2009. augusztus 16., vasárnap

Túrós mazsolás fánk

Vannak olyan receptek szép számmal, amelyekhez nem kell a tűzhely sütőjét használni. Vannak gasztro blogok, ahol jobbnál-jobb recepteket találok minden nap. Nem csináltam statisztikát, de szerintem 2/3-uk sütőben készül. Az én " emlékeim " is azt jelzik, hogy a sütő használata a hétköznapi főzés során nálam is erősen előtérbe került. Nem csak az egészséges ételek elkészítése során, hanem a készítés egyszerű és praktikus volta miatt is. Tudom, hogy nem lehet a sütőben készült ételt sem magára hagyni, de lényegesen könnyebbé teszi a folyamatot.
Most persze vadásznom kell az olyan recepteket, ahol ki lehet hagyni a sütésnél a sütő használatát. Rengeteg újságból kivágott receptes cetlit őrzök, rengeteg ismerősöktől kapott receptet őrzök, szintén cetliken. Lehetetlenség átnézni, ha keresek valamit. Most mégis szerencsém volt. Ez a túrós fánk olyan sikert aratott, hogy sütő ide vagy oda, ezt meg kell ismételni. A régebbi Nők lapja recepteket szerettem, ma már nem tudok mit kezdeni velük. Mindent mindennel összekevernek, kényszer szülte újdonságok vannak, mert versenyezni kell a többi receptes újsággal. Sajnálom, de remélem sokan vannak, akiknek még most is nagy segítséget nyújtanak ezek a receptek, mint nekem régebben. Az eredeti recepten csak annyit változtattam, hogy nem almát, hanem mazsolát tettem bele, és kimaradt a narancshéj is. Rum helyett pedig aroma került bele.
  • 25 dkg félzsíros túró / ricotta /
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 kk. sütőpor
  • 1 narancs héja
  • 5 dkg mazsola / 1 savanykás alma /
  • 2 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 dl tej
  • 3 ek rum

Én úgy készítettem, hogy mindent összeöntöttem és kikevertem. A recept is ezt írja, de szépen sorra veszi, hogy mi után, mit tegyünk az edénybe és végül keverjük össze. Tehát, végül is ugyan az.

Ha almakockákkal készítjük, akkor azt tegyük bele a masszába utoljára.

A sütéshez ajánlott 2-3 ujjnyi olaj kevés. A fánkok nem tudnak felemelkedni és laposak maradnak. A szaggatáshoz sem kell két kanál, egyet mártogatunk az olajba és azzal tesszük bele. Közepes hőfokú legyen az olaj, mert különben kívül megsül, belül pedig nyers maradhat. Fedő nélkül süssük szép aranybarna színűre.

Tálalásnál adjunk mellé narancs dzsemet vagy más enyhén savanykás lekvárt. Megszórhatjuk fahéjas porcukorral is.

Macik, hogy felvidítsanak

Írtam egy bejegyzést arról, hogy nem tudom használni a sütőm. Dulmina nagyon együttérzően reagált, és elküldte nekem ezeket az aranyos macikat. Amíg nézegettem őket, tényleg kicsit elfeledkeztem a bajomról. Köszönöm!

Sajnos ezek után újra elkapott a mitcsináljaksütőnélkül állapot. Állandóan az édességek körül jár az agyam, pedig nem eszem folyton süteményeket. Szaporodtak az -ezt meg kell csinálnom c. jegyzetek is.
Nem tudom, kinek lenne nagy szüksége egy kis vidámságra, amit ezek a macik adhatnak? Elküldöm Valinak, hogy ne legyen egyedül, és Trinitynek a későn nyíló szépséges virágai mellé.