2015. október 4., vasárnap

Tönkölybúza saláta Anne Barelltől


Élettani hatásai
Legkiemelkedőbb jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy mindegyik vitaminból, ásványanyagból többet hordoz, mint más búzák, és a B12 kivételével, az összes B-vitamin megtalálható benne. Fehérje mennyisége 30-50%-kal több, szénhidrát mennyisége pedig kevesebb a hagyományos búzához képest. 
Valószínűleg nem általános alapanyag a konyhákban, de érdemes megismerkedni vele.

A legegyszerűbben felhasználható forma a főzőtasakos kiszerelés.
Igaz, erre is ráírták, hogy előző este áztassuk be, de semmi szükség rá. Engem is visszatartott egy ideig ez a figyelmeztetés -- igaz a búza már  itthon volt -- azután úgy döntöttem, nekem erre nincs időm és feltettem főlni.
Nem kellett órákon át várakozni, szépen megfőlt normál időn belül.
A dobozban két tasak van, de már nem emlékszem, mi lett az elsőből.
Most viszont a Tv-ben látott recept alapján kezdtem el a főzést.
Anne Barellt nagyon szeretem!
Egy látszólag hiperaktív szakács, állandóan mosolyog, szélesen gesztikulál és olyan meggyőző, hogy kétség sem fér hozzá, amit elmond és megfőz, az csak tökéletes lehet.

  • a megfőzött búzát egy előkészített alapanyagnak tekinthetjük
  • kockákra vágott bacont pirítunk és a kisült szalonnakockákat kiszedjük, a felesleges olajat leöntjük
  • ha kell, friss olajat öntünk az edénybe és apróra vágott hagymát fonnyasztunk benne
  • nagyobb darabokra vágott gombát adunk hozzá / én provanszi fűszerkeverékkel fűszereztem / és alaposan átforgatva megpirítjuk
  • egy pohár száraz fehérborral felöntjük, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a búzát
  • visszatesszük a megpirított szalonnakockákat és alaposan összeforgatjuk
A búza kellemesen roppanós marad, azt gondolom, ezt nem lehet szétfőzni, de azért érdemes odafigyelni.
Tulajdonképpen ennek nem sok köze van a salátához. Szerintem inkább egy nagyon finom köret, de az elnevezés nem von le az élvezeti értékéből semmit.



Sült cékla pestóval


Az ősz közeledte magával hozza a cékla iránti igényt.
Nálunk ez tipikus őszi - téli étel, pedig biztosan lehet kapni korábban is. Na jó, nyáron azért nem.
Amikor elfogynak a harsogó zöldek és helyükre lépnek a színesebb zöldségek,  nálunk elég gyakran kerül az asztalra a cékla.
A hagyományos ecetes céklasalátát is szeretjük, de az utóbbi években majdnem kizárólag sütve kerül felhasználásra. Salátának is, de több módon köretként is.


 Ez egy végtelenül egyszerű változat.
A sütőben megsütött céklát felkockáztam és összekevertem egy rukkolából készült pestóval.
A pestó készítés nagyon egyszerű, sok változat létezik, de ha csak az elvet tartjuk meg, akkor már nyertünk. Nálam készül petrezselyemzöldből, rukkolából, bazsalikomból, salátából is. Magként teszek bele mandulát, mogyorót, kesudiót / ritkán, mert drága / vagy diót. A sajt sem kötelező---nálam legalábbis nem. Legfeljebb nem nevezem genovai pestonak
Kockákra vágott krémfehér sajtot adtam hozzá és a végén még egy kevés olívaolajat locsoltam rá.
Só és frissen őrölt bors kellett még rá.

 .


Sütőtök indiai fűszerekkel

 Nem titok, hogy szeretem az indiai ízvilágot.
Nem tudom megmagyarázni, hogy miért? Igazi, autentikus ételt ugyan nem ettem, de a házi elkészítésben mindég igyekeztem összeszedni azokat a fűszereket és hozzávalókat, amelyekkel a legjobban hasonlító ételt lehet összeállítani. Hiszen ezek nélkül nincs értelme és ezek nélkül nem azt az ételt fogom elkészíteni, csak valamilyen hasonlót. A magyarosított indiainak pedig szerintem nem sok értelme van.

Azt hiszem sikerült olyan fűszerkészletet összegyűjtenem amiből tudok válogatni, ha egy hasonló étel elkészítéséhez ihletet kapok.
A fűszerkeverékek az új beszerzésem eredményei, de én az esélytelenek magabiztosságával felvértezve képes vagyok egészen más ételhez használni egy keveréket, mint amihez ajánlották.


A sabjitól ugyan talán most nem vagyok nagyon messze, de ez a sütőtökös étel most teljesen a saját elképzelésem alapján készült és nem akarok szerény lenni---nagyon finom lett.




  • 1 db kicsi fej vöröshagymát olívaolajon megfonnyasztottam
  • 1 teáskanál fekete mustármagot tettem rá és erős tűzön megpróbáltam kipattogtatni / nem túl nagy sikerrel / 
  • kb.  1/2 kg tisztított sütőtököt kockákra vágva hozzáadtam és erősebb tűzön néhány percig folyamatos keverés mellett pirítottam
  • a sabji fűszerkeverékből adtam hozzá egy lapos evőkanállal, jól átforgattam és beleöntöttem 2 dl kókusztejet
  • sóztam, frissen őrölt borssal megszórtam és letakarva puhítottam, de vigyázva arra, hogy ne főljön szét.
  • a végére elfőtt a leve, kissé csípős volt és a tök nagy része nem főlt pépesre
  • korianderlevél jobban illett volna hozzá, de nekem sajnos nem volt, ezért vágott petr,zölddel szórtam meg