2013. július 28., vasárnap

Vagy nincs recept vagy nem fontos


A házi sajtot én is elkészítettem, de nem lesz gyakran az asztalon. Tudom, ebben legalább nincs olyan anyag, ami nem való bele, de az ár / érték arány nem a legjobb.
Fél kg túró a Lidl-ben 400 ft + 1 liter tej 200 ft + 1 db tojás + ráfordított idő = ezért az árért kb. ennyi mennyiségű gauda sajtot tudok venni  Lidl-ben.
Kicsit gumiszerű, viszont lehet sütni, csak ezért fogok legközelebb nekiállni.


A dagadót még sosem sikerült úgy elkészítenem, hogy ne legyen szálkás a hús, ha megsült.  Bármennyire vigyáztam is, hogy ne szárítsam ki, amikor a végén megpirítottam, akkor lett száraz a hús.
A múltkoriban gondoltam egy merészet és szétterítettem a húst, vagyis felvágtam, hogy kinyithassam és a tölteléket nem beledugdostam, hanem feltekertem vele. Így sütöttem meg és csodák csodájára olyan finom szaftos lett és nem száradt ki, hogy igazán meglepődtem.
Pirított hagymás batáta készült mellé.
 

Kovászos tésztából készült pizza vagy pizzalepény, ahogy én szeretem nevezni. Vékony tészta, nagyon rövid idő alatt megsül és nagyon szeretjük.
Más állagú a tészta, mint az élesztős, de ez csak egy ötlet volt, mert éppen volt kovászom, ami aktív is volt.


Ez a szelet kenyér az utóbbi idők egyik legjobban sikerült kovászos kenyerem utolsó szelete, ami éppen egy hetes volt a kép készítésekor.
A héja persze kemény, szikkadt, mint a Nagymamám idejében, de a kenyér ehető. Persze aki finnyás és minden nap friss bolti kenyeret vesz, az nem fogja ezt megenni. Mi megettük!


Azt hiszem ehhez a képhez nem kell semmit hozzáfűznöm.
Talán csak annyit, hogy nem csináltam sok lekvárt, össz. 4 kg volt a barack, és a Koronás befőzőcukorral készült. Én ebben hiszek már sok-sok éve.


Szilvalekváros muffinok zöld marcipánnal a tetejükön, ami nem akart megolvadni és ilyen furcsa lett, mire megsült. Kicsit meg is kapta a színét a cukor miatt.


Ezt a salátát lecsöpögtetett joghurtból készítettem és a csilitől meg a citromlétől kissé pikáns lett, de nagyon frissítő.


Kovászos  hajtogatott tésztából készült zsömlének nem nevezhető szendvics alap. Játszottam!
Kicsit hőgutát kaptam a konyhában---ez ma készült.


A ciabatta viszont nem mostani darab. A tészta nagyon finom volt frissen, de másnapra megkeményedett, sőt, alig tudtam elharapni, olyan rágós lett. Úgy készült, mint a gyökérkenyér, mégsem lett jó!.


Ezek viszont fantasztikusan finomak lettek!
Aktív kovásszal készült zsemlék, amibe rozsliszt, telj.kiőrl. tönkölyliszt, fehérliszt, burg. pehely és kefír került. Laza, puha állagú lett, nagyon jól sikerült.

Lucskoskáposzta


Ezt az ételt már 2009-ben leírtam, most ellenőriztem, hogy azóta változott-e valami, de nem, ezért bátorkodom idemásolni.
A fénykép szerintem jobb lett, a hozzávalókról az elkészítés sorrendjében fotókat készítettem,hogy látványosabb legyen.
Változatlanul szeretjük, bár nem készül túl gyakran. nyáron az új káposztából viszont mindég csinálok egy adagot.
Azt nem tudom, hogy az erdélyi lucskoskáposzta ilyen-e, de a csombor és kapor miatt az íze hasonló lehet.

Hozzávalók:
  •  1 kg oldalas
  • kb. 2 kg-os fejeskáposzta
  • 2 ek zsír
  • 2 ek olaj
  • 2 dl tejföl
  • 4 ek liszt
  • só; bors; kapor; borsfű 3-4 szál
Az elkészítése nagyon egyszerű. Az oldalast csontonként felvágjuk és a zsír és olaj keverékén erős tűzön megpirítjuk. Nem kell megégetni, de legyen pörzs anyag rajta bőségesen. Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, mert ettől alakul ki a másik nagyon jellegzetes íze. Ebben az időben figyelni kell rá és gyakrabban kevergetni.


Nem kell megijedni, a lábasra ragadt barnás anyag szépen felázik a víztől és beleoldódik a szaftban. Nem lesz az edénynek semmi baja. A zsírt sem érdemes kihagyni, hiszen kalória tartalma éppen annyi, mint az olajnak csak az könnyebben emészthető. Ez az étel viszont nem diétás, de ettől a kevés zsírtól nem kell megijedni.
Néhány étel nem a hozzávalóktól lesz különleges, hanem az elkészítési módjától. Talán ez is ilyen.


Ha a hús megkapta szép, pirult, rozsdás színét, akkor öntsük fel vízzel, hogy bő ujjnyira ellepje. Sózzuk meg és főzzük majdnem puhára, közben borsot is adjunk hozzá és tegyük bele a csombort is. Ha elfőtte a vizet, apránként pótoljuk.
A káposztát vágjuk össze nagyobb darabokra, de nem baj, ha szétesik. Nekem a cikkekre vágás nem vált be, mert mire kész lett az étel, a káposzta cikkek mindég szétestek. A káposztával együtt főzzük puhára a húst. 


