2010. május 2., vasárnap

Kakaós mézeskrémes

Megcsináltam!
Annyira szerettem volna enni egy ilyen süteményt, hogy kénytelen voltam neki állni. Sajnos magamnak kell megsütni, pedig nincs gyakorlatom a külön sütött lapokból készült sütemények elkészítésésben. Most sem ment minden simán, de a végeredmény azért nem letagadni való. Ezt a receptet Kata oldalán találtam egy csodás képpel. Az enyém nem lett olyan szép barna és a krém sem olyan fehér, de ennek talán tudom az okát. A lapok könnyen nyújthatók, nekem nagyobbakra is sikerült és sajnos egy kicsit meg is égett kettő, de csak a szélén. Ezeket eldugtam középre.
  • Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg méz
  • 4 evőkanál tej
  • 1 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
A margarint, a cukrot, a mézet, a tejet és a vaníliás cukrot összemelegítettem de nem forraltam. Kézmeleg langyosra hűtöttem és hozzákevertem a kakaóporos,szódabikarbónás lisztet. A tészta elég puha lett, ezért én még tettem hozzá lisztet. Lehet, hogy nekem ezért volt könnyebben nyújtható. -------------Először a krémet kell elkészíteni, hogy kihűljön, mire a lapokat tölteni kell.
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 10 dkg gríz
  • fél vaníliarúd belseje
  • csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • baracklekvár
A krém hozzávalóit öszemelegítettem a búzadara és a lekvár nélkül. Eredetileg a margarint sem kell hozzá adni, de én nem figyeltem és mindent egyben melegítettem össze. Ezután adtam hozzá a grízt és folyamatos keverés mellett besűrítettem. Azt hittem elrontottam az egészet, de hideg vízbe tettem a tálat és időnként kevergetve szépen kihűlt és egyre jobban sűrűsödött. Nagyon jó krém lett belőle. Én maradok ennél a változatnál.
  • A tésztát négy egyenlő részre osztottam és egyenként kinyújtva a gáztepsi hátulján megsütöttem. A tészta jól kezelhető volt, ezért a nyújtófára fel tudtam tekerni és így tettem a sütőpapíros tepsire. Kb. 10 perc alatt megsült 180 fokon.
  • A krémet három felé kell elosztani.
  • Az első lapot egy tálcára tesszük és megkenjük a krém 1/3-ával
  • A második lapot megkenjük lekvárral és ezt a felét fordítjuk a krémre
  • A tészta másik oldalára ismét krém kerül
  • A harmadik lapot szintén lekvárral kenjük meg és a lekváros felével a krémre borítjuk
  • A krém utolsó részét erre a lapra kenjük
  • A negyedik tésztát is megkenjük lekvárral és ráfordítjuk a krémre
A mázhoz:
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál porcukor
  • kb. 3 evőkanálnyi víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dkg vaj

A máz hozzávalóit összeolvasztjuk, jól kikeverjük és a sütemény legfölső lapjára kenjük. ---------------Kata receptjében csak olaj van írva a mázhoz, de én fele olaj --fele vaj összetételben készítettem, hogy a máz ne legyen nagyon puha, de ne legyen kemény sem.

Az összeállított süteményt másnapig hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak. Könnyen szeletelhető, nagyon finom és garantáltan függőséget okoz.

Grahamlisztből sütött lepény sonkás krémmel

Sajnos néha nálam is előfordul, hogy túlvásárolom magam. Történik pedig ez azért, mert ritkán jutok el nagyobb multiba vagy közepes kismultiba. Lehet, hogy ez képzavarnak tűnik, de nem tudom másképp meghatározni. Ilyenkor hajlamos vagyok többet venni, mint amit záros időn belül el tudok használni. Nem, mintha nem lenne alkotó kedvem hozzá, de sajnos az időből kevesebb van. Most is így jártam egy 20 dkg-os szeletelt sonkával, ami jó minőségű és finom volt, de sajnos a lejárati idejét már elérte. Ezért gyorsan el kellett használni az egészet. ------------Összegyúrtam egy lepényre való tésztát, amit azért csináltam grahamlisztből, mert vacsorára legalább már ne fehér lisztből legyen a tészta. A késői vacsora semmiképp sem egészséges, ezért az ilyen tészták ellenére is igyekszem hét óra körüli időpontot belőni. Néha nem sikerül.
  • 20 dkg sonka
  • 1 fej hagyma
  • 1 cs. újhagyma szára
  • bors
  • 1 db tojás
  • reszelt trappista sajt
  • 1/2 dob mascarpone medvehagyma pestoval összekeverve a tésztára kenve

A tészta rettenetesen egyszerű, bármelyik kenyértésztából elkészíthető.

