2009. szeptember 6., vasárnap

Rakott krumpli gyorsított változatban

Ez az étel is a befőzés napjaiban készült, pontosabban a lekvár főzés egyik napján. Amíg a lekvár az utolsó idejét pöfögte, addig megfőlt a krumpli. Amíg a lekvárt üvegekbe rakosgattam, addig a krumpli várt a sorára. Azután gyorsan összepakoltam egy tepsibe és kb. fél óra alatt összesült.
A recept Stahl Jutka könyvéből való.
  • 1,5 kg krumpli
  • 1 szál kolbász
  • 15 dkg reszelt trappista
  • 5 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • só, bors, 2-2 ger. fokhagyma
  • 1 cs mozzarella/ én tettem hozzá/

A krumplikat meghámoztam és vastagabb karikákra vágtam. Feltettem főlni sós vízbe, amibe beletettem két gerezd fokhagymát is. Félpuhára főztem és leszűrtem. A fokhagymát ki lehet dobni,de ha marad, az sem baj.

Margarinnal kikentem egy tepsit és beleraktam a főtt krumplikat. Megszórtam reszelt sajttal, rátettem a felszeletelt kolbászt, erre került a mozzarella és leöntöttem a tojásos, tejszínes, tejes keverékkel, amibe szintén reszeltem két ger. fokhagymát és tettem bele sót is.

Az egészet betettem a sütőbe és kb. fél óra alatt 180 fokon összesütöttem. Bevallom először nem tudtam, mit várjak tőle, de muszály volt valami gyorsat főzni. Menet közben körvonalazódott a rakott krumpli mikéntje és amikor megkóstoltam, nagyon kellemes meglepetés ért. Sajnálom, hogy előbb nem találtam rá erre a receptre. Nem helyettesíti maradéktalanul az eredeti változatot, de nem is az a dolga. Nekem eddig két napos feladat volt ennek az ételnek a normál változatát elkészíteni, de ezek után felveszem a listára ezt a módozatot is.

Cukkinis paradicsomszósz zsályás húsgombócokkal

Az elmúlt időszakban a Tücsök és a Hangya párosításból rám a hangya volt a jellemző. Gyűjtögettem, tartósítottam, befőztem télire. Korántsincs befejezve csak egy időre felfüggesztettem. Néha komoly tervezést igényelt, hogy a befőzés mellett kenyeret is tudjak sütni és ebédet is főzzek. Leginkább a kenyérsütés maradt el, mert hát az ebéd vagy estebéd még is csak fontosabb. Próbáltam gyorsan összeállítható, kevés időt igénylő ételeket választani. Nem vagyok profi a maradékok maradék nélküli felhasználásáben, de néhe én is meg vagyok elégedve magammal. Most is ilyesmi készült.
Mártás:
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 ger. fokhagyma
  • 5 dkg bacon vagy más húsos szalonna
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • 1 dob. darabolt paradicsom konzerv
  • 3 db. kisebb cukkini
  • só, bors, borsikafű
  • 1,5 dl tejszín
1/2 dl.olívaolajon megpárolom a hagymát és az összezúzott fokhagymát. Kicsit megsózom, hogy könnyebben puhuljon. Hozzáadom a földarabolt bacont és a kisebb kockákra vágott cukkinit is. Összepirítom, ráteszem a sűrített paradicsomot / ez egy kis doboznyi sűrítmény /, ezzel is átpirítom, hogy a paradicsom a savasságát egy kicsit elveszítse. Ráöntöm a darabolt paradicsom konzervet, sózom, borsozom és teszek rá kb. egy mokkáskanálnyi borsfüvet. Amikor a mártás készen van, még hozzáöntöm a tejszínt, hogy ez egy kicsit lágyítsa a paradicsomot.
Húsgombócok:
  • 50 dkg darált marhahús
  • 2 szelet házi kenyér héj nélkül
  • 1 db tojás
  • só, bors
  • 1 kk. szárított zsálya
A kenyeret beáztatom langyos vízbe, kinyomom és összekeverem a többi anyaggal. Apró golyókat formázok a masszából és sós vízben kifőzöm. Nekem most 59 db-ot sikerült csinálni. Lehetne még apróbbakat is, de nem volt már türelmem. Tíz perc alatt megfőlnek. A kész gombócokat beleteszem a paradicsomos mártásba és tálalás előtt összerottyantom az egészet.
Közben tetszés szerinti formájú tésztát főztem ki és azzal tálaltam. A tetejére grana padano sajtot reszeltem. Nekem úgy tűnt, gyorsan elkészült. Négy felnőttnek bőséges adag volt.

