2010. március 3., szerda

Zöldséges lepény--Pide

Maradék sütőtök, maradék sós, fehér sajt, maradék főtt császár. Ennyiből csak tésztával együtt lehet valamit készíteni. Ha ebédidő lett volna, akkor kifőzöm a tésztát hozzá, de mivel vacsora idő volt, ezért megsütöttem.


A pide forma csak azért született, mert jó állagúra sikerült a tészta és kedvem lett játszani egy kicsit. Egyszerű, vizzel készült tészta telj. kiőrl. búzaliszttel és a játék kedvéért egy evőkanál szemes mákkal. A többi hozzávalót azért nem írom le pontos mennyiséggel, mert ennek nincs jelentősége. A ragut mindenki úgy készíti, ahogy szereti.


  • A tököt apró kockákra vágtam és megsütöttem sütőben úgy, mint a múltkor a tésztás ebédnél. Ez jól bevált, nem esik szét a puha tök, mert nem kell kevergetni.

  • Közben a lilahagymát nagyobb kockákra vágtam és olajon megpároltam.

  • Tettem bele egy nagyobb kápia paprikát is szintén kockákra vágva. Ezeket kellően összesütöttem, ezután bele kevertem a megsült tököt is. Kakukkfűvel, borssal fűszereztem.

  • Hozzáadtam a sajtot és addig kevertem, amíg szépen felolvadt. Amikor kihűlt egy kicsit, belekevertem egy tojást, sóztam, bár a sajt miatt nem igen kell bele.



A kihűlt ragut elosztottam a lepényeken és a férfiak kedvéért tettem a tetejére néhány szalonna szeletet. Az enyémre nem, mert nekem nem hiányzik már ilyenkor. Megszórtam még bőven reszelt sajttal és bedugtam a sütőbe.


Szépek, illatosak és nagyon finomak lettek. A sütőtök, a lilahagyma és a sajt olyan ízkombinációt hozott össze, hogy egyszerűen nem lehetett abbahagyni. A telj. kiőrl. búzalisztből készült tészta pedig egy picit édeskés / de nem tudom, miért / mellékízt adott még hozzá. Sokkal finomabb volt, mintha csak fehérlisztből készült volna. Nagyon szeretem az ilyen párosításokat. Tésztalepény és zöldség. Laktató, de egészséges. Ennél már csak az volna jobb, ha valaki időnként elkészítené helyettem, amíg én a TV-t nézem.

Padlizsángolyók


Dolce Vita blogján olvastam erről a gombócról, és mivel volt a fagyasztóban sült padlizsán masszám, rögvest ki is próbáltam. Nekem nem lett elég sűrű, mert én nem zsemlemorzsát tettem bele, hanem tönkölykorpát és zabkorpát. Tudom, ezzel is lehetett volna jobban sűríteni, de akkor már nagyon sok kellett volna bele. Gyanítom, hogy Dolce Vita sem sima zsemlemorzsát tett bele, hanem kenyérből készült friss morzsát, ami jobban sűrít. Legalábbis ilyesmit olvastam nála valamelyik beírásában, hogy frissen készíti a morzsát némely ételéhez. Szerintem ide is ez való, nem a bolti száraz, de én sajnáltam elhasználni a maradék kenyerem, mert nem maradt volna reggelre, ezért találtam ki a korpákat. Így lágyabb lett a massza, de nem kevésbé egészséges. Kicsit nehezebb volt formázni, de nem gondoltam, hogy formatervezési díjat akarok kapni érte. ----------Nagyon finom, volt! A fagyasztómban volt bazsalikom is, így ez sem maradt ki belőle. Igaz, a korpák egy kicsit megváltoztatták az ízét, de egészében biztosan nem.




Ezeket a lepénykenyereket azért sütöttem mellé, hogy elég legyen vacsorára mindenkinek a padlizsángolyó. Szép, látványos lett, de nem volt szándékos. Teljesen egyszerű tészta vízzel és telj. kiőrl. búzaliszttel. Siettem a sütéssel, ezért forró sütőben sütöttem és ettől ilyen szépen felfúvódtak. Nem pita szerűen, mert csak a fölső rétege vált el. Azért én megtöltöttem egy darabját kíváncsiságból.

---------Készítettem mellé egy egyszerű hagymás, bazsalikomos, paradicsomszószt.