  • 40 dkg grahamliszt+ 10 dkg fehérliszt
  • 3,5 dl víz
  • 3 ek olaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 kk cukor
  • 10 dkg öregtészta

A kenyérsütőgépppel összekevertettem a tésztát és fél óra pihentetés után kinyújtottam és egy gáztepsibe tettem. Megkentem a tetejét a pestos sajtkrémmel és erre tettem a sonkás masszát.

Megszórtam a reszelt sajttal és 170 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt megsütöttem.

A saját készítésű csilidzsem utolsó üvegét felbontottam, hogy a sonka mellé egy különösen finom kiegészítő kerüljön.

Brokkolis tészta csirkével és mascarponés szósszal


Ez is egy egyszerűen elkészíthető és egészséges tészta étel. A csirke természetesen elhagyható és egy finom zöldséges változat lesz belőle. Eredetileg én sem akartam húst tenni bele, de nekem mindég van a fagyasztómban valamilyen hús maradék, ami majdjóleszvalamire indíttatással lett eltéve. Ez a csirkemellből maradt nyesedékes csomag is így került bele. Egyébként is valamilyen lepénybe szántam, mert a külalakja nem tetszetős, de jó célt szolgál az ételben.
  • kb. 30 dkg csirkemell
  • 40 dkg mirelit brokkoli
  • 2 csilipaprika
  • 1 fej hagyma
  • 2 ger. fokhagyma
  • bors
  • 1/2 dob mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • parmezán jellegű sajt
  • 30 dkg masnitészta

Az olaj és vaj keverékén megpároltam az összevágott hagymát és fokhagymát, rátettem a csirkehúst, sóztam, borsoztam és tovább pároltam. Amikor megpuhult, akkor a fölösleges vizet elfőztem és a húst egy kicsit lesütöttem. Rátettem a mirelit brokkolit és azt is megpároltam. Egy kevés vizet kellett alá önteni, mielőtt a zöldség kiengedte a magáét. Ezután hozzákevertem a mascarponét és a tejszínt, jól átkevertem és összeforraltam. Az összevágott csilipaprikát is bele tettem és tálalásnál megszórtam a reszelt sajttal.

Laskagombás,rucolás tészta rizstésztával

Annyira egyszerű és gyors vacsorákat lehet készíteni a tésztákból, hogy néha úgy érzem, már megint a könnyebbik végét fogtam meg a főzésnek. Gyakran készítem vacsora ételnek ezeket a tésztákat, egyrészt, mert nap közben nem vagyok itthon, másrészt meg, mert frissen sokkal finomabbak. Az is szempont, hogy a tálalása egy kis kreativitást is igényel, ami valljuk be, nem egy krumplistészta kategória. Emellett természetesen egy jó leves után főételként is készíthető. Ha lehetőségem van rá, én is szívesen készítem.
  • Most kíváncsiság is vegyült az elkészítésbe, mert láttam a boltban rizstésztát, ami penne formájú volt. Gondolom, a glutén mentes diétához ajánlott. Nem olcsó, mint minden más olyan alapanyag, ami sokkal több kiadást jelent néhány embernek, akik valamilyen egészségügyi ok miatt, különleges diétára ítéltettek.
  • Nem értem, miért nem lehet megfizethető áron adni ezeket a termékeket? Talán attól tartanak, hogy olyanok is ezt fogják enni, akik egyébként nem kényszerülnének rá?
  • Ha igen, akkor pedig olcsóbb lehetne az előállítása, mert nem kis mennyiségben kellene készíteni.
  • Ha egészséges is, akkor meg miért ne ehetné mindenki?

Szép világos színű tészta volt. A főzési idő jól volt megadva, de amikor a raguval forgattam össze, akkor az addig al dante tészta szétesett, de az állaga nem igen változott. Érdekes volt, gondolom ez a rizsliszt sajátossága miatt történt. A szépségéből veszített, de az összhatásából nem.

  • 25 dkg rizstészta
  • 30 dkg laskagomba
  • 2 fej hagyma
  • 2-3 ger. fokhagyma
  • 5 dkg rucola
  • 5 dkg fekete olajbogyó
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • frissen reszelt parmezán jellegű sajt

Az olajon megpároltam az összevágott hagymát és fokhagymát, tátettem a szintén összevágott gombát. Rövid ideig kell sütni, talán öt perc volt erős lángon. Hozzáöntöttem a bort és elforraltam. Megsóztam, borsoztam, rádobtam az olajbogyót, hozzáadtam a vajat és jól összeforgattam. A végén kevertem bele a rucolát. -----------A kifőzött tésztával összeforgattam és a tányéron megszórtam a sajttal.