2015. október 4., vasárnap

Tönkölybúza saláta Anne Barelltől


Élettani hatásai
Legkiemelkedőbb jótékony tulajdonságai közé tartozik, hogy mindegyik vitaminból, ásványanyagból többet hordoz, mint más búzák, és a B12 kivételével, az összes B-vitamin megtalálható benne. Fehérje mennyisége 30-50%-kal több, szénhidrát mennyisége pedig kevesebb a hagyományos búzához képest. 
Valószínűleg nem általános alapanyag a konyhákban, de érdemes megismerkedni vele.

A legegyszerűbben felhasználható forma a főzőtasakos kiszerelés.
Igaz, erre is ráírták, hogy előző este áztassuk be, de semmi szükség rá. Engem is visszatartott egy ideig ez a figyelmeztetés -- igaz a búza már  itthon volt -- azután úgy döntöttem, nekem erre nincs időm és feltettem főlni.
Nem kellett órákon át várakozni, szépen megfőlt normál időn belül.
A dobozban két tasak van, de már nem emlékszem, mi lett az elsőből.
Most viszont a Tv-ben látott recept alapján kezdtem el a főzést.
Anne Barellt nagyon szeretem!
Egy látszólag hiperaktív szakács, állandóan mosolyog, szélesen gesztikulál és olyan meggyőző, hogy kétség sem fér hozzá, amit elmond és megfőz, az csak tökéletes lehet.

  • a megfőzött búzát egy előkészített alapanyagnak tekinthetjük
  • kockákra vágott bacont pirítunk és a kisült szalonnakockákat kiszedjük, a felesleges olajat leöntjük
  • ha kell, friss olajat öntünk az edénybe és apróra vágott hagymát fonnyasztunk benne
  • nagyobb darabokra vágott gombát adunk hozzá / én provanszi fűszerkeverékkel fűszereztem / és alaposan átforgatva megpirítjuk
  • egy pohár száraz fehérborral felöntjük, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a búzát
  • visszatesszük a megpirított szalonnakockákat és alaposan összeforgatjuk
A búza kellemesen roppanós marad, azt gondolom, ezt nem lehet szétfőzni, de azért érdemes odafigyelni.
Tulajdonképpen ennek nem sok köze van a salátához. Szerintem inkább egy nagyon finom köret, de az elnevezés nem von le az élvezeti értékéből semmit.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.