2016. július 26., kedd

Rukkola-pestós karalábéfőzelék


Megint a Feri.........a karalábéfőzelék is lehet különleges. Ez egy kicsit már hasonlít a hagyományos értelemben ismert főzelékhez, de a szokásos rántás vagy habarás helyett egy pestos sűrítést kapott.
Pontosabban azt is, mert egy kevés étkezési keményítővel is besűrítettem a recept leírása szerint.
A hozzávalók mennyisége csak azért, mert egy tisztességes recepthez ez is hozzátartozik.

  • 1.2 kg tisztított, felkockázott karalábé
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj és 3 ek olívaolaj
  • 5 dl alaplé a zöldség héjából, leveléből főzve vagy víz
  • 1 - 2 ek sótlan mogyoró pirítva / más maggal is lehet / 
  • 8 dkg rukkola
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1/2 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve


Az alaplé főzésével kell kezdeni. Nem bonyolult eljárás, de én sem készítem rendszeresen. Megteszi a víz is, ha kellően fűszeres az alap étel.
A zöldséges alapot kb. egy liter vízzel 15 - 20 percig kell forralni, azután leszűrni.
Ebbe a lébe a rukkolát 20 másodpercig leforrázzuk, leszűrjük és hideg vízbe tesszük, de én ezt kihagytam.

  • Az olaj és vaj keverékén megpároljuk a hagymát -- én itt beletettem a fokhagymát is. Nincs jelentősége, mikor kerül bele. Így nem érződött intenzív fokhagyma íz.
  • A megpárolt hagymára tegyük a karalábét --- // én előre megpároltam, de csak rövid ideig azért, hogy leönthessem az első vizet, amiben állítólag kifőlnek a puffasztó anyagok //
  • Só, bors, a fél citromhéja és a kb. 5 dl alaplé vagy víz. Így főzzük kb. 15 percig, hogy a karalábé roppanós maradjon.
  • Közben szárazon megpirítjuk a mogyorót vagy más magot / mandula, fenyőmag esetleg dió / 
  • A forrázott rukkolát, a pirított magot, kevés olajat // 1 - 2 teáskanálnyit // és a fokhagymát ---- ha nem tettük bele a karalábéba, mint én --- a főzelék alapból kivett egy merőkanálnyi mennyiséggel pürésítjük.
  • Ezt a pépet visszakeverjük a karalábé alapba és összeforraljuk.
  • A keményítőt a tejszínnel és ha szükséges, egy kevés vízzel kikeverjük és besűrítjük vele a főzeléket.
  • Forralni már nem kell csak összemelegíteni.
  • Utána ízesítünk sóval, borssal és citromlével.


Ilyen a pestos sűrítéssel a megfőzött karalábéfőzelék.


Tálaláskor friss rukkolát és durvára tört pirított mogyorót / magot / szórunk rá.

Spenótos répafőzelék


Főzelékes Feri.....igen még mindig, mert nagyon sok olyan receptje van, amire azt mondtam, ezt ki kell próbálnom.
Minden nap főzhetném, nem unnám meg. Nem ezt, hanem az ő receptjeit.
A főzelék itt nem  a klasszikus elkészítési módokat jelenti, inkább csak a zöldségekre utal.
Néha hagyományos, néha merész fűszerezéssel készül. Én ---és  a családom is természetesen --- szeretjük a fűszeres ételeket, különösen az indiai ízvilágot.
Egyes recepteknél egy kicsit változtatni szoktam, de ez leginkább az elkészítési mód egyszerűsítését jelenti. A végeredményt nem befolyásolja, de néha az egyszerűbb és gyorsabb megoldás híve vagyok.
A pontos mennyiségeknek nincs túl nagy jelentősége, kivéve, ha valaki most tanul főzni.
Most én sem mértem semmit, ezért leírom azt, ami a könyvben található.

Recept 2 főre
1 ek vaj
3 ek olívaolaj
1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva / nekem vöröshagyma / 
1 gerezd fokhagyma
1 tk currypor / nekem mild madras currypor 2 kanállal + 1 kanál kurkumapor / 
kb.1 kg zsenge sárgarépa, karikázva
5 dl alaplé / nekem csak víz volt / 
1 marék friss, mosott, durvára aprított parajlevél (kb. 5 dkg), én bebiparajt használtam....írja ezt feri. Nekem azonban csak fagyasztott spenótom volt, azt tettem bele.
1 dl tejszín
1-2 ek étkezési keményítő / nekem kókuszliszt / 
1 cikk citrom reszelt héja és leve
só, frissen őrölt bors, chilipehely

A vajat közepes lángon egy 2-3 literes lábosban összemelegítem az olajjal.
Ráborítom a hagymát, finoman sózom és 2-3 percig folyamatosan kevergetem.
Ráreszelem a fokhagymát, megszórom curryvel és pár másodpercig pirítom.
Jöhet rá a répa, 2-3 kanál alaplé és 3-4 percig így párolom.
Ráöntöm az alaplevet és lefedve, 8-10 perc alatt puhára főzöm.
De nem szét.
Hozzáadom a megmosott spenótot, elkeverem és hagyom, hogy összeessen.
A keményítőt kikeverem a tejszínnel, majd besűrítem vele a főzeléket.
Már nem forralom, csak összemelegítem.
Citrom héjával, levével, sóval, borssal ízesítem.
Tálaláskor chilipehellyel szórom. Nekem a currypor is csípős volt, ezért én nem használtam csilit.
A citrom határozottan jól illik hozzá.






Túrós édesség sütés nélkül

Egészséges édesség......ez nem vitatható, de ha valaki azt mondja, hogy ezt nem lehet enni, mert hizlal.......annak elharapom a torkát 
100 g félzsíros túró-----143 cal...16.2 g fehérje...7 g zsír...3.7 g Ch
100 ml 3.6%-os tej------63 cal...3 g fehérje...3.6 g zsír....4.7 g Ch
1 ek kb 15g utifűmaghéj ---28.5 cal //a többi elhanyagolh. menny. //
15 g fehérjepor kókuszos ízben // zero //---15 g extra fehérje, de természetesen elhagyható.
őrölt fahéj ízlés szerint
5 szem szilva-/150 g/----69 cal...1.1 g fehérje...0.3 g zsír...17 g Ch
..............összesen:303.5 cal... 20.3 g fehérje...11 g zsír...25.4 g Ch
A hideg tejet és az utifűmaghéjat elkevertem. Gyorsan összeállt, egy sűrű pépet kaptam.
Hozzátettem a fehérjeport és a túrót és azzal is alaposan átkevertem.
Cukor nincs benne!
Annyira lett édes, amennyire a fehérjepor volt az és ez nekem éppen elég volt.
Meglepően laktató, de azért egy adagban elmegy :)