2011. november 19., szombat

Mézestészta és mogyoróvajas keksz


Közeledik a Karácsony  és lassan elő kell szedni a recepteket. Sokunknak van bevált receptje, de mindég van újabb és ez kísérletezésre csábít.
Nincs is ezzel semmi baj, ha valaki odafigyel arra, amit csinál, pontosan mér és számol, azután jegyzetel.
Többször írtam már, hogy nem erősségem a sütemény készítés, nem vagyok elég elhivatott és precíz. Miért? Csak! Valójában nem tudom, mi nem hagy normálisa gondolkodni.
Ezzel a tésztával is így jártam, mert nekem túl sok volt a fehérliszt benne, gondoltam lecserélem egy részét teljeskiőrlésűre. Sok sütemény végzi nálam így, mert szeretem ugyan az édességet - persze csak mértékkel - ,de szeretném, ha egészségesebb is lenne.
Ki kellett volna számolnom, hogy mennyi folyadékra lesz szükség, ha több, mint a harmadrésze telj.kiőrl. liszt a tésztában.
Néhány óra pihentetés után a tészta szétesett, morzsálódott vagyis száraz volt. Nosza, bele egy kevés víz, gyúrás és kb. jó is lett. Nyújtani azonban még mindég nem lehetett, én pedig kezdtem türelmetlen lenni.

Elkezdődött a golyó gyártás, ami viszont nagyon könnyen ment. Ezen felbátorodva a második adagnál dióval díszítettem a kis gömbök tetejét.
Tojást már nem akartam használni, ezért nem kentem le semmivel, de, hogy ne legyenek olyan sápadtak, átszitált porcukorba forgattam a kisült, de még meleg tésztát.

Hát, nem igazán karácsonyi külsőt kaptak, ámde finom lett.


Ez pedig úgy kezdődött, hogy  műzli szeletet sütöttem, amibe mogyoróvajat is tettem. Ami megmaradt, már nagyon kevés volt, gondoltam elhasználom ezt is.
Elővettem a mérleget és összeöntöttem

 • 10 dkg darabos mogyoróvajat
 • 10 dkg mézet
 • 10 dkg margarint
 • 10 dkg barnacukrot
Összeolvasztottam és adtam hozzá annyi lisztet / grahamlisztet is /, hogy formázható masszát kapjak.
Na, ugye nem ilyen egy süteményrecept leírása?
Hengert formáztam belőle, hűtőbe tettem, azután felszeleteltem és megsütöttem.

Kicsit puha volt a tészta még a hűtés után is, de ez megint csak az én türelmetlenségemnek köszönhető illetve a tapasztalatlanságomnak, mert nem tudtam, mennyit fog a tészta a pihenés közben duzzadni.
Nem lett rossz!
Nekem így is jó lesz legközelebbi iránymutatónak.

Salátavacsora grillsajttalEz a grillezhető ill. süthető sajt nem olcsó, de most akciós volt a kedvenc boltomban, ezért egynek az áráért kettőt vettem. Grillezhető sajt volt, de nem hollumi.
Ennyiből négy ember jól lakhat.
Mindenképpen salátát akartam készíteni hozzá, de nem volt határozott elképzelésem az összetevőiről.
Rövid kutakodás a net-en - pesze céltudatosan - és meg is volt a recept.
Latsiánál találtam egy hasonló salátát és ez nekem elég is volt, hogy ötletként elinduljon a vacsora projekt. • jégsaláta
 • lilakáposzta / maradék /
 • póréhagyma
 • koktélparadicsom
 • kékszőlő
 • zöldszőlő
Salátaöntet

 • mézes-mustár vagy helyette méz és mustár
 • olívaolaj
 • balzsamecet
 • citromlé
 • só, frissen őrölt bors
A szőlőszemek olyan nagyok voltak, hogy úgy gondoltam, érdemes kimagozni.
A salátát összeállítottam, de az öntetet csak az utolsó pillanatban öntöttem rá, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak.
A sajtokat felszeleteltem / egy db-ból  6 szelet lett / és kiolajozott grillserpenyőben megsütöttem.

A salátát bőven megszórtam friss petrezselyemzölddel is.
A száraz fehérbor megmaradt másik fele volt a kísérője a vacsorának.

Sajtostészta újra gondolva


A friss tészta összehasonlíthatatlanul finomabb a bolti száraztésztánál, de elkészítése kissé időigényes, főleg, ha munka után hazaérve vacsorát szeretnénk készíteni belőle.
Vannak jó minőségű gyári változatok és mivel ez még nem teljesen feldolgozott termék, ezért kevés az oda nem illő adalékanyag benne.
Azért mondom, hogy kevés és nem azt, hogy nincs, mert valami biztosan van benne, amitől eláll néhány napig károsodás és minőségromlás nélkül. Persze lehet, hogy csak a csomagolás milyenségén múlik.
A Lidl-ben vettem és meg vagyok vele elégedve. Főzni sem kell, csak átmelegíteni kevés olajon vagy vajon, ha simán köretként akarjuk enni.
Köretként három adagra elég szerintem, de mi ketten megettük, mert ez volt a főétel.

