2009. szeptember 2., szerda

Ismerkedés a sütőmmel

Tejszínes kalácskák és sajtos kiflik. Már egy bő hete, hogy kicserélték a fűtőszálat a sütőmben, de még mindég nem sikerült pontosan belőnöm a megfelelő hőmérsékleteket. Jól bevált sütési idők voltak eddig a receptekhez rendelve, de most ezek túl soknak bizonyultak. Ez is azt mutatja, hogy szegény fűtőszál nem működött teljes kapacitással. Kínlódott, amíg bírta és végül két ponton volt eltörve. Hihetetlen! Most azonban újból ki kell tapasztalnom, hogy adott hőfokhoz mennyi sütési idő kell. Sajnos kicsit megégettem az eddigi kenyereimet. Az elsőnek az alját, a másodiknak a tetejét, mert vigyáztam rá, hogy az alja ne égjen meg. Rakott zöldséget is sütöttem, de annak is megpirult az alja, jobban, mint ahogy én terveztem. Kicsit nehezebben áll össze az új rendszer, de lelkesen próbálkozom.

Annál is inkább, mert ki vagyok éhezve a kalácsra. Vettünk a boltban, mert már nem bírtam sütemény vagy bármi édes nélkül. Majdnem egy hétig ettem egy habkönnyű, felfújt, üres, édes levegőt. Most azonban eljött az én időm! Kísérletezni nem akartam, ezért a hokkaidó kalács tésztája volt az alap. Nálunk is, mint sok más családnál, ez a kedvenc. Nem egy nagy kalácsot készítettem belőle, hanem több kicsit.
Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 mk só
  • 6 dkg olvasztott margarin + még kb 5 dkg
  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 tk. Süssina édesítő
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás

A hozzávalókat ebben a sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe teszem. Rövid előmelegítés után a gép 20 percig dagasztja a tésztát, de ha nagyon meleg van, akkor csak 15 percig szoktam működtetni a gépet. Az üstben hagyom a tésztát, és ha duplájára kelt, kiborítom egy lisztes felületre.
A tésztát ketté osztottam és egyenként kinyújtottam egy nagy téglalap formára. Megkentem olvasztott margarinnal és a rövidebb oldaláról elkezdtem feltekerni. Két-három tekerés után elvágtam a tésztát és kicsit megformáztam a hengert. Ezután csomót kötöttem rá és átbújtattam a végeket a tésztakarikán. A formázás Yasmine császárzsömléjének utánzata, csak az enyémek nem olyan szabályosak. A másik formázás pedig a brióst utánozza. A feltekert tésztát csiga alakban , fekve tekertem. A tojással megkent kalácskák egy részét szezámmaggal szórtam meg, volt, ami üresen maradt, de a csigákra pl. nagyszemű dekor cukrot szórtam. Én szeretem az édes süteményeken a szezámmagot. A tepsin még keltek kb. 1/2 órát és ezután langyos sütőbe tettem, ott még kelt addig, amíg bemelegedett, ezután 180 fokon sütöttem 25-30 percig.
Ebben a tésztában nem lehet csalódni, el is fogyott gyorsan. Volt mellé frissen készült szilvalekvár is.

Teljeskiőrlésű tönkölyliszttel, világos rozsliszttel készült sajtos kiflik.

Be kell, hogy valljam, én kicsit könnyelműen bánok a receptekkel. Mivel a kenyérsütőgépre jobbára már csak a tészta összeállítására van szükségem, nem csinálok problémát abból, ha kicsit lágyabb vagy esetleg keményebb a tészta. Teszek hozzá egy kis lisztet vagy folyadékot, szükség szerint. Azt tudom, hogy kenyérhez mennyi élesztő kell, és azt is , hogy péksüteményhez mennyi kell. A liszt- élesztő arány mindég biztos, a többi gyakran változik. Az eredeti recepteket E. Margit oldaláról hoztam magammal, illetve Limara kikísérletezett receptjeit használom. Így kerültem kapcsolatba az öregtésztával és így ismertem meg ennek , élesztett változatát is. A mostani kiflik is így készültek, mert az öregtésztám már majdnem két hetes volt.
Recept: az öregtészta felélesztéséhez
  • 20 dkg fehér liszt
  • 20 dkg öregtészta
  • 2 dl víz
  • 1 dkg élesztő
  • 2 kk. cukor

Ezeket az anyagokat alaposan összekeverem / én kézzel szoktam /. A mikróban felforralok egy pohár vizet, kiveszem és a helyére beteszem a tálat a keverékkel. Ebben a langyos, párás környezetben hagyom kelni kb. 1,5 órát.

A gép üstjébe teszek:

  • 2 dl folyadékot / egy pohár kefír vízzel kiegészítve /
  • 1.5 kk. sót
  • 2 ek. olajat
  • 2 ek. burg. pelyhet
  • most 5 dkg világos rozslisztet
  • 15 dkg tk. tönkölylisztet
  • 20 dkg BL-80-ast
  • 1,5 dkg élesztőt

Amikor az előkészített öregtészta eléri a megfelelő állagot, akkor azt is beöntöm a gépbe és elindítom a dagasztást. Menet közben, ha szükséges, adok még hozzá egy kevés lisztet. A tésztát duplájára kelesztem és két lapban kinyújtom. Megkenem olvasztott margarinnal és nyolc cikkre vágom. A kifliket úgy csavarom fel, hogy a háromszögek szélesebb oldalánál kezdem, a stanglikat a háromszög csúcsánál, éppen fordítva. Tepsire teszem, lespriccelem vízzel és megszórom reszelt sajttal. Hagyom kelni még 1/2-3/4 órát és 180 fokon sütöm kb. 25 percig. Sajnos egy kicsit most is megégett néhány darab, de a sütési idő kb. ennyi.

A kiflik belül nagyon lazák voltak, annak ellenére, hogy a tk. lisztek mindég lehúzzák a tésztát.