Baconba tekert cs.mell aszalt paradicsomos, rozmaringos, diós töltelékkel, szőlős, diós mártással

VKF! XXVIII. Szüreti ételek, szőlő és bor.

Eredetileg nem terveztem receptet feltenni a játék keretében, de véletlenül úgy alakult, hogy az alábbi étel készült ebédre. A főzés felénél ugrott be, hogy ez akár jó is lehet, ezért gyorsan elkezdtem jegyzetelni és fotózni. Elmentünk az újonnan megnyílt Tescót megnézni, és vettem csmellet és finom, édes szőlőt. A többi hozzávaló itthon várakozott megfelelő felhasználásra. A magam aszalta paradicsommal nem tudok betelni, félek, elfogy, mire az ínséges időkben /télen / szükségem volna rá.

Volt 6 db csirkemellem, amit úgy vágtam be, hogy széthajtva úgy nézzen ki, mint egy kapucni. Nem sóztam meg, csak frissen őrölt borsot tettem rá.







Tölteléknek összekevertem:


  • 8 dkg krémfehér sajtot

  • 1 db tojásfehérjét

  • 1 dkg aprított aszalt paradicsomot

  • 3 dkg durvára tört, pirított diót

  • 2 db kisebb körte

  • 1 ek. rozmaring levél

A körte és a rozmaring kivételével mindent villával jól összekevertem és minden szétnyitott húsba, ami nem volt megsózva kb. egy evőkanálnyi tölteléket tettem. A rozmaring leveleket szétosztottam rajta. Egyenként 6-7 levél került rá. Erre tettem a körte felcsíkozott, héj nélküli darabjait. A húsokat összefogtam és fogpiszkálóval összetűzetem. 2-2 db. kellett mindegyikbe. Ezután bacon szeletekkel körbe tekertem a töltött húsokat és egy margarinnal kikent sütőedénybe tettem.


Vizet nem öntöttem alá, mert a hús úgy is enged magából. Tíz percig sütöttem 200 fokon, azután lazán letakartam egy fóliával és így sütöttem 25 percig 180 fokon. A végén még újból sütöttem 200 fokon tíz percig, hogy a bacon kicsit piruljon.

A csirkét egyáltalán nem sóztam, de ha a bacon csak enyhén sós, akkor a húsokat a betekerés előtt, kívülről meg kell sózni.

Szőlőmártás:


  • 20 dkg szőlőből préselt, sűrű lé

  • 10 dkg margarin

  • 10 dkg liszt

  • 5-6 dkg pirított dió

  • 2 dl tej

  • 2 dl tejszín

  • 2 dl víz

  • só, bors

  • 30 dkg nagy szemű szőlő

Amíg a hús sült, elkészítettem a mártást. A margarinból, lisztből a folyadékokkal besamel alapú mártást készítettem, hozzáadtam a szőlőből préselt levet, beletettem a durvára tört pírított diót és a félbevágott, kimagozott szőlő szemeket is. Kicsit megsóztam és jól kiforraltam. A folyadék mennyisége változhat a liszt folyadék felvevő képességének függvényében. Én szeretem a sűrűbb mártásokat és azt is szeretem, ha van bőségesen a húson.













A mártás ebben az állapotában kicsit jellegtelennek tűnhet, olyan, mintha hiányozna belőle valami. Amikor a hús megsült, az alatta maradt sós, enyhén füstölt ízű pecsenyelevet hozzáöntöttem a szőlőmártáshoz. Ezzel alakult ki a mártás kellemes íze. Ha túl sok folyadék maradt a hús alatt, akkor célszerű leönteni róla és kicsit besűríteni ill. elfőzni. Lehet az utolsó sütési fázisban is sűríteni a levet még a sütőben.

Nem kell megijedni az ízektől,jól kiegészítik egymást. Én már főztem hasonló szőlős ételt és ízlett a családnak, igaz nálunk nem furcsa a sós és édes párosítása.Párolt rizzsel ettük.