  • Na, most annyit változtattam, hogy amikor a hús a vízzel felöntve megpuhult, akkor kiszedtem és a káposztát külön főztem meg, mert így elkerülhető, hogy a kevergetés közben a megpuhult hús szétessen.  A sűrítés után tettem vissza a hús darabokat és így forraltam össze.

A végén tejfölös habarással sűrítsük be, de csak annyira, hogy ne legyen főzelék sűrűségű. Azért lucskos a káposzta neve, mert közepesen sűrű szószban úszik. Ha valakinek hiányzik a kenyér, akkor ezt a finom levet kanalazhatja hozzá, de kenyér nélkül is garantáltan el fog fogyni. A végén tegyük bele az apróra vágott kaprot. Télen én a fagyasztóba eltett nyári ízű kaprot használom inkább, mint a boltban árult friss másolatot.
A hús-káposzta arányon lehet változtatni, de nekem húsevő férfiak vannak a családban.


Fehércsokis túrókrémes torta sütés nélkül


Nem vagyok elkötelezett híve a sütés nélkül készíthető édességeknek még annak ellenére sem, hogy nem kedvenc elfoglaltságom a sütemény készítés.
Ezt általában akkor szokták népszerűsíteni, amikor a külső hőmérséklet magasra kúszik.
Ha semmi mást nem kell csinálni a langyos konyhában, csak egy ilyen édességet, akkor nincs semmi gond, de ha  főzünk is vagy ---megbocsáthatatlan módon --- bekapcsoltuk a sütőt / csak " elvetemültek " sütnek kenyeret / mert úgy gondoltuk, hogy ha a sütőben készül az ebéd, akkor kevesebb időt kell a melegben töltenünk, hát akkor  nagyot tévedhetünk.
Ha nem jól választjuk meg a sütés nélküli édesség receptjét, akkor bizony utólag úgy járhat a jóhiszemű háziasszony, mint én.
Ennek az édességnek az elkészítésével többet voltam a konyha hőségében, mintha összedobtam volna egy kevert tésztát és eltűnök a konyha környékéről és csak akkor megyek vissza, ha a sütőbe kell tenni a süteményt.
No, majd legközelebb.....



  • 30 dkg / a papírja szerint / vajas keksz
  • 20 dkg vaj / nem margarin, de azt is lehet /
  • 2 ek kakaópor
  • 1/2 kg túró
  • 3 ek méz
  • 3 ek házi vaníliáscukor / a cukros üvegbe teszem a felhasznált vaníliarudakat /
  • 1 ek-nyi cukorral őrölt vaníliarúd héj / a száraz héjakat szoktam cukorral ledarálni, ebből készítem ezt az intenzív ízű vaníliáscukrot / 
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 6 lap zselatin  / lehetett volna 7 lap is /
  • 400 gr. natúr joghurt
  • 8 szem kicsi sárgabarack
  • 15 dkg keserű csokoládé
  • 0,5 dl sűrű tejszín
  • 3 dkg vaj
  • nagy szemű szórócukor
  1. A kekszet, vajat és kakaóport késes aprítóban finomra daráltam-kevertem.                                   / Aprító hiányában lehet darált kekszet is használni, de lehet nyújtófával apróra törni a kekszeket, azután összekeverni a vajjal és kakaóval./
  2. A normál méretű kapcsos tortaformát kibéleltem folpackkal és belenyomkodtam a masszát.
  3. Hűtőbe tettem addig, amíg elkészítettem a krémet.
  4. Beáztattam hideg vízbe a zselatinlapokat.
  5. A túrót, cukrokat, mézet robotgéppel jó alaposan összekevertem / a túrót át is lehet törni / , azután hozzáadtam a felolvasztott csokoládét is.
  6. A beáztatott lapokat jól kinyomkodtam és a túrós krémből kivett kb. 3 evőkanálnyi mikróban megmelegített krémhez kevertem.
  7. Amikor feloldódott, hozzákevertem a többi krémhez és ráöntöttem a kekszes alapra.
  8. Ismét betettem a hűtőbe, amíg előkészítettem a barackokat. / megmostam, megtörölgettem és feldaraboltam azokat /
  9. A dermedésnek indult krémbe belenyomkodtam a barackokat és visszatettem az egészet a teljes dermedésig a hűtőbe.
  10. A csokoládét mikróban felolvasztottam a tejszínnel és a vajjal. Jól kikevertem és ráöntöttem a túrókrémre. Mivel a krém már eléggé lehűlt, a csokoládé gyorsan megdermedt. 
  11. Díszítésként megszórtam a dekor cukorral.
Nem lett túl édes, de mi így szeretjük. Éppen elegendő volt a cukor az összes hozzávalóval együtt.
A különböző rétegek különféle állaga / textúrája / kellemes összhatást adott.
A zselatin lehetett volna több, de a krém így is megállt és nem volt zselésen kocsonyás ízű.
A hozzávalókban írtam, hogy lehetett volna 7 lap is. Ez így is van, ennyit nyugodtan lehet tenni bele. Legközelebb én is egy lappal többet teszek hozzá.