 • Vajat olvasztottam / nem margarint / és apróra vágott hagymát meg fokhagymát pároltam rajta
 • 10 dkg gorgonzola sajtot
 • 12,5 dkg natúr krémsajtot / ennyi van a dobozban /
 • 2 dl főzőtejszínt olvasztottam össze
 • só, frissen őrölt bors és csilipaprika került bele
 • beletettem a tésztát és jól összemelegítettem az egészet
 • kb. fél dl vizet még kellett öntenem hozzá, mert nagyon besűrűsödött


Bőségesen megszórtam durvára aprított petrezyelyemzölddel és megszórtam sajttal.
A mártás finom krémes lett és kicsit lágy, mint a rizottó.
Sajnos csak a parmezánnak nem nevezhető, dobozos, reszelt törmelék volt elérhető, pedig néhány forgácsnyi darabolt sajt csodát tett volna vele.

Csicsókás zöldségraguEz az első étel, amit a saját termésű csicsókából készítettem.
Két éve elültettem két gumót, de tavaly télen nem néztem meg milyen, mert elég satnyának találtam a növényeket. Adtam neki még egy esélyt. Az idén kiderült, hogy jól tettem.
Viszonylag sok termés lett belőle, némelyik hatalmas gumó és nem is túl rücskös, de persze így is van veszteség a tisztításnál. Igaz, ha jól meg van sikálva, nem is kell meghámozni.
A csicsóka nyersen is nagyon finom, harsogóan ropogós, ezért salátákba is jól illik.


 • Vettem a hentesünknél finom húsos szalonnát, felkockáztam és egy kicsit elősütöttem.
 • szálasra vágott lilahagymát tettem hozzá, jó bőven
 • kaliforniaipaprika csíkokat és a
 • feldarabolt csicsókát is hozzáadtam és az egészet rövid ideig összesütöttem
 • só,frissen őrölt bors,borsikafű
A csicsóka nagyon hamar megfől, ezért volt a rövid sütési idő. Nem akartam, hogy szétmenjen.


Egy tűzálló tálba öntöttem a ragut és bőven megszórtam reszeltsajttal. A sütőben addig sütöttem, amíg a sajt kissé megpirult.
Egy pohár száraz fehérborral tökéletes vacsora volt.

A KIFŐZTÜK csapatának adománygyűjtő akciója

új banner


Rohamléptekkel közeledik a Karácsony, ezért ismét itt a legmegfelelőbb pillanat, hogy felhívjuk a figyelmet arra, milyen sokan vannak, akiknek nagy szükségük van idegen emberek segítségére ahhoz, hogy ez az ünnep számukra is emlékezetes legyen. 
Az utóbbi években már bebizonyosodott, hogy a gasztrotársadalom méltán büszke arra az összefogásra, amelynek eredményeképpen csillogó szemeket és mosolygós arcokat varázsolhatunk hátrányos helyzetben lévő társaink arcára.
Nem is tudnám hirtelen fölsorolni, hogy hány jótékonysági akció indult a bloggerek konyhájából, de azt tudom, hogy mindegyik csodás eredménnyel zárult, és jó időre feltöltötte szeretettel azokat, akik részesei lehettek.
A KIFŐZTÜK internetes újság szerkesztőcsapata ismét - a tavalyi sikerre való tekintettel - toborzót hirdetett még tavasszal. Ebből is látszik, mennyire komolyan gondolták és mennyire felkészülten akarták az olvasókhoz eljuttatni azt a különszámot, aminek a készítésével azért dolgoztak, hogy ismét adományokat gyűjthessünk Karácsonyra.


Az újsághoz úgy lehet hozzájutni, hogy akár csekély felajánlás ellenében, a szerkesztők lehetővé teszik a letöltését.
Ezt az idén 82 blogger segítségével állították össze, akik fantasztikus receptekkel, ötletekkel  szeretnének segíteni, hogy a karácsonyi készülődés és a menü megtervezése minél gördülékenyebb legyen. 

Az újság megvásárlásával a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatja minden kedves adományozó.A velemi otthonban autista és értelmi fogyatékos gyerekek nevelése, oktatása folyik. A békéscsabai intézményben önmagukat ellátni nem tudó, többnyire mozgásképtelen, halmozottan sérült gyerekekről, fiatalokról gondoskodnak. 


Az idei adománygyűjtés november 8-án kezdődött és december 8-ig tart.
Ezalatt az idő alatt várjuk a felajánlásokat.

Ezen a linken megtalálható minden szükséges információ.
A befolyt pénzösszeg kezelését a 

SoSe Közhasznú Alapítvány kezeli, ők egyeztetnek a két szervezettel, hogy hol, mire van szükség, és vásárolják meg a kért felszereléseket, eszközöket. A teljes befolyt adományösszeg a két gyermekotthon kis lakóit fogja segíteni.


Reméljük, hogy  együttérzésük bizonyítékaként eljuttatják adományaikat az alapítványhoz, cserébe színvonalas és hasznos karácsonyi különszámot adunk. 
A Kifőztük újság régebbi számait megnézhetik és ingyen letölthetik, ezzel megbizonyosodhatnak, hogy a különszám  is hasonló minőségben kerülhet Önökhöz. 

Köszönjük adományaikat!