2013. július 31., szerda

Radzsasztáni görögdinnyecurry



Van egy könyvem, amiben curry ételek vannak. Sok húsos--főleg bárányból -- van zöldséges és van ilyen gyümölcsös is.

A különféle curryk elég sok fűszerből tevődnek össze, ezért a recept elolvasása sokakban ijedtséget válthat ki, pedig ha túl vagyunk a fűszerek előkészítésén, akkor már gyorsan és egyszerűen megy majd a főzés.
Ebből a könyvből készítettem el a vajas csirkét is.
Most amikor csak úgy, időtöltésképpen átlapoztam, megakadt a szemem ezen a dinnye recepten.  A dinnyén kívül minden volt itthon --na jó, lime nem --ezért várnom kellett a következő napig.


Be kell vallanom azonban, hogy kissé csalódtam az elkészítés közben, mert bár tudom, hogy a bemutatásra készült ételfotó nem mindig azonos azzal, ami a tányérra kerül evés előtt, ez mégis úgy alakult, hogy nem tudtam, mi lesz a végére?
Sok lett a leve, nem akart elfőlni, a dinnyével együtt pedig újra elkezdett levet ereszteni, úgyhogy ki is szedtem egy idő után a dinnye kockákat és nélkülük főztem el a vizet a mártás szerű fűszerkrémből.
Lehet, hogy Indiában más a dinnye, de lehet,hogy én voltam türelmetlen.
Az azonban biztos, hogy nagyon finom lett!
Ez a recept kivétel, mert igen kevés fűszer kell hozzá és az is olyan, ami könnyen beszerezhető.



  •  1/4 darab nagy görögdinnye
  • 1,5 teáskanál őrölt csili  / nekem kettő, és frissen őröltem a  pehelyből /
  • 0,5 mokkáskanál őrölt kurkuma / nekem 1 tk /
  • 0,5 teáskanál őrölt koriander / nekem 1,5 tk frissen őrölve /
  • 1 teáskanál fokhagymapép  /  nekem 2 nagy gerezd lereszelve /
  • 1/4 teáskanál őrölt rómaikömény  / nekem 1 tk frissen őrölve / 
  • 2 evőkanál olaj / olívaolaj 3 kanál / 
  • cokor  / nekem egy lapos ek. /
  • 2-3 teáskanál lime lé / nekem egy kisebb egész / 


  1. ----A dinnyéből egy csészényit kimagozva pépesítsünk robotgéppel és az így kapott léhez adjuk a csilit, kurkumát, koriandert és fokhagymapépet egy kevés sóval.
A többi dinnyét magozzuk ki és kockázzuk fel kb. négy cm-es darabokra.
  • Nálam ez úgy készült, hogy a fűszereket nem tettem a dinnyelébe, hanem a wokban felforrósított olajba dobtam. Ettől olyan illatfelhő keletkezett óriási sistergéssel kísérve, hogy ijedtemben lekaptam a wokot a gázról. Kellett is egy kis idő a folytatás előtt, mert a fűszerektől, de főleg a csilitől olyan köhögés jött rám, hogy félre kellett állnom.
2.---  Az eredeti leírás szerint a felforrósított olajba szórjuk a köményt és kb. 20 másodperc múlva a fűszeres dinnye levet. Így valószínűleg nem okoz semmilyen problémát, de szerintem nem is lesz olyan intenzív íze a fűszereknek.

3.---  Főzzük kb 5 percig lassan párolva, hogy a folyadék mennyisége harmadával csökkenjen. / szerintem ez kevés idő /

4.---Ha cukrot akarunk tenni bele--- ami nem kötelező--- akkor azt most kell hozzá tenni. 
5.---Következik a lime leve és egy perc főzés.
6.--- Ezután mehet bele a felkockázott dinnye, amivel főzzük még 3-4 percig. Óvatosan átkeverjük közben, hogy mindenhol befedje a fűszeres lé.

  • Ez a recept feltételezi a nagy lángon való erős főzést, de nekem a wok sem volt elég ahhoz, hogy a dinnye ne engedje ki folyamatosan a vizet magából.
  • Lehet, hogy maradhatott volna alatta a dinnyelé, de én azt gondoltam, hogy egy sűrűbb fűszeres krémet kellene kapnom.
  • Ezért a néhány perces főzés után kiszedtem a dinnyét a léből és így főztem el a fölöslegesnek ítélt víz mennyiséget.
  • A dinnye nem lett puha, csak összementek a kockák kissé, viszont egy sűrű fűszeres mártást kaptam, amibe végül visszatettem a dinnyét és alaposan átkevertem.
  • A dinnyekockák a saját súlyuktúl összenyomva folyamatosan termelték a folyadékot, ami látványosan összegyűlt alattuk. 
  • Nem volt zavaró, finom fűszeres volt, de a fényképen nem mutatott volna jól / még így is látszik /, ezért leöntöttem, de nem öntöttem ki.
A citromos, csilis joghurt nem kötelező mellé, ezt én gondoltam ki. Enyhítette a maró csípősséget.
Ezt a curryt lehet enni rizzsel is, de lehet csak így magában vagy más ételek kiegészítőjékent is.
El tudok képzelni mellé egy enyhébben fűszerezett rozéra sült kacsamellet vagy jól átsült csirkét.

Mindenképpen megtartom a receptet, mert mindenkinek ízlett!