2013. március 17., vasárnap

Tejfölös pogácsa gazdagon medvehagymával


Ez a pogácsa nemcsak gazdag, de gazdaságosan is készült.
Jól látszik a képeken, hogy a szépségversenyen valószínűleg nem érne el helyezést sem, de ez engem egy cseppet sem érdekel.
Van egy süteményes könyvem, azt szoktam néha elővenni, amikor valami egyszerű, de finom édeset vagy sósat akarok készíteni.
Azért gazdaságos az elkészítése, mert nem kör alakú pogácsaszaggatóval vágtam ki, ezért nem keletkezett tészta hulladék, nem kellet újra összegyúrni, kinyújtani stb. / ez nem volt a receptben /
Sokkal gyorsabban végeztem vele. Kellett is, mert közben már kelt a kenyér a sütőedényben és dolgozott a gép a bukta tésztájával.
A formázás semmit sem vont le az értékéből!
Először még a hajtogatott variációra gondoltam, de közben egyszerűsödött a készítése.
Azt írta a könyv, hogy ha sajtot is teszünk bele, akkor másképp kezeljük a tésztát. Na, nekem sem kellett több, elmaradt a hajtogatás.
Szerintem a tészta bármelyik fajtáját lehetett volna hajtogatva és anélkül is elkészíteni.



  • fél dl tejben felfuttatunk 3 dkg élesztőt pici cukorral
  • 50 dkg lisztet elmorzsolunk 25 dkg vajjal vagy margarinnal, 25 dkg reszelt sajttal
  • 2 tojás sárgáját, 2 dl 20 %-os tejfölt, 1 dl tejet, sót hozzákeverünk és a felfuttatott élesztőt is beleöntjük
  • a tavasz jegyében én tettem hozzá a fagyasztóból elővett  medvehagymát is
Összekeverjük a tésztát úgy, hogy  egy közepesen puha állagot kapjunk. Ha kell még hozzá liszt, akkor tegyünk egy keveset, ha folyadék kell, akkor egy kevés tejet.
Pihentessük a tésztát 30 percig, de ha sajtot is teszünk bele, akkor egy órát.
Nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és rácsozzuk be a tetejét / én nem mindég szoktam /.
Szaggassuk ki vagy vágjuk fel úgy, mint ahogy én tettem.

Kenjük le a tetejét tojással, de ha csak az egyébként is megmaradt fehérjével kenjük be, akkor sem fogja senki eltolni maga elől a tányért a megsült pogácsával.
Gyakran van úgy, hogy nem pocsékolok még egy tojást még akkor sem, ha úgy természetesen sokkal szebb lenne a sütemény teteje.

A hajtogatott pogácsákat legalább 10-15 percig hagyjuk a tepsin pihenni, mert egyébként sütés közben el fognak dőlni.

Ha nem hajtogattunk, akkor mehetnek a forró sütőbe.
Sajnos ez a könyv nem szokott sütési időket megadni. Más receptekhez szoktam én is viszonyítani.
A sütési idő az első tepsinél lehet 20 perc is, de a másodiknál már kevesebb is elég.

Sütőtök krémleves --nem először


Sütőtökből sokszor készítettem már levest, curryt is tettem bele többször, de ezt az ízvilágot nem lehet megunni.
Szinte minden alakalommal más lesz az íze, mert a fűszereket nem szoktam kimérni és a hozzávalók előkészítése sem egyforma.  Egyetlen fontos fűszere van, ez a madras currypor.
Ez sokkal ízesebb, karakteresebb, fűszeresebb és nem utolsó sorban kissé csípősebb is. Egyszerűen úgy illik a sütőtökhöz, mintha együtt nőttek volna fel!

  • sütőben megsütöttem egy közepes  tököt úgy, hogy kissé karamellizálódott is
  • olaj és vaj keverékén megfonnyasztottam egy nagy hagymát, egy kisebb krumplit és egy kisebb répát
  • hozzátettem a sült tökhúst, rászórtam a curryport és kicsit összesütöttem, hogy a fűszer kiengedje az aromáját
  • tettem hozzá egy kevés  gyömbérport és borsot, meg a színe kedvéért kicsit több kurkumát/ ez ízt is ad neki /
  • felöntöttem alaplével / mert közben húslevest is főztem másnapra / , megsóztam
  • összeturmixoltam és egy nagy doboz kókusztej felét is beleöntöttem
  • újra felforraltam



A levesbetéthez megpirítottam a kenyérszeletek egyik oldalát, megfordítottam és a sült felére rákentem egy olívaolajból és darált tökmagból készült pépet.
Erre reszelt sajtot szórtam és visszatettem a sütőbe addig, amíg a sajt megolvadt.

Almás palacsinta


Nem gondoltam, hogy receptet kellene írnom ehhez az édességhez, csak azért fényképeztem le, hogy megmutassam, hogy lehet nagyon rövid idő alatt bűnbe esni. Este volt már, de annyira ettem volna édeset, ezért azt gondoltam, a családomnak sem lesz ellenére a palacsinta.
Nem volt semmi elképzelésem amikor elkezdtem. Készítés közben alakult, ezért néhány fonnyadó alma lereszelve  a tésztában végezte.
Kellett rá valami, hogy ne legyen száraz, így előkerült egy fél üveg házi eperlekvár, egy bontott üveg befőtt, de még hiányzott valami krém is.
Szánom-bánom, de én bizony szoktam növényi tejszínt használni. Azt gondolom, ez nem büntetendő, hiszen a vegák is élnek valamiből.
A felvert tejszínbe belekevertem az eperlekvárt és már készen is volt az esti nass!


Csupa gyümölcs, hogy ne legyen nagy a lelkifurdalás.