2014. április 13., vasárnap

Céklakrém sült céklából


Itt a kísérlet eredménye--a céklakrém. Más íze van, mint az eddigieknek, de alapjában sok a hasonlóság.
Mindenképp sütőben sütött céklából készítem, mert ebben sokkal több íz megmarad, mint a vízben főzött változatában. !Ennek szebb lett a színe is, bár nem pontosan tudom, miért?
Egy rendezvényen voltunk és ott ettünk céklakrémmel megkent szendvicset, ami nekünk nagyon ízlett.
Meg akartam kérdezni, hogyan készült, de nem volt értelme, mert nem azok készítették, akik  felszolgálták, ezért elkezdtük analizálni.

  • 2 db közepes nagyságú sült cékla
  • 1 dob. natur Philadelphia sajt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kávéskanál ecetes torma
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • Himalája só---természetesen ez nem kötelező, de nekem most van
  • frissen őrölt bors
  • csipet őrölt rómaikömény / elhagyható /
  • 1 kicsi fej lilahagyma apróra vágva
A sült céklából egy felet lereszeltem és félre tettem.
A többi 1,5 céklát botmixerrel pürésítettem és a krémsajttal alaposan kikevertem.
Hozzáadtam az olívaolajat, a tormát, a sót, borsot és a köményt.
Az olvasztott vajjal is elkevertem, ezután a nagyon finomra aprított lilahagymát és a reszelt céklát is beletettem.

Sokkal sűrűbb állaga lett, mint a saját készítésű krémsajttal készült változatnak.
Az illata és az íze is más lett. A torma kellemes aromát adott a krémnek, de igazából nem érezhető ki belőle.
Nekem az a véleményem, hogy ezek a krémek akkor a legfinomabbak, ha legalább egy napot állnak. Így az ízei összeérnek, jobban kiteljesednek.

Brokkolis csirke burgonya takaró alatt sütve


Hát, ez megint egy olyan étel, amikor a főzést le akartam egyszerűsíteni. Ez viszonylag ritkán fordul elő velem, de nekem is vannak olyan napjaim, amikor az alkotás öröme elkerül. Enni pedig kell, de főzni lehet egyszerűen is.
Hát, így utólag már nem mondanám egyszerűnek, pedig igazán nem így indult. Igaz, a sütés alatt már nem volt gondom vele.

  • csirkemell
  • brokkoli
  • hagyma
  • sajt
  • krumplipüré
  • só, bors, szerecsendió, provanszi fűszerkeverék
---A brokkolit egy kicsit megpároltam sós vízben, de tényleg csak kicsit.
---A krumpliból vajas pürét készítettem.
---A hagymát vastagabb karikákra vágtam.
---A sajtot lereszeltem.
---A csirkét megfűszereztem és csak félig sütöttem meg.



  • A tepsit kikentem kacsazsírral---egyszerűen csak azért ezzel, mert el akartam használni a maradékot.
  • A karikára vágott hagymákat leraktam a tepsi aljába és megszórtam nagyon finoman provanszi fűszerkeverékkel.
  • Erre kerültek a fűszerezett csirkemell szeletek a hús alatt összegyűlt szafttal együtt.
  • A húsra tettem a brokkolit---jó bőségesen ---kevés szerecsendiót reszeltem rá.
  • Beborítottam az egészet a vajas, reszeltsajttal összekevert pürével.
  • A tetejére szórtam még sajtot és mehetett a sütőbe.
160°C-on sütöttem lazán letakarva kb. fél órát, azután takarás nélkül addig, amíg a sajtnak szép színe nem lett.
Sokkal jobb lett, mint amire számítottam! Nagyon finom volt!

Avokádópástétom


Avokádókrémet  viszonylag gyakran készítek és annak is a legegyszerűbb változatát.

  • érett, puha avokádó
  • reszelt citromhéj
  • citromlé
  • apróra vágott piros csilipaprika
  • apróra vágott lilahagyma
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
Szerintem ez a legfinomabb, de tudom, hogy vannak variációs lehetőségek ízlés szerint.

 Ez a pástétom elnevezésű krém az idei szakácsnaptárból való és kíváncsi voltam, milyen íze lehet?
Nem volt rossz, sőt......, de nem avokádókrém.
A recept apróra vágott párolt hagymát ír, de én nyersen tettem bele.

  • 2 db érett, puha avokádó összetörve
  • 1 kicsi apróra vágott hagyma
  • 2 db főtt tojás lereszelve
  • 1/2 citrom leve
  • olívaolaj
  • só, bors


A céklakrém még fejlesztés alatt állt, de ami biztosan marad benne, az a sült cékla, lilahagyma és a sajtkrém.
A sajtkrémet én készítettem a lecsöpögtetett joghurt - tejföl - tejszín keverékéből.
Mindenképpen valamilyen natúr ízű--nem savanyú-- krém kell hozzá.
A tejföl és a tejszín is a Cserpes terméke volt, mert ez finom és sűrű.
Az olvasztott vajtól lett ilyen apró fehér pöttyös, pedig nem kellett volna, hogy ilyen legyen.
Jó ízű volt, de valami más ízt keresek.