2011. március 30., szerda

Kelkáposztás orecchiette


Munkából hazaérve kellett gyorsan valami ehetőt varázsolni. Szombat lévén megkezdtem az előre főzést, hogy a hétvége ne legyen olyan zsúfolt, ezért egy gyors tészta ételen kívül más nem is fért volna bele.
Gyors hűtő mustra után néhány maradék került elő: kelkáposzta, sonka, mascarpone.
  • Olívaolajon összevágott hagymát fonnyasztottam néhány gerezd fokhagymával együtt.
  • Csíkokra vágott nyers, füstöltsonkát tettem hozzá és tovább pirítottam.
  • Beletettem a kisebb darabokra vágott kelkáposztát és megpróbáltam sütni és nem főzni. Így a káposzta nem puhult meg, hanem finom ress maradt. Só, frissen őrölt bors és pici borsikafű is került még bele.
  • Hozzákevertem a mascarponét és öntöttem bele a tészta főzővizéből, hogy kicsit szaftosabb legyen.
  • Grana padano sajtot szeleteltem a tetejére a tányéron.
Magam is meglepődtem, hogy milyen finom lett.
A kelkáposzta egyébként is az a zöldség, amit mindenféle nehézség ellenére is sikerült megszerettetnem  a gyerekeimmel, és most felnőtt fejjel már szívesen eszik minden formában. Csak főzelék ne legyen!
Dulmina receptjei adják a bátorságot, hogy ilyen vakmerő párosítások szülessenek.

Készítettem egy  krumpli - sárgaborsó - árpagyöngy - hagyma összetételű köretet. Nagyon jó ízű lett, de sajnos nem fotogén. Sőt! Talán majd legközelebb, bár gyanítom, akkor sem lesz szebb.

Zöldségkrémleves camambert-es pirítóssal


A tv-ben láttam és nagyon megtetszett. Különösen érdekelnek azok az ízesítések, amelyek az én hagyományos ételeken edződött konyhakúltúrámat színesítik.  A krémlevesek felfedezése olyan lehetőségeket teremtett, hogy azóta is rendszeresen kísérletezek vele. Nem mondom, könnyebb, ha van egy kis ihlet, de magamtól is képes vagyok különféle zöldségeket összeturmixolni.
  • 1 fej hagyma
  • 3 karika sütőtök
  • 3 kisebb répa
  • 1/2 fej zeller
  • 2 krumpli
  • 30 dkg brokkoli
  • 1/2 dob. konz. kockázott paradicsom vagy 3-4 szem nyers paradicsom
Olívaolajon megpároltam az összevágott zöldségeket és felöntöttem húsalaplé híján, vízzel és tettem bele egy leveskockát. Sóztam, borsoztam.
Beleöntöttem a paradicsomot is és puhára főztem mindent.
Botmixerrel pürésítettem és, hogy ne legyen nagyon sűrű, öntöttem bele még vizet.

A brokkoli fagyasztott volt, de így is megbirkóztam vele.
Azt kellett ugyanis csinálni, hogy a rózsák felszínét  le kellett vágni, mintha megskalpolnám őket.
Ezeket a brokkoli morzsákat belekevertem sűrű tejfölbe, tettem hozzá két evőkanál mascarpone sajtot és egy kisebb doboz görög joghurtot is.
Sóztam, borsoztam .

Ebből tettem egy kanállal a levesbe a tányéron.Kellemesen pikáns volt, de egyáltalán nem savanyú.
A nyers brokkoli finom kontrasztot adott a krémlevesnek.



A kenyeret tepsibe tettem, meglocsoltam olívaolajjal, rátettem a sajt szeleteket és megszórtam petr.zölddel.
Nekem csak fagyasztott volt, ezért vannak kisebb csomók a kenyéren.
Sütőben megpirítottam  a kenyereket, hogy  a sajt ráolvadjon.
Ebben a levesben a paradicsom volt az, amitől más ízű lett a leves, mint amit eddig készítettem.
A tányérba még szórtam petr.zöldet és meglocsoltam olívaolajjal.

Sütőtökös - tejszínes csirkecombok


A sütőtök nagy kedvenc a családunkban. Sajnálatos módon annyira drága lett, hogy megválogatom a recepteket, amelyeknél alapanyagként használom. Egyszeri adagként legalább egy  2 kg-os tököt szoktam venni, ezt most  három karika híján, teljes egészében fölhasználtam.
A receptet itt találtam és már nem először készítettem, de rám jellemző módon az első alkalommal egyáltalán nem hasonlított az eredetire. Tulajdonképpen most sem úgy néz ki, mint ahogyan Trinity készítette, de ez az én alkotói szabadságom.
Nálam jóval nagyobb mennyiségekkel készült, pedig a hús nem volt több, de ez is olyan étel, aminél nekem nem is kell a hús. Az íze viszont kell, hogy belefőljön és ízesítse a zöldségeket.
  • 8 csirke fölsőcomb
  • 1,5 kg sütőtök
  • 1/2 kg gomba
  • 5 fej lilahagyma
  • 2 ger. fokhagyma
  • 4 dl tejszín
  • olívaolaj
  • só, bors, borsikafű, kakukkfű
A csirkecombokat befűszereztem és a fokhagymával együtt az olajon jól körbesütöttem. Amikor kiengedte a levét, akkor félpuhára főztem, ezután hozzáadtam a nagyobb kockákra vágott hagymát és összesütöttem.
Kiszedtem mindent egy tálba és helyére került a gomba, amit igyekeztem pirítani és nem főzni.
Rövid idő múlva mellé tettem a kockákra vágott tököt is és összesütöttem. Ekkor került bele a kakukkfű és borsikafű is. Nem kell sokáig sütni, hogy ne törjön össze a tök. Később a sütőben megpuhul, de nem pépesedik el.
Visszatettem a hagymát a hús nélkül és ráöntöttem a tejszínt.
Összekevertem, egyet rottyantottam rajta és egy tepsibe öntöttem.
Tetejére tettem az elősütött combokat és a 170°C-os sütőben takarás nélkül fél óra alatt készre sütöttem.

Rizst főztem mellé, mert szerintem is ez illik a legjobban hozzá.
Vágott petrezselyemzölddel szórtam meg a tányéron.
Aki hozzánk hasonlóan ilyen sütőtök fan, az feltétlenül próbálja ki.