2021. április 10., szombat

Húsvéti maradékmentés avagy a sonka második esélye


Évek óta nagyon sok hasznos ötletet lehet találni a maradék sonka felhasználására , de eddig ez engem kevésbé hozott lázba, ugyanis nálunk sosem volt maradék. Az utóbbi két évben viszont nehezebben fogyott a sonka. Nem gondolnám, hogy túlvásároltam magam, mert megközelítőleg azonos mennyiséget szoktam venni, mégis kedvetlenül tologattuk az utolsó szeleteket, ezért körülnéztem a receptek között. A nagy klasszikusok, mint a sonkástészta, sonkagombóc levesbetét vagy sonkakrém kicsit unalmasnak tűnt, bár a sonkakrémet azért kipróbáltam.
Ezt az ételt egy tiroli gombóc ihlette, ám ott savanyúkáposzta köretet ajánlottak, nekem meg valamiért bekattant a tormamártás, de ez egyáltalán nem zavart bele az élvezetbe.
Az eredeti recept szerint pirított zsemlekockákat kevertek a masszába, én viszont a saját húsvétról maradt kalácsomból - ami ráadásul szénhidrátcsökkentett liszttel készült -  csináltam pirított kockákat. 
A tiroli gombócban szalonna és kolbász volt, az enyémben sonka van, ráadásul én még főtt krumplit is tettem bele, mert ott árválkodott a hűtűben. A liszt szintén ch csökkentett.

Hozzávalók:
150g zsírosabb sonka darálva
200g főtt, áttört burgonya
100g kockázott, párolt hagyma
100g pirított kalácskocka
  50g ch csökk. liszt
  3 db tojás
Sóból óvatosan tegyünk a sonka miatt, bors mehet bele és én még maradék medvehagymaszárat is vágtam bele , no meg bőven petrezselyemzöldet. 
Ha ledaráljuk a sonkát, akkor kézzel minden összekeverhető, de én egy 
késés aprítóban vágtam/kevertem össze mindent, azután egy rudat formáztam a masszából és folpack fóliába tekertem , így tettem lassú forrásban lévő vízbe és kb 25 percig főztem.
Természetesen lehet gombócokat is csinálni, mint az eredeti  recept írta, de nekem ez most egyszerűbb volt.


A pirított kalácskockák ropogósak persze nem maradtak, de nem áztak el, megmaradtak kemény, harapható állagúnak.



A tormamártás nagyon egyszerűen készült. Pontos mennyiségeket ebből nem tudok mondani, de úgy kezdtem, hogy 7dkg vaj+ 1ek olaj keverékét megfuttattam kb 5 dkg ch csökk. lisztet és felöntöttem annyi tej+víz keverékével, hogy a kellő mennyiséget és sűrűséget elérjem.
Belekevertem 2 nagy ek. ecetes tormát, sóztam és még egy kevés citromlevet is tettem bele.

Pácolt, ecetes tojás


A pácolt tojás leginkább húsvét idején kerül látótérbe, pedig kellemes pikáns ízével bármikor helye lehetne az asztalunkon. Nagyon sok recept és leírás megtalálható az internet segítségével, így derült ki számomra is, hogy apró eltérésekkel, de szinte mind egyformán készül. 
Mivel én most készítettem először, nem akartam túlbonyolítani, mert kíváncsi voltam az alap ízére. Nagyon nem ronthattam volna el, de azért mégis inkább ennél maradtam.
A tanulság végül az lett, hogy finom, de több ecet kell bele legközelebb, mert akkor jó, ha valóban érezni a savanyú ízét. 
Sok recept szerint hagymát is lehet tenni bele és igen lehet, sőt mindenképp így fogom készíteni a következőt. Mi a hagymát is hagymával esszük , de nemcsak ezért.
A fűszerezést is sokkal bátrabban fogom csinálni, hiszen az mind jól illik a hasonló páclevekbe.
Az elkészítés után hűtőben tárolva egy hét után is élvezhetően finom, de kb.3-4 nap kell ahhoz, hogy megérjen és a tojás átvegye a páclé ízét.
Tulajdonképpen a legegyszerűbb elkészítési mód, ha a kedvelt savanyúság felöntőlével készítjük el, de egy kicsit tényleg érdemes több ecetet tenni bele.
Különleges finomság volt a húsvéti sonka mellé.