2015. április 5., vasárnap

Répapürés csokitorta



Húsvét és répatorta! Van nekem egy saját kedvencem is, de ezt most azért sütöttem, mert a családban jelenleg van cukorbeteg és lisztérzékeny is, ez pedig mindkettőjüknek megfelelő volt.
Nem utolsó sorban egészséges és kalóriaszegényebb mindenképp, mint egy hagyományos összetevőkből álló sütemény. Tulajdonképpen a recept paleo, de nekem ez nem fontos, viszont előszeretettel készítek paleo ételeket, süteményeket az egészség jegyében.
Senkit ne ijesszen el a répa a süteményben, hiszen hasonlót készíthetünk cukkinivel, céklával és azokban sem érződik a zöldség.
------Az egy adag egy 23 cm-es tortaformához elég.

  • 20 dkg főtt sárgarépa leszűrve, melegen pürésítve----botmixerrel
  • 15 dkg étcsokoládé----ha lehet min. 70 %-os
  • 10 dkg kókuszolaj ---nálam vaj volt, bár van kókuszolajam
  • 1 tk vanília esszencia ---van az Oetker féle vaníla krém
  • 4 tojás szétválasztva
  • 5 dkg erythritol ---- nekem xilit volt
  • 5 dkg darált mandula
Mivel én dupla adagot készítettem és ----mert nem bírom ki, hogy ne nyúljak bele egy receptbe --- tettem hozzá egy narancs reszelt héját és kifacsart levét, ezért viszont a mandula kevés volt.
----Rizsliszttel pótoltam a hiányzó mennyiséget - 2 evőkanálnyit tettem bele.

  • A csokoládét a vajjal mikróban megolvasztottam
  • A tojások sárgáját kikevertem az édesítővel
  • Ezután mindent mindennel összeöntöttem és jól kikevertem
  • A felvert tojásfehérjét viszont óvatosabban kevertem a masszába
Két sütőformába öntöttem és 170 - 180 °C-on sütöttem kb. 35 - 40 percig, de a tűpróba jó ellenőrzés.
---Arra viszont figyelni kell, hogy a tészta ne száradjon ki, ezért amikor azt látjuk, hogy a közepe még remeg, akkor már kivehetjük a sütőből.
A tetejére én a répatorta klasszikus krémjét tettem, de lehet olvasztott csokoládéval is leönteni illetve maradhat csupaszon is cukorral megszórva.

  • mascarpone krémsajt---vagy más nem savanyú krémsajt
  • cukor --- édesítő
  • reszelt narancshéj
---kikeverjük a krém hozzávalóit és rákenjük a tortára.

Fűszeres, joghurtos sült karfiol


 A karfiol sokrétűen felhasználható, bár talán kevésbé népszerű az egészben sütött változata, pedig valóban meg lehet sütni így is és nagyon látványos.
Ez a fűszeres joghurttal lekent karfiol nem éppen  a megszokott ízvilágot hozza, de aki szereti a hasonló ízeket, annak igazi élményt ad.
----A megadott mennyiség szerintem túl sok, teljesen fölösleges ennyit csinálni azért, hogy a hűtőben álljon. Nekem csak a fele adag készült, de még így sem kellett az egész.

  • 360 ml joghurt
  • 2 ek. pirospaprika
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. rómaikömény
  • 1 ek fokhagymapor / nekem 2 gerezd a fél adagba /
  • 1 ek. currypor
  • 1 tk feketebors
  • 2 tk só
-------Na, én ezek helyett egy kész fűszerkeveréket használtam, amit az újonnan felfedezett / pakisztáni / boltban vettem és eredetileg ez egy sabji fűszerkeverék, de tökéletes volt itt is.
A fokhagyma és a pirospaprika maradt, de a többi a fűszerkeverék volt.
Egy szilikon ecset segítségével egyszerűen rá lehet kenni a karfiolra. A só nekem kicsit kevés volt, pedig mi elég sótlanul eszünk.




A sütési idő valóban elég ahhoz, hogy picit ressre süljön a karfiol, bár kevés vizet aláöntve könnyen lehet puhára főzni - sütni.
A paprika miatt viszont könnyen megéghet, ezért érdemes kb. 1/4 óra múlva alufóliával lazán letakarni.
Az enyém is elég sötét lett, de nem égett meg, mert akkor keserű lett volna.
200°C-os hőmérsékletete ír a recept, de szerintem elég a 180°C. A 35 - 40 perc viszont körülbelül elég, de meg lehet szúrni, hogy mennyire sült át.


Nekem köretnek készült, de lehet egy könnyű vacsora is.



Sajtos pogácsa --- egyszerűen


Ez  a recept az interneten kering. Sajnos nem tudom, kié az eredeti?
Annyira finom és valóban annyira egyszerű, hogy ide kell hoznom, ha másért nem, azért, hogy nekem megmaradjon.
Nálam  a pogácsa általában négyszögesített, mert így sokkal egyszerűbb a tésztát felhasználni és szerintem nem kőbe vésett a kerek pogácsa forma, de mindenki úgy csinálja, ahogy szereti.

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin / zsírból kevesebb is elég /
  • 2 dl tejföl--20%-os
  • 3 dkg élesztő
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 3 teáskanál só ill. ízlés szerint
A tetejét tojással megkenjük és sajttal megszórjuk.
Nem kell sem dagasztani, sem keleszteni és mégis szépek lesznek és nem utolsó sorban nagyon finomak.
Másnap is puha, élvezhető!
-----A késes aprító tartályába tettem minden hozzávalót és így állítottam össze a tésztát.
Az összegyúrásnál még kellett hozzáadnom lisztet, mert nagyon lágy lett a tészta, de még így sem csináltam keményre.
----Kinyújtottam, lekentem tojásfehérjével /--mert az volt maradék / és megszórtam sajttal.
Igaz, én hagytam állni kb. fél órát, amíg a sütő rendesen felmelegedett.
-----Forró sütőben kb. 180°C-on kell sütni---de ez sütő függő!!!!---20-25 percig.