradékon / kacsazsír / , mert úgy gondoltam, finomabb lesz, ha másnap majd ráöntöm a sült csülök sörös szaftját. Ez pontosan így is történt!

A megfőzött csülökből kivettük a csontot, kettévágtam, megborsoztam és hagymakarikákkal bélelt, kacsazsírral kikent tepsiben néhány almagerezd társaságában megsütöttem. Erős hőfokon, hiszen a hús már teljesen puha volt.
Egy 3 dl-es sör elég volt, ezt is három részletben öntöttem alá illetve  rá a húsra.

Sajnos ennek a csülöknek nem lett a bőre mindenhol ropogós, de én ezt a füstölésnek tudom be. Ez néhol nemcsak rágós volt, de keményebb is.
A hús viszont nagyon finom!


Sütőtökös lepény -- amit a hűtőben találtam


Volt egy fél sütni való tököm és először azt gondoltam, hogy újból megcsinálom azt a finomságot, aminek a receptje -- most látom csak -- ide nem került be, de azután úgy döntöttem, hogy ez most kevés lenne.
Ez a FB bosszúja! Ott kép van, recept nincs, én meg elfelejtettem az egészet.
/ sütőtök, levegőn szárított sonka, gorgonzola---Hugh Fearnley Whittingstall /
Sajnos pontos mennyiségeket nem tudok írni, mert a hozzávalók mind a hűtőben megbújó maradékok voltak. Szerencsére éppen elég volt, hogy kitöltse a tészta üregét.
Azt gondoltam, ha kevés, akkor csak ennyi volt és kész  / de akkor is elég három embernek vacsorára / , ha meg sok, akkor megsütöm a maradékot egy külön kicsi formában. Ilyenkor viszont másnapra is marad a lepényből.
Ebből nem szoktam különösen gondot csinálni magamnak, a lényeg, hogy elfogyjanak a maradékok.

Készítettem egy gyors omlós tésztát a klasszikus  3-2-1 arányban.
Mérleg nélkül nem mindig sikerül, de a végére csak összejön. Ha vendégeknek sütöm, akkor azért előveszem a mérleget.
3 rész liszt
2 rész zsiradék
1rész cukor lenne, de itt most nem kellett / máskor sem kell mindég /
Egyszerűen csak hideg vízzel gyúrtam össze, meg egy kicsi sütőporral.
Lehet reszelt sajtot is tenni a tésztába, lehet tojással összegyúrni és lehet tejfölt is tenni bele.
Akinek nincs gyakorlata, az találjon magának egy működő receptet, próbálgassa a tészta állagát és azután bátran kísérletezgessen. Megéri!

  • Megsütöttem a tököt és kikapartam a húsát
  • Összevágott hagymát pirítottam húsos szalonnával 
  • A kedvenc provanszi fűszerkeverékemmel szórtam meg, borsot és sót tettem hozzá
  • Néhány szelet tarja is bele került összevágva / már nem akarta megenni senki /
  • Krémfehérsajt is volt egy nagyobb darab / óvatosan a sózással / 
  • Min. 2 db tojás kell, de lehet 3 is + tejföl, tejszín --- ezzel öntöttem le a tölteléket a tésztában



Amikor elősütjük a tésztát, akkor az az érv, hogy a nedves töltelék nem áztatja el és nem lesz olyan, mintha nem sült volna meg. Ha tudjuk, hogy ilyen lesz, de nem nyers, akkor meg nem mindegy?
Nem, persze, hogy nem, mert az elősütött tészta ropogósabb lesz, de enélkül is ehető és élvezhető a végeredmény.
Munkás hétköznapokon meg egyáltalán nem fontos!

Amíg elkészítjük a tésztát, addig kihűl a töltelék.
Ezután mindent beleöntünk és mehet a forró sütőbe.
Most én még tettem a tetejére néhány szelet paprikás szalámit és megszórtam egy darab maradék reszelt sajttal.

Görög joghurtot kevertem ki a házi csililekvárral, mert nekem mindig hiányzik az ilyen lepényekhez valami csúsztató.