2020. augusztus 16., vasárnap

Lazackrém




Egy igazi ünnepi előétel, egy kenőke a pirított rozskenyérre..... vagy bárhogy máshogy 😊


Tulajdonképpen pontos recept nincs is, mert a hozzávalók összetétele és aránya tetszőlegesen változtatható.

Ami mindenképp kell hozzá, az a füstöltlazac, valamilyen krémsajt / sajtkrém /, ami inkább picit tejszínesen natúr, mint sajtosan savanykás ízű legyen. 

A mascarpone vagy a hasonló ízű jó választás. 

A kapor is finom fűszere a lazackrémnek, de a citrom pikáns íze is kell. 

Többször készítettem már különféle ízesítésekkel, azt hiszem egyforma még nem volt. 😊


Ennek a krémnek az összetevői jól látszódnak a képen, de azért leírom. 

20 dkg füstöltlazac + 20 dkg mascarpone 

1 db kicsi lilahagyma apróra vágva

1 ek kapribogyó felaprítva

1 ek kapor finomra vágva

egy kisebb citrom reszelt héja és egy fél citrom leve

só, frissen őrölt bors


Volt olyan változat, amiben apróra vágott fekete olajbogyó is volt, de csináltam már kapor nélkül is.


#mutimiteszel #kenőke #lazackrém #otthonkészült #étteremhelyett #előétel #vendégváró #ünnepi

Itt is megtaláltok! 😊

https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/

Pudingos, réteges rétes réteslapból

Először fél adagot sütöttem, de később egy egészet is. 

Első olvasáskor az én sütési analfabetizmusom kerekedett felül, azután jött a csakazértis. Nehogymár ez kifogjon rajtam. 😉

Végtelenül egyszerűen elkészíthető, a puding íze tetszőlegesen változtatható, de a vaníliás nekem jobban ízlik. Az egyik adag karamellás lett, de nem a pudingtól, hanem a vaníliás pudinghoz tett kókuszvirág cukortól. Most próbáltam ki először, nem tudtam, hogy ennyire markáns, de nagyon finom. Csokis muffinnak kifejezetten finom ízt adott 😋

Egy csomag 12 db-os réteslap szükséges, amiből 4 db rétes készül majd. 

Két különböző krémet kell készíteni. 

Az egyiket a réteslapok közé kell kenni, és ezt nem is kell főzni csak összekeverni. 

  • 3 db tojásfehérjét felverünk 3 ek cukorral
  • 3 db tojás sárgáját + 2 dl olajat + 2 dl sűrű joghurtot + 10 dkg búzadarát + 1 cs. sütőport alaposan összekeverünk
  • a tojásfehérjét hozzákeverjük a tojássárgájás krémhez
Ezt az adagot kimérhetjük 4 adagba, de kb. 3-4 evőkanálnyi mennyiség kell egy adag réteshez. 

Egy réteshez tehát 3 lapra van szükség, ezért egy lapot kiterítünk és megkenjük a búzadarás krémből 3-4 ek mennyiséggel. 

Ráterítünk egy újabb réteslapot és ezt is megkenjük 3-4 ek krémmel, ezután rátesszük a harmadik réteslapot. Erre jön majd a puding. 



A másik a megfőzött puding, ami a töltelék lesz. 
  • 3 csomag vaníliás /  tejszínes, epres, csokis, stb. ízű / puding
  • 1 liter tej
  • 8 dkg cukor
A szokásos módon elkészítjük a pudingot, de ne legyen nagyon kemény, mert ahogy hűl, úgy fog még sűrűsödni. Langyosra hűtjük. 
Ezt a mennyiséget képzeletben vagy kimérve 4 adagra osztjuk.

Az előzőleg a búzadarás krémmel megkent réteslapra kenünk egy adag krémet és feltekerjük rétes formára. 
Lehet a pudingot szétkenni a lap felületén, de lehet egy szélesebb csíkban is felkenni. Én ezt az utóbbit választottam. 

Ezzel a módszerrel elkészítjük a négy rúd pudingos rétest, tepsibe tesszük, olajjal lekenjük és 180°C-on 20 perc alatt megsütjük. 

Én megszórtam barna cukorral, ez nem szükséges, viszont finom volt 😊


Természetesen frissen, langyosan a legfinomabb, de másnap is élvezhető, esetleg mikróban fel lehet frissíteni, langyosítani. 

 

https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/